Black Friday 2022

Black Friday (Kara Cuma) Nedir?
Son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelen Black Friday, kökeni Amerika Birleşik Devletleri’ne ve 1930’lu yıllara kadar uzanan özel bir gün. Black Friday, her yıl Şükran Günü’nün ardından gelen cuma günü gerçekleştirildiği için bu iki anlamlı gün arasında sıkı bir bağ bulunuyor. Kuzey Amerika’ya özgü bir gün olan Şükran Günü, geçmiş yılın tüm nimetleri için şükretmek amacıyla kasım ayının son perşembesi kutlanıyor. Hemen ardından gelen cuma günü de Black Friday adıyla anılıyor.
Black Friday (Kara Cuma) Nasıl Ortaya Çıktı?
Temel amacı, yıl içinde stoklarda kalan ürünleri yeni yıla geçmeden önce bitirmek olan ve bu yüzden ciddi indirimlerin yanı sıra cazip kampanyaların gerçekleştirildiği Black Friday, Noel alışverişi ile birleşince gerçek anlamda bir alışveriş çılgınlığına dönüşüyor. Böyle avantajlı bir günün “Kara Cuma” anlamına gelen Black Friday ismiyle anılmasının nedeni ise 1961 yılında Philadelphia'da yaşanan olaylara dayanıyor.
Yapılan ciddi indirimler ve kampanyalar nedeniyle alışveriş esnasında oluşan izdiham, gazetelere “Black Friday” başlıklarıyla yansıyor. Ardından gelen yıllarda da durum pek değişmiyor ve yılın bu döneminde sürekli tekrarlanan izdiham görüntüleri ortaya çıkıyor. Bu da aslında olumlu bir etkiye sahip olan böyle bir günün “Kara Cuma” ismiyle anılmasına yol açıyor. Black Friday, ülkemizde doğrudan aynı isimle ifade edilebildiği gibi Muhteşem Cuma olarak da adlandırılabiliyor. Ayrıca tek bir günle sınırlı kalmayıp tüm haftaya da yayılabiliyor.

Black Friday 2022 İndirimleri Ne Zaman?
Yılda yalnızca bir kez gerçekleşen Muhteşem Cuma kampanyaları, indirimlerin dışında hediyeli ya da set şeklinde ürünler de içerebiliyor ve 18 Kasım itibariyle başlıyor. Özellikle uzun süredir almak istediğiniz ancak fiyatı nedeniyle beklettiğiniz bir ürün varsa Efsane Cuma indirimleri bunun için benzersiz seçenekler sunuyor. Teknolojik aletlerden kıyafete, aksesuarlardan gıdaya onlarca farklı kategori altında birbirinden cazip indirimlere ve kampanyalara göz atabilir, yeni yıl zamları gelmeden önceki son fırsatı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Türkiye’deki Black Friday verilerine göz atıldığında kadınların %72’si Muhteşem Cuma gününde alışveriş yapacağını belirtirken erkeklerde ise bu oran %60. Ancak kadınlar, Black Friday alışverişleri için ortalama 1460 TL harcarken erkekler ortalama 2216 TL harcıyor. Bunun en temel nedeni ise kadınların daha çok giysi, aksesuar, kozmetik ve makyaj ürünleri, erkeklerinse genellikle elektronik eşya almasından kaynaklanıyor. Kısacası kadın ya da erkek fark etmeksizin 2022 Black Friday kampanyaları, her bütçe için birbirinden farklı seçenekler sunuyor.

Black Friday İndirimleri Ne Zaman Bitiyor?
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Black Friday 2021 kampanya ve indirimleri, Tchibo’nun onlarca farklı kategorisinde kendisine yer buluyor ve Ev eşyalarından mutfak gereçlerine, kahve çeşitlerinden seyahat aksesuarlarına kadar tüm ürünlerde %30’u aşan indirimlerin yanı sıra hediyeli ya da set şeklinde çoklu ürünler de çeşitli promosyonlar üzerinden satışa sunuluyor ve 28 Kasım'da sonlanıyor. Ayrıca Tchibo 2022 Black Friday indirimleri, kendiniz kadar sevgiliniz, eşiniz, çocuğunuz veya diğer sevdikleriniz için değerlendirebileceğiniz fırsatlar da barındırıyor.