wandern

Doğa yürüyüşüne yeni başlayanlar için tüyolar

Yürüyüş yaparken bir yandan da doğanın eşsiz güzelliğini keşfetme şansı yakalanır. Ormanın taze kokusunu almak için derin bir nefes alın veya yüksek dağların tepesine giden manzarayı doyasıya seyredin. Doğayı keşfetmek ve yürüyüş yapmak sizi de heyecanlandırıyorsa yürüyüş öncesi hazırlıklar için tüyolarımızı kaçırmayın.

Yürüyüş yapmak bu kadar sağlıklı

Sağlık ve fitness için yürüyüş

Doğayı yürüyerek keşfetmek tüm vücudu çalıştıran bir harekettir. Düzenli ve dengeli adımlar sayesinde eklemler, tendonlar ve bantlar zarar görmeden sağlamlaştırılır. Sonuç ise daha güçlü dizler ve daha az baskıya maruz kalan kalça eklemleridir. Yapılan her doğa yürüyüşü ile bir yandan vücut kasları gelişirken diğer yandan yaralanma riski azalır. Tüm bu avantajların yanı sıra diğer olumlu etkisi ise saatte neredeyse 350 kalori yakılmasıdır.

Düzenli ve severek yürüyüş yapan kişiler enfeksiyon hastalıklarına daha az yakalanırlar. Çünkü bağışıklık sistemi açık havada yapılan düzenli hareketler neticesinde çok daha güçlenir. Fakat herkesin kolayca yapabileceği bu spor türünün başka bir marifeti daha var: Doğa yürüyüşü kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarını ve diyabeti de önler.

Keyif dolu zamanlar için

Doğada yürüyüş yapmanın fiziksel kondisyon için ne kadar faydalı olduğu herkesçe biliniyor. Fakat bu spor faaliyetinin aynı zamanda iyi hissettirdiğini çoğu insan bilmiyor. Uzun uzun yürümek ve uzaklara doğru bakmak, doğal manzarayı seyretmek vücudu adeta mutluluk hormonlarıyla dolduruyor. Olumlu etkisi o kadar yoğun ki hafif ila orta depresyonlar dahi bu şekilde terapi edilebilmektedir.

Doğru yürüyüş kıyafetleri

Yürüyüş turuna yeni başlayan bir kişi olarak çıkacaksanız yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar almanıza gerek yok. Ancak bazı temel ekipmanları yanınızda bulundurmakta fayda var. Özellikle de hava şartlarının aniden değişebileceği duruma veya zorlu bir yolu aşmanız gerektiğinde hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun için ise öncelikle doğru kıyafetten başlamalısınız.
steppweste

Yürüyüş montu, polar ve kazak

Kazaklar ve polar üstler
Yürüyüş yapacağınız bölge, mevsim ve yürüyüş süresine göre farklı ve değişken hava şartlarına hazırlıklı olmak gerekir. Bu nedenle hava soğuduğunda üzerinize geçirebileceğiniz sıcak bir kıyafet bulundurmalısınız. Kıyafetlerin sırt çantanızda çok yer tutmaması ve ağırlık yapmaması için oldukça az yer kaplayan ve hafif olan kıyafetler tercih edin. Pamuklu veya polar malzemeden üretilmiş kıyafetler idealdir.

Rüzgar montu ve yağmurluk
Uygun bir yağmurluk ile ıslak havalarda yağmurdan korunaklı bir yer bulana kadar yürüyüşünüze rahatlıkla devam edebilirsiniz. İyi bir yağmurluk öncelikle su geçirmez ve nefes alan malzemeden olmalıdır. Ayrıca yürüyüş için kullanacağınız yağmurluğun ufak tefek ekipmanları koyabilmeniz için birçok cebi olmalı. Ceplerin fermuarlı olması ve dikiş yerlerinin su geçirmez olması ise yoğun yağmur altında kaldığınızda da sizi ve eşyalarınızı koruyacaktır. Kapüşonunun kolayca bağlanıp çözülür olması ve görüş alanınızı etkilememesi de önemlidir.
wanderhemden

Gömlekler, tişörtler ve iç giyim

Gömlek ve tişörtler
Yürüyüş için ister gömlek isterseniz de tişört tercih edin. Ancak gömleğin bazı avantajları vardır: Ensenizi kızgın güneşten korumak için rahatlıkla gömleğinizin yakasını kaldırabilirsiniz. Çok mu sıcak oldu? Gömleğinizin birkaç düğmesini açarak serinleyebilir ve uzun olan kollarını katlayabilirsiniz. Gerçek bir yürüyüş ve doğa gömleğinin fonksiyonel özellikleri günümüzde artık oldukça geliştirildi: Nefes alan ve rüzgara karşı dirençli malzemeden üretilmektedir. Sırt çantası kullan kişiler için güçlendirilmiş dikişleri ve dikişsiz sırt kısmı olan gömlekler idealdir.

