Brezilya Kahvesi

Brezilya... Bu ülkenin ismini duyunca aklımıza ilk gelen uzun plajları, yağmur ormanları, Copacabana, Rio karnavalı ve Caiprinha. Fakat Brezilya'nın aynı zamanda dünyanın en büyük kahve üreticisi olduğunu biliyor muydunuz?
Brezilya kahvesinin özelliklerini ve Brezilya kahvesi nasıl yapılır, brezilya kahvesi nasıl pişirilir birlikte görelim.

Bir buket çiçekle gelen kahve
ya da kahvenin Brezilya'ya girişi

1727. Kahvenin iyi bir gelir kaynağı olduğunu fark eden Brezilya da kahveyle devleşmek istedi. Fakat Brezilya'nın kendi kahve bitkisi olmadığı için deniz subayı Francisco de Mello Palheta'nın Guyana'ya gönderilerek değerli kahve tohumlarını kaçırması istenir. Ancak bunun ne kadar riskli olduğu bilinir: Çünkü komşu ülkeden kahve kaçırmanın bedeli ölümdür.

Fakat Brezilyalı Subay Don Francisco akıllıdır: Fransız Guyanası'na yaptığı bir ziyarette valinin eşinin kalbini çalar. Dönüşte ise sevgilisinden hediye olarak bir buket çiçek gelir. Bu görkemli buketin arasında ise uğruna tüm riskleri aldığı kahve tohumları vardır.

Artık Brezilya'nın kahve ticaretine atılması için hiçbir engel kalmamıştır...

Cafes Do Brasil - Brezilya kahvesinin özellikleri

Brezilya'nın kahve üreticisi olarak yükselişi Portekiz sömürgesi dönemine denk gelir. 19. yy'nin başında kahve giderek daha çok sevilen bir içecek haline dönüşür. Artık sadece zengin kesimin değil, tüm halkın rahatlıkla ulaşabildiği bir içecek olur. Kahve tohumlarına olan talep giderek artar, kahve ticareti kısa zamanda hızlı bir büyüme gösterir.

Brezilya'nın güneydoğu bölgesinin iklim şartları ise kahve ekimini olumlu olarak etkiler. Çok geçmeden Brezilya tüm dünyaya kahve üreten en büyük ülke haline gelir. En büyük kahve tarlaları ise 1830 yıllarında Pariba'da São Paulo ve Rio de Janeiro arasında yer alır.

Küçük bir sahil kenti olan Paraty kısa zaman için kahvenin Avrupa ve tüm dünyaya gönderildiği önemli liman kenti olarak ün yapar. 19. yy'nin ikinci döneminde São Paulo ve Rio de Janeiro arasında yapılan tren bağlantısından sonra ise bu iki büyük liman kentinden kahve yolculuğu başlar.

Peki, ya bugün? Her ne kadar Vietnam, Brezilya'dan daha çok kahve ihraç etse de Güney Amerika ülkesi Brezilya hâlâ dünyaca en büyük kahve üreticisi olarak yerini korumaya devam ediyor.

Kahve üretiminde dünya rekoru

2,7 milyon ton ham kahve ile Güney Amerika ülkesi olan Brezilya kahve liderliğini kimseye kaptıracak gibi durmuyor. Neredeyse ham kahvenin üçte birini ihraç ediyor. Brezilya'dan sonra ise Vietnam yaklaşık 1,6 milyon ton ham kahveyle ikinci sırada yer alıyor.

Günümüzde ise Brezilya yaklaşık 2,4 milyon hektardan daha büyük bir alanda özellikle değerli Arabica kahve çeşitlerini ekiyor. Brezilya'nın kahve tarlalarının büyüklüğü ise neredeyse Sicilya kadar olup ülkenin güneydoğusunda bulunuyor fakat özellikle de Minas Gerais ve São Paulo bölgelerinde.

Ayrıca: Brezilya sadece kahve üreticisi olarak liderliği elinde tutmuyor. Brezilya halkı dünyada en çok kahve içenler arasında yer alıyor. Böylece ürettikleri Brezilya kahve çekirdeğinin büyük bir kısmı ülkede kalıyor. Dünyaca tüketilen kahve oranının yüzde 13'ü Brezilya'da. Sadece ABD'de daha çok kahve tüketiliyor. Kişi başı kahve tüketiminde ise bambaşka bir ülke dikkat çekiyor: Finlandiya. Finliler yılda kişi başı 11 kg kahve içiyor ve bu rakamla Brezilyalıları ikiye katlıyorlar.

Cafezinho: küçük ve siyah

Brezilyalılar kahveyi sever. Ama özellikle de onu: "Cafezinho". Küçük ve güçlü bir kahve çeşididir ve Cachaça ve Caipirinha gibi her kahve barında karşımıza çıkar.

Henüz 1941 yılında ünlü yazar Stefan Zweig, Brezilya'nın geleneksel kahvesi Cafezinho'ya ''Brezilya. Geleceği olan bir ülke.'' adlı kitabında yer vermiştir.

''Brezilya'da ziyarete gittiğiniz her evde mutlaka kahve ikram edilir. Lezzetli siyah kahveleri küçük fincanlarda tadarsınız. Bizde olduğundan farklı bir içim şekli vardır. Aslında içmezsiniz. Bir yudumda tepenize dikersiniz. Likör gibi ama çok sıcak, o kadar sıcak ki bizim ülkede olsa yandım diye ağlayarak kaçar gidersiniz.''
Cafezinho

Brezilya'da sürdürülebilir ve adil kahve üretimi

Brezilya'da yaklaşık 685.000 hektar büyüklüğündeki bir alanda lisanlı ve adil kahve üretimi yapılmaktadır. Bu neredeyse Brezilya'nın kahve üretim tarlalarının üçte biri demektir. 83.700 ton Fairtrade-kahve üretimi ile Brezilya, Kolombiya'dan sonra dünyada 2. sırada yer alıyor.

Tchibo'da bulabileceğiniz Rainforest Alliance sertifialı Privat Kaffee "Brazil Mild" ve Cafissimo "Espresso Brasil Beleza" sertifikalı ve sürdürülebilir kahve üretimindendir.
 
 
Çok Yumuşak İçimli ve Dolgun Gövdeli
Yoğunluk:26
239,90TL'den itibaren
TL/100g 95,96
Hızlı Görünüm
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Espresso Brasil 10'lu Kapsül Kahve
Aromatik & Dengeli
Yoğunluk:66
22,95TL