Mutfakları keyifli hale getiren pratik mutfak eşyaları

Yemek yaparken stres altında koşturmadığınız takdirde mutfak çoğumuz için evin en rahat yerlerinden biridir. Mutfakta hem keyifli hem de rahat bir şekilde en iyi sonuçları almak ve aynı anda zamandan da tasarruf etmek istiyorsanız, sizin için yardımcı küçük mutfak gereçleri hakkında derlediğimiz bilgilere, tüyo ve önerilere göz atın.

En önemli mutfak gereçleri hakkında tüyolar

Yemek yapmak keyiftir; ancak mutfakta kendimizi yoracak gereksiz işlemlere girmemeliyiz. İşimizi kolaylaştıracak birçok yararlı mutfak gereçleriyle iş paylaşımı yapabiliriz. Bunlardan bazılarını yakından tanıyalım.

Su ısıtıcısı

Çay suyunu kaynatmaktan çok daha fazlasını sunan su ısıtıcısı mutfakların vazgeçilmez kahramanıdır. Makarna veya başka bir yemek hazırlamak için kaynamış suya hızlıca ihtiyacınız olduğunda, su ısıtıcısı ile oldukça çok zaman kazanırsınız. Genelde su ısıtıcıları su kaynadıktan sonra otomatik olarak kapanır. Siz de böylece başında beklemeye gerek duymadan bu arada diğer işlerinizle ilgilenmeye devam edebilirsiniz.

El mikseri ve mutfak robotu

Her iki alet karıştırma ve yoğurma gibi yorucu işleri elinizden alır ve dakikalar içinde krema, kek hamuru gibi lezzetleri kolayca hazırlamanızı sağlar. El mikserleri küçük işlerde büyük yardımcı olurken, çok özellikli mutfak robotları gerçek hobi pastacıları ve aşçıları için çok yararlı olacaktır. Mutfak robotuyla örneğin sebze doğrayabilir, rendeleyebilir veya kesebilirsiniz.

Mutfak tartısı

Belli şeyleri bir ölçü kabı kullanarak ölçebilirsiniz, fakat mutfak tartısı ile malzemeleri tam olarak ölçebilir ve ayarlayabilirsiniz. Dijital mutfak tartılarının yenilikçi özelliklerinden biri de Tara fonksiyonudur. Böylece kullandığınız kasenin ve kabın ağırlığı toplam ağırlıktan çekilir. Kabı boş olarak tartıya yerleştiriyorsunuz ve modele göre bir tuşa basıyorsunuz. Kabı değiştirmeye gerek kalmadan istediğiniz malzemeleri tartmaya devam edebilirsiniz.

Mutfak gereçlerinin bakımı

Mutfak gereçlerinizin bakterilerden uzak ve uzun ömürlü olması için düzenli bir bakım ve temizlik şart. Agresif temizlik deterjanları hassas yüzeylere zarar verebilir, yüzeyler matlaşır ve parlaklığını kaybedebilir. Sert temizleyici bezlerden ve fırçalardan da uzak durmakta yarar var. Çıkarılabilir parçaları ılık suyla ve hassas deterjanlarla yıkamaya özen gösterin. Yağlı kirlerde ise alternatif olarak kabartma tozu kullanabilirsiniz. Kireçleri ise herhangi bir kimyasal madde kullanmadan sirke ve limon suyu ile temizleyebilirsiniz.

Vazgeçilmez mutfak eşyaları

Mükemmel yemekler hazırlarken en büyük destekçileriniz olan en önemli yardımcı mutfak gereçlerini sizlere tanıtıyoruz.

Mutfak bıçağı

Keskin ve iyi bir mutfak bıçağı ile ister balık, ister sebze veya ekmek olsun, kolayca ve hızlıca kesebilirsiniz. Farklı gıda ürünleri için kullanabileceğiniz farklı bıçak türleri bulunuyor. Ekmek bıçağı uzun ve dalgalı bilenmiş olduğundan taze ekmeği de ufalamadan kesebilir. Farklı fonksiyonlar için güzel bir bıçak seti ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıdaki bölümlerde bıçak hakkında yararlı bilgilere göz atın.

