Schließen

Mangal Sezonu ve Mangalseverlere İpuçları

Yaz ayı ile birlikte mangal sezonu açılır. Sucuk, biftek veya diğer lezzetlerin mangalda buluşması yükselen cızırtı sesleriyle birbirine karışması mangal severlerin heyecanını artırır. Mangal birçok insan için bir tutkudur. Bu tutkuyu doğru mangal malzemesi ve mangal maşası ve spatulası gibi küçük yardımcılarla desteklemek gerekir. Keyifli mangal ortamı dışında başarılı bir mangal yapmak için nelere ihtiyacınız olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.

Benim için doğru mangal hangisi?

Doğru mangal seçimi sizin beklentilerinizle ilgilidir. Masa mangalı mı? Yoksa balkonda da kullanabileceğiniz yuvarlak bir mangal mı olsun? Bahçede mangal yapacaksanız, gaz veya odun kömürlü mangal da tercih edebilirsiniz.

Kömürlü mangallar

Kömürlü mangallar mangalcılar arasında en yaygın ve klasik olanlardır. Mangal severler için odun kömürünün ateşlenmesiyle yükselen dumanın aroması vazgeçilmezdir. İhtiyaca göre yuvarlak mangal veya büyük mangal arabası tercih edilebilir. Genelde mangal etini altında ateş olan ızgaraya yerleştirmek mangal yapmak için yeterli olur, ancak başında durmak ve etin yanmamasına dikkat etmek önemlidir.

Gazlı mangallar

Amerika'da uzun zamandır popüler olan gazlı mangallar bizde henüz yeni yaygınlaşıyor. Gazlı mangallar, hem dumansız hem de hızlı bir şekilde ısınır. Isı ayarını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Özellikle büyük modellerde birbirinden bağımsız olarak ayarlayabileceğiniz birçok gazlı alev fonksiyonu bulunur. Bu şekilde farkı pişme süresi olan ürünleri aynı anda ama farklı ayarlarda pişirebilirsiniz. Tek dezavantajı ise kurulumunun zor olmasıdır.

Elektrikli mangallar

Balkonda mangal yapmak istiyorsanız elektrikli mangallar sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Hem hızlı, hem temiz hem de kolay olsun diyorsanız elektrikli mangallar tam size göre. Ne kömüre ne de gaza gerek kalmadan, fişi prize takmanız çalıştırmak için yeterli! Saniyeler içinde güvenli ve hazır olan mangalın rahatsız edici herhangi bir dumanı veya karışık bir teknolojisi de bulunmuyor. Bütün parçalarını rahatlıkla bulaşık yıkama makinesinde yıkayabilirsiniz. Büyük bir mangal coşkusu yaşamak isteyenler veya profesyonel eğilimi olanlar için bu tür mangallar uygun olmayabilir.

Hangi mangal gereçleri oldukça yararlı?

Sadece doğru bir mangal seçimi yapmak yeterli değildir, çünkü uygun mangal yardımcıları olmadan parmaklarınızı yakma riski bulunur. Temel mangal araç gereçler arasında olması gerekenler:

Mangal maşası

Mangal maşası olmadan mangal yapmayı düşünmeyin bile! Çünkü maşa yardımıyla etinizi, sucuğunuzu güvenli bir şekilde ızgaraya yerleştirebilir, çevirebilir ve hazır olduğuna alabilirsiniz. Bu şekilde sıcağa ve yağa da yeterli mesafede durabilirsiniz. Önerimiz, sağlam ve rahat bir tutuş için ergonomik tutma saplı maşalardan yanadır.

Mangal spatulası

Mangal spatulasının fonksiyonu mangal maşasına benzerdir. Maşanın yetersiz kaldığı yerde mangal spatulası ortaya çıkar. Mesela küçük et parçaları kızartıyorsanız spatula ile alınması daha pratik olacaktır. Bunun yanında sebze ve balık için özel mangal spatuları da bulunuyor. Hepsinde olması gereken ortak özellik ise uzun bir sap ve geniş bir kürek.

