Espresso Nasıl Yapılır?
Espresso Yapımı Tüyoları

Tchibo'nun ünlü baristası Graziano Chessa espressonun püf noktalarını sizlerle paylaşıyor.
Espresso nasıl yapılır sorusunun cevabını ve espresso yapımı tüyolarını burada bulabilirsiniz.

Espresso pişirmek için basit bir demleme yöntemi yeterli değildir. Espressonuzu ister tam otomatik bir kahve makinesi ister yarı otomatik bir makinesi ile hazırlayın, hiç fark etmez. Çünkü espresso pişirme yönteminin temel prensibi hep aynıdır.

Espresso için kaynatılmış sıcak suyun yüksek basınçla son derece ince öğütülmüş toz kahveden geçmesi gerekir. Filtre yerine süzgeç kullanılır. Böylece kahve yağının aromatik lezzetinden hiçbir şey kaybolmaz. Sonuç olarak sert ve yoğun bir lezzet içeren kahve elde edilir. Üzerinde ise kıvamlı, fındık renginde bir köpük oluşur, yani kreması.

Mükemmel bir espresso lezzeti için suyun süzgeçten geçme süresi 30 saniyedir ve daha kısa olmamalıdır. Aksi taktirde kahvenin lezzeti bozulabilir. Bu süre aynı şekilde kahvenin lezzetinin bozulmaması için daha uzun da tutulmamalıdır.

Espressonun normal kahveye göre daha fazla kafein içerdiği aslı olmayan bir söylentidir. Kahve çekirdeklerinin daha yoğun kavrulmuş ve incecik öğütülmüş olması, kahvenin kaynatılmış sıcak suyla daha kısa süre temas etmesi espressonun daha az kafein içermesini sağlar. Espresso için daha uzun ve daha koyu kavrulan ham kahve sayesinde kahvenin doğal asit oranı düşürülür.

Graziano Chessa, Tchibo'nun Baristası

Espresso nasıl yapılır?

Sadece espresso çekirdekleri, öğütme, kahve hazırlayıcı ve insanlar tarafından servis edilmesi arasındaki ustaca işbirliği mükemmel keyif deneyimleri yaratır. En sevdiğiniz çekirdekleri bulduğunuzda, doğru öğütme ile kompozisyon başlar. Manuel ya da elektrikli kahve değirmeninizi ince öğütme derecesinde ayarlayın. Böylece su kahve taneciklerindeki aromaları son derece yoğun şekilde çözer. Sonrasında Barista Espresso‘yu, basınç ve sıcaklık açısından en iyi sonuçları veren kaşıklı kahve makinesi ile hazırlar. Ancak tam otomatik bir espresso kahve makinesi, bir Espresso potu ya da miktarı önceden ayarlanmış Espressolar için otomatik kahve pedi makinesi ya da kapsüllü makine de kullanabilir. Ancak, sihirli 4M'ye göre yalnızca kaşıklı makine kullanılarak hazırlanan Espresso orijinaline uygundur. İşi „la mano“ ile tamamlamak için, doğru şekilde ele almak son derece önemlidir: Öğütülmüş kahvelerin demleme kaşığına sıkıştırıcı ile bastırılması hassasiyet gerektirir. İtalyan baristaları öğütülmüş kahveden ideal lezzetin zevkine varmak için Espresso hazırlarken geleneksel olarak dört büyülü „M“ye göre hareket ederler. Şunları temsil eder:

la miscela (harman)
la macinacaffè (öğütme)
la macchina (makine)
la mano (el)

Espresso makinesi ile Espresso nasıl yapılır?

Espresso kahve makinelerinde bulunan süzgeçli kaşık sayesinde Caffè crema ve Espresso gibi tipik İtalyan kahve çeşitleri hazırlamak son derece pratiktir.

Kahve dünyasındaki lezzeti yakalamak için kahve makinesindeki basıncı 9 bar olarak ayarlamak önemlidir. Basınç özelliği ile pişirilen kahve ise Espresso ve Caffè cremaya karakteristik krema tadını verir.
Adım 1: Espresso kahve makinasında ön hazırlık nasıl olur?

Başarının sırrı biraz zamandır

Kahve Makinesi ile espresso yapımı aceleci insanlara göre değildir. Bu tarz kahve hazırlamak adeta bir seremoni demektir ve gerçek kahve severlerin bir parçasıdır. Sabrınız ise lezzetli bir Espresso veya güzel İtalya'nın eşsiz Caffè creması ile ödüllendirilir.

Espresso kahve makinesini kullanmadan birkaç dakika öncesinde çalıştırıp suyun kahve için uygun sıcaklığa gelmesini sağlayın. Süzgeçli kahve kaşığını yerleştirin ve ilk aşamada kahvesiz olarak sadece kaynar suyun akmasını sağlayarak süzgeç kaşığın ısınmasını sağlayın.

Espresso fincanlarını önceden ısıtmak iyi bir fikir. Bunun için birçok kahve makinesinde bulunan fincan ısıtma bölümünü kullanabilirsiniz. Eğer yoksa espresso fincanlarını kaynamış su doldurup boşaltarak ısıtın.
Adım 2: Espresso kahve makinesi ile espresso için kahve öğütme nasıl olmalıdır?

İncecik öğütülmüş kahve

Espresso kahve makinesinde kahve suyun yüksek basıncı ile süzgeçli kahve kaşığından geçirilir. Ancak bu kısa etkileşim zamanından dolayı kahvenin çok ince öğütülmüş olması gerekir. Kahvenizi kendiniz öğütecekseniz kahve değirmeninizin ayarını en ince veya küçük ayara getirdiğinizden emin olunuz.

