Geri Dönüştürülmüş Malzemelerden Sürdürülebilir Ürünler

Sorumluluk taşımak

Her yıl 4.8 ila 12 milyon ton arası plastik atık tek başına denizlerimize ulaşır - buna sayısız PET şişe, balıkçı ağları veya çeşitli plastik atıklar dahildir. Halı kalıntıları veya pamuk ürünleri gibi diğer kaynaklar da büyük oranda çöplüklere gider ve çevremize zarar verir.

Bu değerli ham maddelerin geri dönüşümü sayesinde bunları ekonomik döngüye geri veririz ve bunlardan yeni bir şeyler elde ederiz. Bu nedenle sadece ürünlerimizi iyileştirmek için değil, her zaman sürdürülebilir şekilde tasarlamak için de daima yenilikçi çözüm arayışındayız.

Eskileri yeni yapmak:
Geri dönüştürülmüş plastikten ürünler

Plastik, atıktan çok daha fazlasıdır: Uzun yıllardan beri çöplerden yeni sürdürülebilir fiberler üretmek için akıllı hazırlama işlemlerini kullanırız. Böylece bazı ürünlerimiz örneğin geri dönüştürülmüş PET şişelerden (polyester), eski balıkçı ağlarından, plastik artıklarıdan ve halı, kumaş artıkları gibi tekstil atıklarından (örneğin Econyl®) oluşur. Sadece 2021 yılında geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen tekstil ürünlerimiz için en az 133 milyon PET şişeyi tekrar işledik. *
* Kaynak: Textile Exchange) geri dönüştürerek 472 ton CO2eq (Shen L., et al. (2010) Resour Conserv Recy, 55 (1), 34-52 baz alarak kendi hesaplamamız
Hem tekstil ve diğer ürünlerin imalatında oluşan (yani tüketim öncesi atıktan) hem de eski ambalajlardan veya çöpe atılmış ürünlerden (yani tüketim sonrası atıktan) gelen plastik atıklar tekrar işlenerek yeni malzemeler elde edilebilir.

Geri dönüştürülmüş plastik için 3 iyi sebep:

Plastik atığı azaltır

Geri dönüştürülmüş plastik ürünlerimiz ile bunlar akıllıca kullanılır ve sıfırdan daha az malzeme üretilmesi gerekir.

CO2'yi azaltır

Geri dönüştürülmüş plastikten tekstil ürünlerinin üretiminde daha az ham yağ tüketilir. Bu sayede daha az sera gazı oluşur, okyanuslar ve atmosfer korunur.

Enerji tasarrufu sağlar

Üretim süreci sayesinde daha az enerji tüketen ürünler, çevrenin korunmasına yardım eder.

Yün & Kaşmir için ikinci bir hayat

Sürdürülebilirlik bu kadar iyi hissettirir: Geri dönüştürülmüş yün ve kaşmir içeren ürünlerimiz için bu kaliteli doğal malzemeler işlenir ve tekrar kullanılır. Bu yöntemle değerli kaynakları koruyabiliriz - ürünlerimizin kalitesi aynı kalır.

Geri dönüşümlü yün & kaşmir için 2 iyi sebep:

Meralar korunur

Geri dönüştürülmüş yün ve kaşmir sayesinde hayvancılık için toplamda daha az alana ihtiyaç duyulur ve bu, çevre ve hayvanlar için iyidir.

Tekrar kullanılır

Geri dönüştürülmüş yün ve kaşmir, taze yüne sürdürülebilir alternatiflerdir; çünkü mevcut malzeme yeni ürünler için akıllıca ve çevreyi iyi koruyarak tekrar kullanılır.

Geri dönüştürülmüş pamuk neler yapabilir?

Kullanılmayan tüm pamuk ürünlerinin %80'inden fazlası çöplüklere gidiyor. Artık bunların önemli bir bölümünü yeniden değerlendirmek için iyi fırsatlara sahibiz. Geri dönüştürülmüş pamuklu ürünlerimiz için doğal malzemeyi döngüye geri veriyoruz ve onu yeni sürdürülebilir liflere dönüştürüyoruz.

Geri dönüştürülmüş pamuk için 3 iyi sebep:

Su tasarrufu yapar

Ürünler için pamuk geri dönüştürülürse, yenilerinin daha az miktarda yetiştirilmesi gerekir. Bu sayede bolca su tasarrufu sağlanabilir.

Tarlalar korunur

Pamuğun geri dönüştürülmesi sayesinde tarım için toplamda daha az toprak gerekir ve bu, çevre için iyidir.

Kimyasallar azaltılır

Geri dönüştürülmüş pamuk fiberlerden üretilen ürünler için pestisit ve gübre gibi sentetik kimyasallar gerekmez.

Özel bir fiber

REFIBRA™ teknolojili TENCEL™ liyosel fiberi tanıyor musunuz? Bu şekilde üretilen sürdürülebilir selüoz fiber çok özeldir, hali hazırda bazı moda ürünlerimizde kullanırız. Pamuk üretim atıklarında Upcycling yapılması sayesinde sertifikalı sürdürülebilir ağaçlardan elde edilen selüloz karıştırılır, bunlardan yepyeni bir fiber üretilir. Böylece geleneksel fiberlerin üretiminden daha az atık su üretilir ve çok daha az atık çıkar.

Sınırsız Recycling

Başka neler geri dönüştürülebilir? Birçok şey! Mevcut kaynakları kullanmak için, daima yenilikçi çözüm arayışındayız. Pekçok ürünümüz için örneğin kahve posası kullanılır ve buradan fonksiyonel fiberler üretilir. Kulağa sıra dışı geliyor, ancak çok pratik! Bu kahve fiberlerinden harika spor kıyafetleri üretilebilir - veya Tchibo kataloglarımız için kullandığımız kağıtlar da. Son olarak, kendi Tchibo mağazalarımızdan gelen kahve posalarını bile geri dönüştürüyoruz.

Böylece atığı azaltabiliriz ve onlardan çok özel ürünler yapmak için bu kaynakların özel özelliklerini kullanmayı tercih ederiz.

Yapmaya koyulduklarımız:

Şimdiden çok şey başardık ve buna rağmen daha çok yolumuz var! Şu anda sentetik fiberli ürünlerimizin %14'ü geri dönüştürülmüş kaynaklardan elde edilir. 2025 yılına kadar bunu %100 sürdürülebilir malzemelerden temin etmek istiyoruz. Ayrıca ürünlerimizin de kısa sürede kolayca geri dönüştürülebilmesi için çözümler üzerinde çalışıyoruz. Böylece birlikte çevremizi kalıcı olarak koruyabiliriz.

Bizimle daha fazla sürdürülebilirliği seçtiğiniz için, teşekkürler!