Şişler

Mangal şişlerine dizilmiş et veya sebzeler hem harika görünür hem de sayısız seçenekleriyle ön plana çıkar. En kullanışlı olanlar eti veya sebzeyi güvenli tutan çift şişli mangallardır. Şişleri rahatlıkla tabağa sıyırmak için küçük el spatuları kullanabilirsiniz.

Fırça

Marine ederek ete farklı bir aroma ve parlaklık kazandırabilirsiniz. Eti kendiniz marine ediyorsanız fırça yardımıyla etin üzerinden geçebilirsiniz. Uygun ve ısıya dayanıklı fırçalar istiyorsanız silikondan üretilmiş olmasında dikkat edin. Çok sıvı kıvamda olan yağsız marinadlar için sprey şişeler de kullanılabilir.

Mangalda güvenlik

Herhangi bir kaza ve yanma durumu yaşandığında mangal keyfi de biter. Mangala başlamadan önce mangalınızı sağlam bir zemine oturttuğunuzdan ve yangın söndürücü bulundurduğunuzdan emin olun. Özellikle ateş yakarken güvenli ve yeterli uzaklıkta bir mesafede durmanız önemli. Kömürlü mangallarda alevi hızlandıracak benzin veya gazyağı kullanmayın. Eldiven veya önlük gibi malzemeler de sıcak yağdan korur. Çocukları mangaldan daima uzak tutun.

Mangal ürünleri

    
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Gümüş Rengi Barbekü Işığı
Mıknatısla ya da mandal ile ayrı ayrı sabitlenir, barbekü yiyeceklerini ideal şekilde aydınlatmak için
94,95TL
79,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Fermuarlı Soğutucu Sepet
Gıdaları uzun süre taze tutar
117,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Kristal Kraft Bira Bardağı
Buğday birası, lager, bistro ve Belçika birası bardakları - ideal keyif için
79,95TL
49,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Mat Siyah Et Bıçağı
Kolay kesmek için tırtıklı, kaliteli bıçak çeliği
89,95TL
    
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Önlük Dünya Kupası
Dünya kupalı barbekü önlüğü
69,95TL
57,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Uzatılabilir Izgara Şişi
İsteğe göre kullanılabilir, örneğin mangal veya kamp ateşi üzerinde
49,95TL
39,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Paslanmaz Çelik Çok Amaçlı Barbekü Seti
3’ü 1 arada fonksiyon
99,95TL
89,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Paslanmaz Çelik Barbekü Temizleme Fırçası
3’ü 1 arada: tel fırça, kazıyıcı ve sünger
59,95TL
    
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Izgara Tavası, Küçük, 2 Adet
Kaliteli emaye kaplamalı, yanmayı ve yapışmayı önler, kolay temizlenir
44,95TL
39,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Mini Soğuk Tutan Çanta
İdeal soğuk tutma için soğuk izolasyonlu folyolu
89,95TL
79,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Şişe Açacağı, Tezahürat Sesli
Açarken tezahürat sesi çıkarır
39,95TL
26,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Zwilling 8 Parça Bambu Bloklu Bıçak Seti
Bambu bıçak setindeki tüm bıçaklar için ZWILLING özel formül çeliğinden yapılan yüksek kaliteli çelik kullanılmıştır.
1.499,95TL

Lezzetli mangal tarifleri

İster sebze, ister balık veya et, birbirinden çeşitli tarif önerilerimizle her mangal gurmesini mutlu edecek bir fikir bulabilirsiniz:
Domates confitli sebzeli mangal

Malzemeler:

  • Domates confit için:
  • 400 g küçük tam olgunlaşmış çalı domatesi veya büyük kokteyl domatesleri
  • 2 yeşil soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yeşil acı biber
  • 1 küçük parça zencefil (yaklaşık 1 cm)
  • 1 yk yağ
  • 1 parça beyaz şarap
  • 1 çk tozşeker
  • tuz
  • karabiber
  • Sebze için:
  • 500 g karışık sebze ( örneğin 1 küçük patlıcan, 1 kabak, 100 g yeşil kuşkonmaz, 1 rezene ve/veya 1 biber)
  • 6 yk zeytinyağı
  • 1 yk limon suyu
  • tuz
  • kırmızı biber
  • Sürmek için yağ
  • Sebze sepeti veya büyük bir mangal kasesi
4 kişilik
1. Confit için domatesleri kaynamış suya atın ve içinde biraz bekletin. Ardından kabuklarını soyun ve dörde bölün. Saplarının yerini çıkarın. Yeşil soğanları temizleyin, yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Sarımsakları soyun ve ezin. Acı biberleri temizleyin, ortandan kesin, dilerseniz çekirdeklerini ayıklayın, yıkayın ve ince şeritler halinde kesin. Zencefili soyun ve rendeleyin.