Kesme tahtaları

Kesme tahtaları mutfakta mutlaka olması gereken yardımcı araç gereçlerdendir. Kesme ve doğrama işlemlerinde koruyucu altlık olarak kullanılır ve tezgahınızı çizilmelere karşı korur. Peki, hangisi daha iyi? Ahşap bir kesme tahtası mı ya da plastik olanlar mı? Her iki malzeme de doğru temizlendiğinde aynı derecede hijyeniktir. En az 60 derecede yıkanmaları gerekir. Plastik kesme tahtalarının altında silikon kaplama bulunur. Bu da üzerinde çalışırken kaymasını önlediği için oldukça pratik bir özelliktir.

Spatula

Genellikle tava yemekleri için kullanılan spatula ile yemeği karıştırmak ve çevirmek işinizi oldukça kolaylaştırır. Spatulanın ısıya dayanıklı olması önem taşır. Yapışmaz kaplama tavalarda kullanırken tavanızın spatuladan zarar görmemesine dikkat edin. Uygun spatula; paslanmaz çelik saplı veya bambudan üretilmiş olup yumuşak plastik başlı olmalıdır.

Yemek pişirme kaşığı

Yemek pişirme kaşığı mutfakta gizli bir kahramandır. Çorbaların, sosların, güveçlerin ve daha birçok yemeklerin tencere ve tavadaki ayrılmaz parçasıdır. Ergonomik ve uzun ( genelde 30 cm) olan sapı sayesinde yemekleri karıştırmak çok daha rahattır. Normal yemek kaşıklarında olduğu gibi bir anlık dikkatsizlikle yemeğin içine düşme riski de yoktur.

Kepçeler

Birçok diğer yardımcı mutfak gereçlerinin aksine kepçeler genelde yemek yapma işlemi bittikten sonra sahne alır.Sıvı olan pancake hamurunu bir kepçe yardımıyla tavaya koymanız gereken bazı durumlarda hazırlama işlemlerinde de yer alabilir

Süzgeçler

Farklı fonksiyonları vardır. Makarnanın haşlama suyunu kaynadıktan sonra süzgeçten geçirmek için özel makarna süzgecine ihtiyacınız olacaktır. Salata, meyve ve sebzelerinizi de böylesi büyük delikli bir süzgeçten geçirebilirsiniz. İnce örülmüş süzgeçlerden ise örneğin çorbaları süzebilirsiniz.

Mutfakta Kolaylık Sağlayacak Yardımcılar

Mutfakta kim birkaç basit yöntemle çok zaman kazanmak istemez ki? Siz de mutfakta hayatı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için bu tüyoları mutlaka değerlendirin.

1. Yemeğinizin taşmasını engellemek için tencerenin üzerine yatay olarak ahşap yemek kaşığı koyun.

2. Sahanda yumurtanın daha eğlenceli olması için çelik kurabiye şeklini tavaya koyun ve yumurtayı içinde hazırlayın.

3. Keklerinizin ve pastalarınızın daha güzel kesilmesi için kesmeden önce bıçağınızı sıcak su altına tutun.

4. Israrla açılmak istemeyen şişelerinizi bir şişe açacağı ile kolaylıkla açabilirsiniz. Kapağını hafifçe yukarı doğru bastırın ve bir 'plop' sesi duyduğunuzda işlem tamamdır.

5. Omleti sadece 45 saniyede hazırlamak için mikrodalga fırından yararlanın. Bunun için yumurtayı önceden bir fincanda çırpmanız yeterli.

Yüksek kalite bıçaklar

Mutfakta çok zaman geçirenlerin çok iyi bildiği üzere yüksek kalite bıçaklar yemek hazırlarken en etkili yardımcılardır. Yanlış bıçakla çalışan hem istenilen sonucu alamaz hem de zaman kaybeder ve bıçak kolaylıkla elinden kayabilir. Hazırlanacak yemeğe ve çalışma şeklinize göre farklı bıçaklar ve bıçak çelikleri vardır. Peki kaliteli bir bıçak nasıl olmalıdır? Nelere dikkat etmeniz gerektiğini burada öğrenin.

1. Birinci sınıf çelik bıçak

  • Bıçak çeliği 1.4116 „X50CrMoV15“, krom ve karbon ihtiva eder.
  • Son derece özel ve kaliteli bir üründür. Bıçak sertliği yaklaşık 56 HRC. Kalıcı keskinliğe sahip, aşınmaya karşı dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

2. Konik bilenmiş bıçaklar

  • Çok kademeli bileme işlemi sayesinde ideal bir bıçak profili ve kalıcı bir keskinlik sağlanır.
  • Keskinlik ve kesme özelliği ile bu bıçak DIN normlarının oldukça üstündedir.

