Macchiato

Espresso bazlı bir kahve olan macchiato, sütle hazırlanan diğer kahvelere göre daha az süt içerir. Bu sayede kahvenin tadı ve aroması baskılanmaz.
Siz de kahvenin tadını ve aromasını yoğun hissetmeyi seviyor, ancak espresso kadar sert kahveleri tercih etmiyorsanız klasik macchiatoyu deneyebilirsiniz.

Macchiato Kahve Nedir?

Macchiato, espresso makinesinde az miktarda süt köpüğüyle hazırlanan ve sıcak olarak tüketilen bir kahvedir. Bir İtalyan klasiği olan macchiato, adını espresso üzerine konulan ve içimini hafifleştiren süt köpüğünden alır. Süt köpüğü, espresso üzerinde leke ya da benek gibi göründüğü için bu kahveye İtalyanca 'lekeli, benekli' anlamlarına gelen macchiato adı verilmiştir üstelik espressonun üzerindeki beyaz süt lekesi espresso macchiato, sütün üzerindeki kahverengi espresonun bıraktığı lekeye latte macchiato adını almıştır. Macchiato kahvesini adlandırmada kullanılan diğer isimlerse caffé macchiato ve espresso macchiatodur.

Machhiato Nasıl Yapılır?

Lezzetli bir İtalyan macchiatosunun ilk şartı, kahve çekirdeklerinin doğru şekilde saklanmış, kavrulmuş ve taze öğütülmüş olmasıdır. Klasik macchiato tarifi, espresso ve süt köpüğü yapımı olarak iki aşamadan oluşur. Espresso yapımında kullanacağınız makinenin temiz olması önemlidir. Çünkü makine başlıklarındaki kalıntılar espressonun tadını sertleştirir.

Makineyi Temizleyin

Macchiato için ilk olarak yeterli ısıya ulaşan makinenizin başlığından bir miktar su akıtarak makinenizi temizleyin ve ısısını sabitleyin.

Daha sonra temiz ve kuru süzgeçli kahve makinesi kaşığına tek shot 7-9 gram arasında espresso ayarında öğütülmüş kahveyi alın. Süzgeçli kaşığınızla eşit olarak dağıttıktan sonra kahve tamperi ile basınç uygulayarak kalın, düz ve sıkı bir yüzey oluşturun. Kahvenin yanmaması için süzgeçli kaşığı makineye yerleştirdikten hemen sonra düğmeye basın ve espressonuzu ısıtılmış espresso fincanına doldurun.
Süt Köpüğünü Hazırlamak

Macchiatoya adını veren süt köpüğünün de doğru bir şekilde hazırlanması önemlidir.

Macchiatoya adını veren süt köpüğünün de doğru bir şekilde hazırlanması önemlidir. Aksi halde kıvamlı süt köpüğü yerine kaynamış süt elde edersiniz. Süt köpüğü hazırlamak için süt potunuzun yarısını soğuk sütle doldurun.

Makinenizin buhar kolunu bir müddet çalıştırın ve temiz bezle silin. Kapalı konumdaki buhar kolunun ucunu süte batırın, bu esnada süt potu ile buhar kolunun hafif bir açı oluşturmasını sağlayın.

Çubuğun pot merkezinden hafif kayık şekilde merkez ile pot yan duvarı arasında yerştirilmesi girdabın kolay sağlanmasını sağlar. Buhar kolunun kabın kenarlarına değmemesine dikkat edin. Bir elinizle süt potunu dengeledikten sonra çubuğu çalıştırın ve ardından elinizi ısı kontrolü yapmak için potun altına yerleştirin. Köpürtme yaparken potu sabit tutmanız önemlidir. Basınçlı buhar sütü girdap oluşturarak köpürtür. Bu aşamada duyacağınız sesler süt potunu doğru şekilde tuttuğunuzu gösterir.
Doğru Sıcaklık

Süt köpüğü hazırlarken potun sıcaklığının elle tutulamayacak kadar artması gerekir. Bu

Süt köpüğü hazırlarken potun sıcaklığının elle tutulamayacak kadar artması gerekir. Bu sütün arzu edilen, 60-65 derece sıcaklığa ulaştığını gösterir. Süt 60-65 derece sıcaklığa eriştikten üç saniye sonra buharı kesin ve çubuğu temizleyin. Bu sırada sütün üzerindeki baloncuklar kaybolmadıysa potun tabanını hafifçe tezgâha vurun. Baloncuklar kaybolunca homojen bir köpük elde etmek için hafif, dairesel hareketlerle potu döndürün.

Elde ettiğiniz süt köpüğünden espressonuzun üzerine koyun. 30 ml espresso için süt köpüğü miktarı. 5-10 gram civarında olmalıdır. İşte, İtalyan usulü macchiatonuz hazır! Süt ilavesi kaşık ile fincanın ortasından ilave şeklinde olduğunda yukarıdan baktığınızda kahvenin ortasında süt lekesi şeklinde olacaktır.

Macchiato Çeşitleri Nelerdir?

Geleneksel İtalyan macchiatosu yalnızca süt köpüğü ve espressodan oluşur. Ancak kahve kültürünün tüm dünyada popülerleşmesi ile birlikte farklı macchiato çeşitleri de yaygın hale gelmiştir. Isıtılarak köpürtülen sütün üzerine iki parmak kalınlığında süt köpüğü ve son olarak da espresso eklenerek hazırlanan latte macchiato, bol sütlü ve köpüklü kahve sevenlerin gözdesidir.

Espresso macchiato ve latte machiato iki ayrı kutup gibidir. İçine ilave edilen kahve ve süt oranlarından dolayı birinde yoğun kahve yi yumuşatan az bir süt varken diğerinde yoğun sütün arkasından gelen bir kahve aroması hissettirir. Karamelle hazırlanan caramel macchiato ise şekerli tadıyla en sevilen kahve çeşitleri arasında yer alır. Yaz aylarında ise bol buzlu caramel macchiato, serinlemek isteyen kahve severlerin tercihidir.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
  • Barista Espresso Çekirdek Kahve 500g
Bitter Aromalı & Yumuşak Gövdeli
Yoğunluk:56
449,90TL
TL/100g 89,98
Hızlı Görünüm
  • Barista Caffè Crema Çekirdek 1000 g
Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde
Yoğunluk:36
799,90TL
TL/100g 79,99
Hızlı Görünüm
Güçlü & Koyu Notalı & Dolgun Gövdeli
Yoğunluk:66
199,90TL
TL/100g 79,96
Hızlı Görünüm

Hazırlama ve Saklama

Keşfet