2. Yağı ısıtın. Yeşil soğanları, sarımsak, acı biber ve zencefili içinde 2-3 dakika kadar çevirin. Şarap ekleyin ve buharlaşmasını sağlayın. Domatesleri ekleyin, üzerine şeker serpiştirin. Hepsini 5-10 dakika kaynatın ve sıvının tamamen buharlaşmasını bekleyin. Confiti tuz ve karabiber ile tatlandırın ve bir kaseye alın.

3. Sebzeleri yıkayın, kurulayın ve temizleyin. Patlıcan ve kabağı 1 cm kalınlığında dilimler veya parçalar halinde doğrayın. Kuşkonmazların odunsu uçlarını kesin. Rezeneleri uzunlamasına kesin ve eşit boylarda parçalara doğrayın. Biberleri dörde bölün.

4. Mangal sepetini veya mangal kasesini yağlayın. Zeytinyağı limon suyu, tuz ve kırmızıbiberle karıştırın. Sebzeleri bununla fırçalayın ve mangal sepetinin veya kasesinin içine yerleştirin. Ağzını kapatın.

5. Mangalı önceden ısıtın. Sepet içindeki sebzeleri ısınmış mangala yerleştirin ve orta ateşte yaklaşık 8-12 dakika kadar pişirin ve bir kere çevirin. Üzerine domates confit veya arzuya göre mangalda kızartılmış kruton dökebilirsiniz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Pastis ve zeytin ezmesinde somon pirzolası

Malzemeler:

  • Somon için:
  • 4 yk portakal suyu
  • 2 yk zeytinyağı
  • 2 yk Pastis ( veya anasonlu içki veya Ouzo)
  • 1 çk yeşilbiber (taze veya yağa yatırılmış)
  • 1 küçük soğan
  • tuz
  • 4 tane çok kalın olmayan somon pirzolası ( her biri 240-250 g)
  • Yağlamak için yağ
  • Zeytin ezmesi için:
  • 100 g siyah zeytin
  • 2 yk kapari
  • 1/2 çk yeşilbiber (taze veya yağa yatırılmış)
  • 1 diş sarımsak
  • 3-4 dal maydanoz
  • 4 yk zeytinyağı
  • 4 kurutulmuş, yağa yatırılmış domates
  • tuz
  • karabiber
4 kişilik
1. Somon için portakal suyunu, zeytinyağı ve Pastis'i karıştırın. Yeşilbiberi incecik kıyın. Soğanları soyun, halkalar şeklinde doğrayın ve yeşilbiber ve biraz tuz ile karıştırın.

2. Somon pirzolalarını soğuk suyla yıkayın, kurulayın ve marineyle birlikte derin dondurucu torbasına alın. Torbanın ağzını iyice kapatın ve dikkatlice yoğurun. Marine ve somonun birbirine karışmasını sağlayın. Pirzolanın en az 30 dakika marine edilmesi gerekir.

3. Zeytin ezmesi için zeytinleri çekirdeklerinden ayırın ve kapari ve yeşil biberle birlikte kabaca doğrayın. Sarımsağı soyun ve ezin. Maydanozu yıkayın ve kurulayın. Yapraklarını koparın ve zeytin karışımıyla birlikte yüksek bir kapta bulunan yağın içine alın. Hepsini püreleyin. Yağda bekletilmiş domateslerin fazla yağını damlatın, incecik doğrayın ve karışıma ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.

4. Mangalı önceden ısıtın. Izgarayı yağlayın. Pirzoladan fazla marineyi bir sıyırıcı yardımıyla sıyırın. Somon pirzolalarını yağ ile fırçalayın. Pirzolaları kalınlıklarına göre orta ateşte 4-6 dakika kadar kızartın, sonra çevirin ve tekrar 4-6 dakika kadar mangalda tutun. Zeytin ezmesiyle birlikte servis edin.