3. Parmak korumalı bıçak sapı

  • Bıçak sapı ve geçiş çeliği arası eli koruyacak biçimde şekillendirilmiştir.
  • Böylece kesim esnasında daha güvenlidir.
  • Kesme işleminde eşit ağırlık dağılımı sağlar.

4. Ergonomik saplı bıçak

  • Yüksek kaliteli, sap ve bıçak geçişinin aralıksız işlenmesi sayesinde kenarları kir tutmaz.
  • İçi dolu saplı bıçak elde rahat ve güvenli bir tutuş sağlar.

Tavsiyeler: Bıçak bilgisi

Çok amaçlı bıçaklar

Çok amaçlı bıçaklar mutfakların vazgeçilmez yardımcıları arasındadır. Sebze ve meyve kesmek için idealdir. Küçük et parçaları kesmek için de son derece uygundur. Çok amaçlı bıçakların çeliği dar ve 9-15 cm uzunluğundadır. Genel kural ise: Bıçak ne kadar uzun olursa kullanım alanı da o denli çok olur. Kısa bıçaklar ise biraz daha fazla kullanım kolaylığı sağlayabilir.

Ekmek bıçağı

Ekmek bıçakları uzun ve güçlü dalgalı bilenme şekillerinden dolayı testereye benzetilir. Büyük olukları sayesinde bir yandan sert kabuklu ekmekleri rahatlıkla kesebilir diğer yandan ise çok yumuşak ve taze ekmekleri de ezmeden keser. Ayrıca: Domatesleri ve sulu bir et parçasını da ekmek bıçağı ile kesebilirsiniz.

Şef bıçağı

Şef bıçağı da mutfakta farklı işlemlerde rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda yemek pişirme bıçağı olarak da bilinir. İnce ve iki taraflı düz bilenmiş bir bıçak türüdür. Çok amaçlı bıçaklara göre daha geniştir ve genelde 15 -26 cm arasında bir uzunluğu vardır. Şef bıçağının ideal kullanma alanı ise et kesmek veya kızarmış et, balık veya sebzeyi kesmek olduğu gibi yeşillik ve soğan kesme ve tartma işlemlerini de kapsar; aşçıların vazgeçilmez aracıdır.

Hangi malzemeyi kullanmalıyım? Ahşap, çelik ve diğerlerinin mutfakta rolü

Lezzetli yemekler hazırlamak çin kullanılan mutfak gereçlerinin önemi yadsınamaz. Bu mutfak gereçlerinin ne tür maddeden üretildiği ise önemlidir. Mutfakta güvenle kullanabileceğiniz malzemeler hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Ahşap

Ahşap dayanıklı, sert ve mutfakta birçok alanda kullanılabilir. Mutfak için ahşap ürünler seçerken önemli olanlar: Ahşabın zararlı maddeler içermediğindne ve gıda kullanımına uygun olduğundan emin olun. Doğal, cilalanmamış ahşabı düzenli olarak yağlayarak bakım yapabilirsiniz. Bunun için nötr gıda yağları veya ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Her yıkamadan sonra ahşabın iyice kurumasına dikkat edin. Ahşap genelde bulaşık yıkama makinesi için uygun değildir.

Çelik

Mutfakların birçoğunda büyük olasılıkla en azından bir tane mutfak aleti veya gereci çeliktendir. Çünkü çelik uzun ömürlü, ısıya dayanıklı, kolay temizlenir ve gümüş yüzeyiyle şık bir görünüme sahiptir. Genelde diğer malzemelerle kombine edilir. Yemek pişirme kaşıkları ve benzerlerinde silikonla birlikte kullanılır. Böylece mutfak araç gereçleri hem daha sağlam hem de tencere ve tavalara karşı daha hassas olmaktalar.

Silikon

Rakat ve bakımı son derece kolay olan silikon mutfaklarda giderek daha çok yer buluyor. Isıya dayanıklı ve değişen sıcaklıklara karşı hassas olmadığından dolayı yemek pişirirken, kızarma yaparken veya keklerde çok amaçlı kullanılabilir. Yumuşak yüzeyi yapışmaz kaplama tava ve tencereleri korur ve hamur veya diğer içeriklerin yapışmasını önler. Günümüzde artık kek kalıpları çoğunlukla silikondan üretilmektedir.