Bunu biliyor muydunuz?
Kahveniz kaba öğütüldüğünde, su çok hızlı bir şekilde akıp gider ve espresso tat yoğunluğu daha zayıf olur.
Kahve çekirdekleri ince çekildiğinde ise su daha yavaş akar ve Espressonun tadı acımtırak olur.
Adım 3: Espresso kahve makinesi ile espresso yaparken, süzgeçli kahve makinesi kaşığına ne kadar kahve konulur?

1 shot espresso kaç gram kahve diye sorulursa, klasik 'Single Shot' için yani bir fincan Espresso için yaklaşık 8 gram kahve gerekir. Eğer tek seferde 2 Espresso shot hazırlamak istiyorsanız, buna göre toplamda 16 gram kahve koymanız gerekir. Espressoyu veya Caffè crema'yı daha yoğun sevenler ise tek seferde içecekleri Single Shot için 16 gram kahve kullanabilirler. Böylece daha yoğun bir espresso kahve tadına ulaşacaksınız.
Önerimiz: Her seferinde farklı miktarlarda kahve deneyerek favori kahve lezzetinizi keşfedebilirsiniz.
Espresso yapımında kahve miktarı ile ilgili bunları biliyor muydunuz? 1 yemek kaşığı kahve 7-9 grama eşittir
1 çay kaşığı kahve 3-4 grama eşittir
Adım 4: Espresso kahve makinesinde adım adım espresso yapımı

Tamperlemekten doğru yerleştirmeye kadar tüm adımları burada bulacaksınız.

Süzgeçli kahve makinesi kaşığına kahveyi koyun ve üzerini parmak yardımıyla düzelterek veya hafifçe tezgaha vurarak eşit şekilde yayın.

Kahve tozunun yüzeyi eşit şekilde yayıldıktan sonra bir kahve tamperi ile (15-20 kg) basınç uygulayın.

Sonrasında süzgeçli kaşığı yerine takın ve pişirme işlemini başlatın.

Yaklaşık 20 -25 saniye sonrasında Espresso suyunun daha açık bir renkte aktığını göreceksiniz. Bu aşamada işlemi bitirmeniz gerekir çünkü kahve tozundan alınması gereken tüm aromalar geçmiştir. Suyun akmasını kesmezseniz Espressonuzun yoğunluğu ve aroması kaybolacaktır.

Moka pot ile espresso kahve nasıl yapılır?

Kahve yapımında bir klasik: Espresso potu İtalyan mutfağının vazgeçilmezidir.

Espresso potuna koyulan kaynamış su, aşağıdan yukarıya doğru Espresso süzgecine basınç uygular. Bu sayede Espresso, moka potun üst kısmında birikir. Espresso kahve makinesinde olduğu gibi yüksek basınç ile çalışmadığından dolayı Espresso potu ile yapılan kahvede çok fazla krema oluşmaz.
Adım 1: Espresso potu ile ön hazırlık nasıl olur?

Espresso potunu kaynar su ile doldurun

Espresso potunu ocak üstüne koymadan önce alt kısmındaki demliği ağzına kadar su ile doldurun.

Öneri: Kaynar veya sıcak su doldurarak Espresso potuna önceden ısıtabilirsiniz. Böylece ateş üstüne koyduğunuzda potun aşırı ısınması önlenmiş olur. Aksi durumda kahve çok çabuk acır ve metalik bir tat alır.
Adım 2: Espresso potu için kahve öğütme ayarı nasıl olmalıdır?

Orta derecede öğütülmüş kahve ideal

Espresso potu için kahvenin Espresso makinesine göre biraz daha kabaca çekilmiş olması gerekiyor. Espresso potu için ideal öğütme ayarı ise çok ince olan Espresso kahve ve French Press için kalınca çekilmiş kahve arasında olmasıdır.
Adım 3: Espresso yaparken mokapota ne kadar kahve konulmalıdır?

Espresso potunda kullanılacak kahve miktarını ayarlamak son derece basittir. Metal filtresi tamamen dolacak şekilde kahve kullanın. Filtredeki kahveye parmaklarınızla basınç uygulayabilirsiniz. Çok büyük güç uygulamayın ve tamper kullanmayın.
Adım 4: Mokapot ile adım adım espresso kahve yapımı


Üst ve alt kısmını birbirine sıkıca vidalayın ve Espresso potunu ocak üstüne koyun.
Ocak ısısının orta ateşte olmasına dikkat edin.
Yüksek ateş kahvenin yanmasına ve ağızda acı bir tat bırakmasına neden olur.
Su kaynamaya başlar başlamaz kahveyi geçer.
Espresso ise demliğin üst kısmında birikir.
Pottan kaynama sesi gelmeye başladığında demliği ocaktan alabilirsiniz.

Bunları biliyor muydunuz?
Demliği doğru zamanda ocaktan olmayı unutmayın. Su yukarı doğru yükselmeye başladığı an kahve aromaları ortaya çıkmaya başlar. Sonuna doğru ise acı maddeler kahveye karışabilir ve lezzetsiz bir sonuca neden olabilir.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
  • Barista Espresso Çekirdek Kahve 500g
Bitter Aromalı & Yumuşak Gövdeli
Yoğunluk:56
109,95TL
TL/100g 11,00
Hızlı Görünüm
  • Barista Caffè Crema Çekirdek 1000 g
Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde
Yoğunluk:36
189,95TL
159,95TL
TL/100g 16,00
Hızlı Görünüm