Daha fazla aroma için öneri: İsterseniz mangala birkaç dilim organik limon koyabilir ve somon pirzolası ile birlikte servis edebilirsiniz. Zeytinyağı yerine zeytin ezmesine domatesleri yatırdığınız yağdan da koyabilirsiniz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Renkli Karayip şişleri

Malzemeler:

  • Her birinden 1/2 çk kişniş, yenibahar ve karabiber tohumları
  • 1 çk acı biber
  • 6 yk zeytinyağı
  • 2 yk beyaz rum (ya da yeşil limon suyu)
  • tuz
  • 1 çk esmer şeker
  • 1 küçük tavuk filetosu ( yaklaşık 500 g)
  • 1 küçük kabak
  • 1 küçük kırmızıbiber
  • 1/2 ananas
  • 1 beyaz soğan
  • 2 yk beyaz susam
  • 8 şiş çöp (ahşaptan ve önceden ıslatılmış!)
  • Yağlamak için yağ
4 kişilik
1. Baharatları ve acı biber tanelerini havanda ezin ve yağ, rum, 1 çk tuz ve şeker ekleyerek marine haline getirin. Eti kurulayın, derisini ve damarlarını alın. Eti 3 cm büyüklüğünde karelere doğrayın ve marinede çevirin.

2. Kabağı yıkayın, temizleyin ve 1/2 cm kalınlığında dilimleyin. Biberi bölün, yıkayın ve 3 cm büyüklüğünde doğrayın. Ananasın yarısını uzunlamasına kesin, ortasındaki sapı çıkarın. Ananasları soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın. Soğanları soyun, dörde bölün ve dilimlere ayırın.

3. Eti marinaddan alın ve kabak, biber, anana ve soğan taneleriyle birlikte şişlere dizin. Şişleri büyük bir tabağa alın veya bir tepsiye dizin, kalan marinadı üzerlerine gezdirin ve 10-20 dakika kadar çekmesini bekleyin.

4. Mangalı önceden ısıtın. Izgarayı yağlayın. Şişleri orta ateşte 10-12 dakika kadar mangalda kızartın ve bu arada birkaç defa çevirin ve marinad ile fırçalayın. Üzerlerine susam serpiştirin ve servis edin.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Biberiyeli karabiber biftekleri

Malzemeler:

  • 2 dal biberiye
  • 2 yk tane karabiber
  • 4 yk zeytinyağı
  • 4 çk bal
  • tuz
  • 4 dana biftek ( her biri yaklaşık 180 g, yaklaşık 3 cm kalınlığında)
4 kişilik
1. Biberiyeleri yıkayın, kurulayın ve biberiye tanelerini dalından ayırın. Tane karabiberleri havanda kabaca ezin. Her ikisini yağ, bal ve tuz ile karıştırarak marine haline getirin.

2. Biftekleri mutfak havlusu ile kurulayın ve damarlarını çıkarın, varsa fazla yağlarını alın ve 3-4 cm mesafelerde çizikler atın. Biftekleri marineleyin, üstü kapalı şekilde oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin ve çekmesini bekleyin.

3. Biftekleri mangal ızgarasına koyun ve ateşe yaklaşık 10 cm mesafede yaklaşık 8 dakika kadar kızartın, bir kere çevirin.

Bilmekte fayda var: Eğer orta pişmiş (içi pembe) seviyorsanız, 180 g biftekleri tarifteki gibi kızartın. Eğer az pişmiş ( içi çiğ ve dışı ince kabuk bağlamış) şekilde seviyorsanız, ızgarada 2-4 dakika bırakmanız yeterli. İçi kanlı olarak pişirmek için bifteği 4-6 dakika ve well done (yani iyi pişmiş) olması için 10-12 dakika kızartın.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
İtalyan usulü Cheeseburger

Malzemeler:

  • 1 küçük sebze soğanı
  • 450 g dana kıyması
  • 2 yk orta acı hardal
  • 5 yk domates sosu
  • 3 yk galeta unu
  • 1 yk kurutulmuş kekik
  • tuz
  • karabiber
  • 2-3 yk yağ
  • 4 büyük susamlı burger ekmeği
  • 200 g domates
  • 1 demet roka
  • 3 yk salata mayonezi
  • 8 dilim fümeli scamorza peyniri ( her biri yaklaşık 15 g)
  • Mangal için yağ
4 kişilik
1. Mangalı ısıtın. Soğanları soyun ve ortadan ikiye bölün. Yarısını küpler halinde, diğer yarısını ince dilimler olarak doğrayın. Soğan küplerini kıyma, 1 yk hardal, 1 yk ketçap, galeta unu ve kekik ile yoğurun. Tuz ve karabiber ekleyin. 4 tane kıyma bifteği şekine getirin ve fırça yardımıyla yağlayın.

2. Ekmekcikleri yatayına kesin ve mangalda çevirerek kısaca kızartın. Kıyma bifteklerini yağlanmış bir mangal kasesiyle birlikte mangala yerleştirin ve çevirerek 10 dakika kadar kızartın.

3. Domatesleri yıkayın ve ince dilimler şeklinde kesin. Rokaları yıkayın ve kurulayın. Mayonezi bir yk hardal ile karıştırın. Ekmeklerin alt yarımlarının her birini 1 yk hardal sürün. Roka ekleyin, domates ve soğan halkalarını da üzerine koyun. Kıyma biftekleri ve peynir koyun. Kalan ketçabı da üzerine sürün, ekmeğin üste gelen dilimini de yerleştirin. Servise hazır.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Renkli mangal keyfi için pratik marine tarifleri

Et, balık ve sebzeleri daha önce marineye yatırdığınızda ve ardından mangalla birleşince tatları iki kat artar. Sizin için birkaç marine seçeneğimiz var:
Akdeniz marinesı

Malzemeler:

  • 2 diş sarımsak
  • 2 dal biberiye ve kekik
  • 6 yaprak adaçayı
  • 1 yk limon suyu
  • 4 yk zeytinyağı
  • tuz
  • karabiber
1. 2 diş sarımsağı soyun ve ince dilimlere kesin.

2. 2 dal biberiye ve kekikleri 6 adaçayı yaprağı ile yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın.

3. 1 yk limon suyu, 4 yk zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırın.

Kuzu veya dana pirzola gibi et yemeklerine de çok yakışan bir marine, kabak, patlıcan veya biber dilimleriyle de çok lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Soyalı ballı marine

Malzemeler:

  • 1 yk bal
  • 2 yk limon suyu veya misket limonu suyu
  • 6 yk soya sosu
  • acı pul biber
1. 1 yk balı 2 yk misket veya limon suyu ve 6 yk soya sosunu karıştırın.

2. Ardından acı pul biber ile tatlandırın.

Pirzolaya mükkemel lezzet verir.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Baharatlı marine

Malzemeler:

  • 1 büyük demet taze kişniş
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yk kimyon
  • 1 yk tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çk Fas baharatı
  • tuz
  • karabiber
  • 1 yk limon suyu
  • 4 yk zeytinyağı
1. 1 büyük demet taze kişnişi yıkayın, kurulayın, incecik doğrayın.

2. 4 diş sarımsağı soyun ve ince doğrayın.

3. Her ikisini tuz, 1 ym kimyon ve tatlı kırmızı toz biber ve 1 çk karabiber ve Fas baharatı ile karıştırın.

4. 1 yk limon suyunu ve 4 yk zeytinyağı da ekleyin.

Tonbalığı, ateş balığı ve istavrit gibi balıklara da lezzet katar; kuzu etine, patlıcana ve kabağa da yakışır.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Tatlı acımtırak domates marine

Malzemeler:

  • 2 tane acı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yk kapari
  • 100 g domates püresi
  • 1 yk bal
  • 2 çk balzamik
  • tuz
1. 2 adet acı biberi yıkayın ve sapını çıkarın.

2. 2 diş sarımsağı soyun, her ikisini 1 yk kapari ile incecik doğrayın.

3. 100 g domates sosu, 1 yk bal ve 2 çy balzamik ile karıştırın ve tuzla tatlandırın.