Cam

Camın mekanik girişimlere karşı hassas bir malzeme olmasına rağmen birçok avantajı bulunur. Isıya son derece dayanıklı ve ısıyı aynı zamanda çok iyi yayması sayesinde fırın yemeklerinde cam kalıplar tercih edilir. Şık bir görünümünün yanısıra başka bir kaba transfer etmeye gerek kalmadan direkt içinde hazırladığınız cam ile servis edebilirsiniz. Diğer bir artısı da camın hijyenik bir malzeme olmasıdır: Pürüzsüz yüzeyi bakterileri barındırmaz ve çok rahat temizlenir

Mutfak ve yemek odası için mobilya önerileri

Mutfağınıza ilham veren fikirler

Daha fazlasını keşfedin

Krema Sıkma Uçları Seti
549,00TL
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 20 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 24 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 28 cm
1.979,00TL
2.309,00TL
2.969,00TL
Taşınabilir Termos Kap
769,00TL
4 Adet Kahvaltı Bıçağı
439,00TL
  • Cafissimo easy Siyah
  • Cafissimo easy Kırmızı
  • Cafissimo easy Gri
  • Cafissimo easy Beyaz
Evde kahve keyfi artık çok kolay!
4.499,00TL
Hızlı Görünüm
Cafissimo easy Kırmızı
Cafissimo easy Siyah
Cafissimo easy Gri
Cafissimo easy Beyaz
Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!
4.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Cafissimo easy Siyah
  • Cafissimo Easy, Black & Gold
  • Cafissimo easy Gri
  • Cafissimo easy PETROL
  • Cafissimo easy Kırmızı
  • Cafissimo easy Beyaz
Evde kahve keyfi artık çok kolay!
4.499,00TL
Hızlı Görünüm
Cafissimo Easy, Black & Gold
Cafissimo easy Siyah
Cafissimo easy Gri
Cafissimo easy PETROL
Cafissimo easy Kırmızı
Cafissimo easy Beyaz
Evde mükemmel kahve keyfi bu kadar kolay olabilir!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde mükemmel kahve keyfi bu kadar kolay olabilir!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!
2.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
3.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştirMaalesef tüm stoklar tükenmiştirMaalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Cafissimo easy Siyah
  • Cafissimo easy Kırmızı
  • Cafissimo easy Beyaz
  • Cafissimo easy Gri
  • Cafissimo Easy Light Beige
Evde kahve keyfi artık çok kolay!
4.499,00TL
Hızlı Görünüm
Cafissimo easy Siyah
Cafissimo easy Kırmızı
Cafissimo easy Beyaz
Cafissimo easy Gri
Cafissimo Easy Light Beige
Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde kahve keyfi artık çok kolay!Evde mükemmel kahvenin tadını çıkarmak çok kolay olabilir!
4.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
4.499,00TL
3.499,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştirMaalesef tüm stoklar tükenmiştir
4 Adet Tereyağı Bıçağı
439,00TL
12 Adet Mini Delikli Kek Kalıbı
379,00TL
Katlanabilir Beslenme Kutusu
659,00TL
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 20 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 24 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 28 cm
1.979,00TL
2.309,00TL
2.969,00TL
4 Adet Paslanmaz Çelik Yuvarlak Kalıp
489,00TL
2 Adet Taze Tutan Küre
329,00TL
Dijital Kaşık Tartı
489,00TL
Hamur Porsiyonlayıcı
599,00TL
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, büyük
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, küçük
1.099,00TL
949,00TL
3 Adet Taze Tutan Silikon Kapak
439,00TL
Piknik Tabağı, 2'li Set
499,00TL
2'li Pasta Servis Seti
519,00TL
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 20 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 24 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 28 cm
1.979,00TL
2.309,00TL
2.969,00TL
Taşınabilir Yoğurt Kabı
379,00TL
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, büyük
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, küçük
1.099,00TL
949,00TL
Paslanmaz Çelik Beslenme Kutusu
709,00TL
Pişirme Yardımcıları Seti
679,00TL
Matara, Timsah Baskılı Bej
439,00TL
4 Adet Tatlı Kalıbı
409,00TL
1