Geleneksel kek tarifleri

Ev yapımı kek/pasta tarifleri ve ipuçları

Hangi kek hamurunu denemek istersiniz?

Kek hamuru için sayısız tarif ve hazırlama seçeneği var. Öncelikle önemli olan temel tarife karar vermektir. Başlangıç için klasik bir kek tarifi tercih edilir. Bunun için gerekli olan malzemeler tereyağı, şeker, yumurta, un, kabartma tozu ve süttür. Malzemelerin tamamı güzelce karıştırılır ve isteğe göre çikolata, badem veya meyvelerle tatlandırılabilir. Diğer klasik hamur tarifleri ise şöyle:

Tart hamuru

Gevrek bir kek tabanı için: Bu klasik hamurun temel malzemesi un, şeker ve yağdır. Kabartma tozu kullanmadan hazırlanır. Normal hamurdan farklı olarak tart hamuru karıştırılmaz. Bunun yerine elle yoğurulur. Yüksek yağ içerdiği için hamur fazla kabarmaz ve bu sayede tart hamuruna özgü, dağılan ve gevrek bir kıvam elde edilir.

Mayalı hamur

Çok yönlü hamur: Adından da anlaşıldığı gibi bu hamurda maya bulunur. Özelliği ise hamurun bir müddet dinlendirilmesidir. Bunun için hamur bir top şekline getirilir, üstü nemli bir bezle örtülür ve yaklaşık bir saat kadar sıcak bir ortamda bekletilir. Fermantasyon sayesinde hamurda hava kabarcıkları oluşur. Böylece farklı kek ve kurabiyeler için kullanabileceğiniz kabarık bir kek hamuru elde edilir.

Sünger kek hamuru

Lezzetli pastalar için temel tarif: Sünger kek hamuru yağsız hazırlanır ve büyük oranda iyi çırpılmış yumurtalardan oluşur. Çırpma esnasında oluşan hava kabarcıkları sayesinde sünger kek hamuru için gerekli olan hafif kıvam elde edilir. Sünger kek hamuru özellikle meyveli yaz pastaları hazırlamak için idealdir. Deneyimli pastacılar ise rulo kek yapmayı deneyebilirler.

Ev yapımı kekler için en sevdiğiniz tarifler

Taze malzemelerle ve sevgiyle hazırlanan ev yapımı pastaların dayanılmaz bir lezzeti vardır. Bir de tarifi eşsiz olunca tadı damağınızda kalacak bir pasta için hiçbir engel kalmaz. Klasik mermer kekten lezzet dolu limonlu pastaya kadar en sevilen tarifleri sizin için derledik. Ev yapımı tereyağlı bir keke ne dersiniz?

Malzemeler:

  • 350 g tereyağı
  • 230 g pudra şekeri
  • 7 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 230 g un
  • 2 yemek kaşığı rum ( arzuya göre)
  • 1-2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • Kalıp için yağ ve galeta unu
  • 2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 6 yemek kaşığı süt
  • 120 g nişasta
  1. Kek kalıbını yağlayın ve galeta unu serpiştirin. Fırını önceden 200°C'ye getirin.
  2. Tereyağını, pudra şekerini ve portakal kabuğu rendesini beyaz köpük elde edene kadar çırpın. Yumurta sarılarını ayırın ve teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Dilerseniz rom ilave edebilirsiniz.
  3. Yumurta beyazlarını tuz ile birlikte iyice sertleşinceye kadar çırptıktan sonra yumurta sarılarına ekleyin. Un, nişasta ve kabartma tozunu karıştırın ve yumurta karışımının üzerine süzerek ekleyin. Karışımları dikkatlice birbiriyle karıştırın.
  4. Hamurun üçte birini başka bir kaba alın. Kakao ve sütü iyice karıştırıp hamura ekleyin. Önce açık renkteki hamuru, ardından da koyu renkteki hamuru ve en son tekrar açık renkteki hamuru kek kalıplarına alın. Bir çatal yardımıyla hamura dairesel hareketler çizip mermer şekli verin.
  5. Keki yaklaşık 50-55 dakika kadar orta rayda pişirin. Kek kalıbından çıkartmadan önce 20 dakika kadar soğuması için bekletin.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Malzemeler:

  • 500 g un
  • 1 maya
  • 250 ml ılık süt
  • 50 g şeker
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 50 g yumuşak tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • fırın tepsisini yağlamak için biraz tereyağı
  • Hazırlama aşaması için biraz un
  • 250 g soğuk tereyağı
  • 200 g file badem
  • 150 g şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  1. Hamur için unu bir kaba alın, ortasında yer açarak içine mayayı ufalayın. Biraz süt, 1 çay kaşığı şeker ve kenarından içeri doğru alacağınız un ile karıştırın. Hamur karışımını sıcak bir ortamda 15 dakika kadar bekletin.
  2. Kalan sütü, şekeri, yumuşak tereyağını, limon kabuğu rendesini ve tuzu hamura ekleyin. Önce el mikseri ile çırpın, sonra elinizle yoğurmaya devam edin. Hamurda kabarcıklar oluşuna dek iyice yoğurun. Kaba yapışmayı bıraktıktan sonra 45 dakika kadar sıcak bir yerde kabarmasını bekleyin.
  3. İki katı kadar kabarınca hamuru tekrar yoğurun. Fırın tepsisini yağlayın. Un serptiğiniz tezgah üzerinde hamuru tepsi boyunda açın ve tepsiye alın.
    Öneri: Hamuru açmadan önce 5 dakika daha dinlendirin. Böylece daha kolay açılacak ve çekmeyecektir.
  4. Kenarları hafifçe yukarı doğru çekin. Tekrar 10 dakika bekletin. Fırını 200°C'ye getirin.
  5. Üstü için tereyağını ufak parçacıklara kesin. İki parmak ucunuzla hamurun üzerinde küçük çukurlar bastırın ve her bir çukura bir tereyağı parçası koyun. Hamurun üzerine eşit şekilde file bademleri serpiştirin. Şeker ve tarçını karıştırıp üzerine serpiştirin. Keki orta rayda yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Malzemeler:

  • 250 g yumuşak tereyağı
  • 5 yumurta
  • 250 g şeker
  • 250 g un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 100 g pudra şekeri
  • 100 ml taze sıkılmış limon suyu
  • Kek kabı için yağ
  1. Kabı yağlayın. Fırını önceden 180°C'ye getirin.
  2. Tereyağı ve şekeri köpüksü olana dek çırpın. Yumurtaları tek tek ilave ederek çırpmaya devam edin. Ardından limon kabuğu rendesini ekleyin.
  3. Un ve kabartma tozunu ekleyin.
  4. Hamuru kalıba alın ve üstünü düzleştirin. Yaklaşık 60 dakika orta rayda pişirin ve biraz soğumasını bekleyin.
  5. Keki kalıptan çıkarın. Limon suyunu pudra şekeriyle karıştırın. Bir kürdanı kekin birçok yerinde batırdıktan sonra limon suyu karışımını üzerinde gezdirin.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Pasta yapmak işte bu kadar kolay!

Hangi hamuru tercih ederseniz edin, pratik fikir ve önerilere dikkat ettikten sonra pasta yapmak çok kolay. Pastanızın başına olumsuz bir şey gelmemesi için dikkat etmeniz gereken birkaç temel kural var.

1. Kek kalıplarını doğru yağlayın

Bu bir kâbus: Pasta hazır ve servis için kek kalıbından çıkartılmayı bekliyor. Fakat kalıba yapışmış ve çıkardıkça dağılıyor. Bunun gibi bir tersliği önlemek için çelik kek kalıplarınızı margarin veya tereyağı ile iyice yağladığınızdan emin olun. Çok yapışkan hamurlarda kek kalıbınızı yağladıktan sonra biraz un veya galeta unu serpiştirebilirsiniz. Rulo pasta hamuru kullanacaksanız yapışmaz pasta kağıdı kullanın ve kalıbın kenarlarını yağlayın. Aksi takdirde hamur orantılı kabarmayabilir ve yuvarlak bir şekil alabilir.

2. Önceden ısıtılmış fırında pişirin

Pastanın pişirme sırasında çökmesini önlemek için, fırını daima tarifte belirtilen sıcaklığa kadar önceden ısıtın ve belirtilen ısıtma türünü seçin. Fırın kapısının pişirme işleminin ilk 20 dakikası boyunca daima kapalı kalması gerekir, böylece bu aşamada ısı kaybı olmaz. Ek olarak, kek hamuru aşırı karıştırılmamalı ve hazırlık süresi boyunca hızlıca fırına itilmelidir.

3. Kekin piştiğini anlamak

Deneyimli pastacılar kekin piştiğini renginden anlayabilirler. Yeni başlayanlar ise kekin pişip pişmediğini anlamak için keke kürdan batırarak kontrol edebilir. Bunun için kürdanı kekin en kabarık yerine batırın. Hamur kürdana yapışırsa kek henüz pişmemiş demektir. Rulo pasta hamurlarında ise parmağınızla dokunarak anlayabilirsiniz. Hafifçe keke bastırdıktan sonra kek eski şeklini alıyorsa, pişmiş demektir.

4. Keki kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin

Keki kalıptan çıkarmadan önce en az on dakika soğumasını beklemek gerekir. Bu süreci hızlandırmak için keki açık bir pencerenin önüne koyun. Ardından keki kalıptan rahatça çıkarabilirsiniz. Eğer kek kalıptan hemen çıkmıyorsa biraz daha soğumasını bekleyin. Ayrıca kenarlarını bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. Böylece yapışmış kenarları açar, kalıptan kolayca çıkmasını sağlarsınız.

Yaratıcı mutfaklar için aksesuarlar

Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 20 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 24 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 28 cm
1.979,00TL
2.309,00TL
2.969,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Krema Sıkma Uçları Seti
549,00TL
12 Adet Mini Delikli Kek Kalıbı
379,00TL
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 20 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 24 cm
Yüksek Kaliteli Seramik Kaplamalı Paslanmaz Çelik Tava, çapı yakl. 28 cm
1.979,00TL
2.309,00TL
2.969,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
4 Adet Paslanmaz Çelik Yuvarlak Kalıp
489,00TL
Hamur Porsiyonlayıcı
599,00TL
4 Adet Tatlı Kalıbı
409,00TL
Taşıma Kapaklı Yuvarlak Kelepçeli Kalıp
949,00TL
Pişirme Yardımcıları Seti
679,00TL
3 Adet Dolgulu Kurabiye Kalıbı
269,00TL
Dayanıklı Pişirme Matı
379,00TL
Premium Kurabiye Kalıbı Seti
409,00TL
2 Adet Yuvarlak Kalıcı Fırın Hasırı
379,00TL
Cam Elyafı Takviyeli Dayanıklı Pişirme Matı
359,00TL
Dayanıklı Pişirme Altlığı
169,00TL
XL Profesyonel Dayanıklı Pişirme Matı
489,00TL
3'ü 1 Arada Kurabiye Aparatı
439,00TL
Izgaralı Hamur Rulosu
429,00TL
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, büyük
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, küçük
1.099,00TL
949,00TL
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, büyük
Kapaklı Emaye Fırın Kabı, küçük
1.099,00TL
949,00TL
1