Pirzola ve sosis gibi yiyeceklerin yanına çok yakışır.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Elmalı zencefilli marine

Malzemeler:

  • 1 organik limon
  • 1 tane zencefil
  • 1 yk elma jölesi
  • 2 çk elma suyu
  • tuz
  • karabiber
  • ¼ l elma şarabı veya doğal elma suyu
1. 1 organik misket limonunu yıkayın, kabuğunu incecik soyun ve suyunu sıkın.

2. 1 tane zencefili ( yaklaşık 4 cm) soyun ve ince ince kıyın veya rendeleyin.

3. Hepsini elma şarabı veya doğal elma suyu, 1 yk elma jölesi ve 2 çy elma suyu ile karıştırın, tuz ve karabiber ekleyin.

Somon ve tavuk etinin yanına yakışır.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Fesleğenli hardallı marine

Malzemeler:

  • 1 demet fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • 1 taze soğan
  • 2 tane yağa yatırılmış ateş balığı
  • 1 yk acı hardal
  • 1 yk limon suyu
  • 4 yk zeytinyağı
1. Fesleğenin yapraklarını dalından koparın, 2 diş sarımsağı soyun ve 1 taze soğanı yıkayın, hepsini incecin kıyın.

2. 2 ateş balığını çatal yardımıyla ezin ve 1 yk acı hardal, fesleğen karışımı, 1 yk limon suyu ve 4 yk zeytinyağı ile karıştırın.

Kuzu, sığır eti ve tavuk etinin yanın çok iyi yakışır.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Mangala lezzetli salatalar ve dip sosları

Mangalda salata ve lezzetli dip sosları olmazsa olmaz! Sizin için seçtiğimiz tariflere hemen bir göz atın:
Patates salatası

Malzemeler:

  • 1 kg haşlama patates
  • tuz
  • 6 yk beyaz şarap (veya sebze suyu)
  • 4 yk zeytinyağı
  • 5 yk sherry sirkesi (veya beyaz şarap sirkesi)
  • kara biber
  • 1 kırmızı soğan
  • 1/2 demet frenk maydanozu
  • 1/2 demet maydanoz
4 kişilik
1. Patatesleri yıkayın ve tuzlu suda ağzı kapalı olarak orta ateşte yaklaşık 30 dakika yumuşayıncaya kadar kaynatın. Suyunu süzün ve daha sıcakken kabuklarını soyun, ince dilimler halinde kesin ve üzerlerine şarap damlaları serpiştirin. Patatesleri 10 dk kadar bekletin.

2. Bu arada sosu için yağ, sirke, 1 çk tuz ve karabiberi büyük bir kasede iyice karıştırın. Soğanları soyun ve küçük kareler şeklinde doğrayın. Frenk maydanozu ve maydanozu yıkayın, kurulayın, yapraklarını koparın ve incecik kıyın.

3. Patates dilimlerini, soğanı ve yeşillikleri sosla birleştirin ve iyice karıştırın. Patates salatasını servisten önce 30 dk kadar çekmesi için bekletin.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Ketçap

Malzemeler:

  • 1 tane zencefil ( 1 cm kadar)
  • 10-15 tane karabiber
  • 2 defneyaprağı
  • 2 karanfil
  • 500 g kutu domates
  • 1 küçük kereviz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 küçük arpacık soğanı
  • ¼-½ büyük kırmızı acı biber
  • 1/4 toz taş mantarı
  • 2-3 yk esmer şeker
  • 100 ml sirke
  • 1/4 kurutulmuş toz Jalapenos (isteğe bağlı)
  • 1/2 deniz tuzu
  • kağıttan çay filtresi
  • Sterilize, ağzı iyi kapatılan şişeler
Yaklaşık 400 ml eder.
1. Zencefili soyun, dilimlere kesin ve tane karabiberlerle, defne yaprakları ve karanfillerle birlikte çay filtresine koyun ve ağzını bir iple bağlayın ( daha sonra açacak şekilde).

2. Kutu domateslerin sap yerlerini çıkarın ve domatesleri bir tencereye alın. Kerevizi yıkayın, üçe kesin ve tencereye ilave edin. Sarımsak ve arpacık soğanı soyun, ince küpler şeklinde doğrayın, acı biberi yıkayın ve halkalar şeklinde kesin, hepsini tencereye ilave edin. Kalan diğer malzemeleri ve baharat torbasını da ekleyin.

3. Tencereyi ocağa koyun ve malzemelerin kaynamasını sağlayın. Daha sonra orta ateşte 20-30 dakika daha kaynatın, arada bir karıştırın. Baharatlı filtre torbasını ve kereviz tanelerini çıkarın, domates sosunu el blenderi ile püreleyin ve tuz ekleyin. İsterseniz biraz daha kaynatın. İstediğiniz kıvama gelince de ocaktan alın.

4. Ketçabı daha sıcakken şişelere doldurun, ağzını iyice kapatın ve soğumasını bekleyin. Hediye edene kadar buzdolabında saklayın.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Aioli sosu

Malzemeler:

  • 75 ml süt
  • 4 diş sarımsak
  • 2 çk dijon hardalı
  • 1-2 çk limon suyu
  • 1-2 damla akıcı bal
  • tuz
  • 125 ml zeytinyağı ve nötr bir yağ
  • beyaz toz biber (isteğe bağlı)
4 kişilik
1. Bu tarif için kullanılan malzemelerin tümü oda sıcaklığında olmalıdır. Sütü bunun için 15 saniye kadar mikrodalgada ısıtabilirsiniz. Sarımsakları soyun ve kabaca doğrayın.

2. Sütü sarımsak, hardal, 1 çk limon suyu, bal ve yarım çk tuz ile yüksek bir karıştırıcı kaseye alın. El blenderi ile püreleyin. Yağı püreleme esnasında önce damla damla ekleyin, sonra ince bir çizgi şeklinde akıtarak tamamını ilave edin. Kremsi bir kıvam elde edene kadar püreleyin.

3. Aioli sosunu tuz, bal, limon suyu ve isteğe bağlı olarak biraz beyaz toz biber ile tatlandırın. Aioli tek başına son derece yeterli zengin bir sostur. Kızartılmış baget ekmeği ile veya kızartılmış et, balık veya sebzenin yanında mükemmel bir lezzet verir. Fondü, fırın sebzesi veya patates kızartması yanında da sunulabilir.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Daha fazla pratik mangal araç gereçleri

    
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Paslanmaz Çelik Sebze Izgara Şişi
Örneğin, kuşkonmaz gibi uzun sebzeler için ideal
44,95TL
24,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Paslanmaz Çelik Izgara Maşası
Sapı ahşaptan
59,95TL
  • Paslanmaz Çelik Izgara Spatulası
Askı delikli ahşap tutacak
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Mısır Tutacağı
Sağlam tutuş, üç kat iğnesi sert koçanı deler
49,95TL
39,95TL

Mangal hakkında ateşli tüyolar

ATEŞ YAKMAK: Ateş yakmak için yeterince zaman ayırın. Odun kömürüyle ( kayın odunu en iyisi) yaklaşık 20 dk sürebilir. Mangal briketleri ile hatta 30 dk veya daha uzun sürebilir. Fakat daha dengeli ve uzun yanar. Ateşleme için ufak tüyolarımız var! Daima özel yakıcılar kullanın, hiçbir zaman benzin veya benzeri ürün kullanmayın! Bu tür sıvılarda buharları bile alev alabilir. Odun kömürü iyice yanıp tutuştuğunda ve beyaz küllerle kaplı olduğunda mangala başlayabilirsiniz.
HAFIF ATEŞ: Sebze, peynir, meyve veya tofu gibi ürünler aşırı sıcaklığa karşı etten çok daha hassaslar. Vejetaryen yiyecekleri ızgaranın kenarların dizin ve ızgarayı biraz daha yükseğe oturtun. Genel kural: Orta ateşlerde ızgara ve ateş arasındaki mesafe 10-12 cm olmalıdır.
MANGAL SÜRELERI: Süreler değişkenlik gösterebilir. Mangal ızgarasında ne kadar çok şey varsa pişmesi de o denli uzun sürebilir ve kullanılan malzemeye göre her ateş farklı ısı verir. Hava şartları da bir etkendir. Çok sıcak havalarda pişirme süresi kısalabilirken soğuk havalarda daha uzun olabilir.
LÜTFEN KURULAYıN: Sebzeleri yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın. Aksi durumda fırçayla iyice yağ sürmeniz mümkün olmaz.
DOĞRU YAĞ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
EKSTRA AROMA: Izgaraya meyve, şiş sebze veya mangallık peynir koymadan önce, kekik, lavanta veya biberiye gibi yeşillikler veya yumuşatılmış fındık kabukları veya rezene tohumları dizin.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Et nasıl pişirilir?

Mangal ve et birbirinden ayrılmaz! İster tavuk, ister balık, ister dana eti olsun; hiç fark etmez! Etin hangi parçalarını en iyi ne şekilde hazırlayabileceğinizi burada öğrenebilirsiniz.

Dana etini doğru pişirmek

Dana eti mangala çok yakışır; özellikle de biftek severler için ilk tercihtir. Güzelce marine edilmiş ve sulu bir bifteği kimse küçümseyemez. Bunun yanında dana etinden daha birçok farklı lezzetler de var elbette.

Doğru pişme süresi

Ne istediğinize ne nasıl bir mangal yaptığınıza bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Genel geçer bir kural yok. Bu yüzden deneyerek, tadarak pişip pişmediğini anlamaya çalışın. Bir çatal ile dikkatlice ete bastırın. Yumuşak ise, için hala pişmemiştir. Hafif esneklik gösteriyorsa orta pişmiştir. Sert ise, içi tamamen pişmiş anlamına gelir.

Hassas davranın

Dana eti oldukça hassastır ve bu yüzden nazik davranan eller ister. Ete kesikler atmayın veya bir çatalla çevirmeye çalışmayın. Mangal spatulası veya maşası kullanın. Mangaldan aldıktan sonra eti biraz dinlendirin. Şimdi servise hazır!

Yüksek ateşte sık çevirin

Güzel kızarmış bir yüzey elde etmek için bifteği biraz kurulamak gerekir ve ızgaranın iyice kızışmış olduğundan emin olmak gerekir. Bu işlem etin güzel bir renk alması için çok önemlidir. Bu sürece Maillard reaksiyonu da denir. Kısa aralıklarla eti çevirerek sıcaklığın her yere aynı şekilde yayılmasını sağlayın.

Mangalda sebze

Mangalda sebzeyi sadece vejetaryenler sevmiyor! Özellikle yaz aylarında sebze mangalı hafif bir lezzet olarak salata gibi diğer mezelere iyi bir alternatiftir. Mangalda ise sebzeler çok daha aromatik lezzet kazanıyorlar.

Sebzeler için öneri ve tüyolar
Sebzeleri oldukça çeşitli ve kolay hazırlayabilirsiniz. Büyük dilimleri direkt ızgaraya koyun veya renkli sebze şişleri ya da mangal tepsisine karışık sebzeler hazırlayın. Biraz yağ, baharatlı tereyağı veya marinad ekleyerek sebzelerin yanmasını önleyin. Mangal için özellikle tercih edebileceğiniz sebzeler patlıcan, mantar, kabak ve biber olabilir. İsterseniz kızartmalık peynir de ekleyebilirsiniz.

Özel: Balık ve deniz ürünleriyle mangal

Balık ve deniz ürünleriyle de lezzetli mangal yapabilirsiniz. Yaz aylarında daha hafif bir seçenek olarak oldukça sevilir. Balığı dilerseniz sade, dilerseniz de aroma katmak için marine edebilirsiniz.

Balık ve deniz ürünleri için tüyolar ve öneriler
Genel olarak her türlü balıkla mangal keyfi yapabilirsiniz. Özellikle mangal için uygun olan balık türleri alabalık, çapak balığı, somon ve Norveç mezididir. Çünkü bu balıklar mangalda suyunu kaybetmez ve lezzetli kalır. Dilerseniz sarımsak, dereotu veya karabiber ekleyebilirsiniz. Limon suyu daha taze bir lezzet katar. Eğer mürekkep balığı halkaları veya midye pişirmek istiyorsanız, yağlanmış bir mangal tepsisi kullanın. Karidesleri ise direkt ızgara teline koyabilirsiniz.