İç giyim
İç giyiminiz terinizi depoluyorsa tişörtünüzün nefes alan özel bir malzemeden olması ne kadar işe yarayabilir ki? Ancak en temel iç giyiminiz kuru bir his sağlıyorsa üzerine geçirdiğiniz kıyafetlerin özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Bu nedenle nefes alan iç giyim son derece önemlidir. Terinizi emen ve güvenli bir şekilde dışarı atan malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin. Böyle bir katman ile temas eden cildiniz yürüyüşe ara verdiğinizde de terinizin üzerinizde soğumasını ve üşümenizi önleyecektir.
trekking schuhe

Yürüyüş ayakkabıları ve pantolonları

Yürüyüş ayakkabıları
En önemli ekipman rahat ve tam oturan yürüyüş ayakkabılarıdır. Çünkü ayağın su toplaması durumunda hatta burkulduğunda heyecanla başladığınız yürüyüş bir anda kâbusa dönüşebilir. İyi yürüyüş ayakkabıları yüksek şaft sayesinde ayağı sağlamca sarar. Ayağın burkulmasını önler. Tabanı kaymaz özelliktedir ve derin bir profile sahiptir. Engebeli arazilerde de rahat ettirir. Ayrıca yürüyüş ayakkabılarının hafif ve su geçirmez olmaları gerekir.

Pantolonlar
Dayanıklı ama yine de rahat olmalı yürüyüş pantolonu! Diz ve bacak kısımları güçlendirilmiş malzemeden olup kumaşın çabuk yırtılması önlenmeli. Nefes alan malzemesi sayesinde rahat bir kullanım sunmalı. Uzun veya kısa yürüyüş pantolonu tercih etmeniz hava şartlarına bağlıdır. Uzun yürüyüş pantolonları sizi aynı zamanda sivrisinek ve ısırgan otu gibi rahatsız verici etkenlerden de koruyacaktır.

Yürüyüş ekipmanları ve doğru gıda

Doğa yürüyüşü için doğru kıyafet seçimi yanında kazalardan ve kötü hava şartlarından koruyacak doğru ekipmanlar da dikkate alınmalıdır. Ayrıca doğru bir hazırlık ile yola çıkmak performansınızı da olumlu anlamda arttıracaktır.

Yürüyüş için doğru ekipman

Sırt çantası
Trekking veya yürüyüş sürenizin uzunluğuna göre yanınıza alacağınız ekipman ve yiyecekler için uygun boyutlarda bir sırt çantası almanız gerekir. Bunun dışında geçerli olan bazı temel kriterler var: İyi bir sırt çantası su geçirmez, hafif ve birkaç bölmeye sahip olmalıdır. Böylece aradığınız malzemeyi daha çabuk bulabilirsiniz. Özellikle birkaç günlük turlarda sırt çantanızın dış bölümlerine farklı malzemeler tutturabilmeniz büyük bir avantajdır. Örneğin bir kamp matı veya uyku tulumunu rahatlıkla çantanızın dış bölümüne yerleştirebilirsiniz. Daha konforlu kullanım için sırt çantanın sırt kısmının dolgulu bir bel kemerine sahip olması ve iç bölmelerinin ayarlanabilir olması idealdir.

Doğa yürüyüşü batonları
Doğa yürüyüşü veya trekking batonları sadece yaşlı veya zayıf kişiler için ideal olmayıp herkes için son derece yardımcı bir ekipmandır. Engebeli arazilerde daha güvenli ve sağlam yürüyüş sağlamaktadır. Ayrıca eklemlerin daha az baskı görmesini sağlar. Bunun yanı sıra genel duruşunuzu iyileştirir. Öneri: Katlanabilir batonlar son derece pratiktir. Kolayca katlanır, sırt çantanıza konabilir ve gerektiğinde kullanım için çıkarılabilir.

GPS aletleri
Kimileri için ne kadar kilometre yürüdüğünü gösteren bir motivasyon aleti sayılabilirler. Kimileri için de yolu şaşırmamak için yardımcı bir ekipmandır. Özellikle tek başına doğa yürüyüşü yapacak kişilerin yanında bir GPS aletinin bulunması önemli bir koruyucudur. İster el ister saat olarak veya APP olarak tercih edin; ideal bir navigasyon aleti çizilmez bir ekrana sahip olmalıdır. Her türlü hava şartlarına dayanıklı ve yere düştüğünde kolay kırılmayacak şekilde olmalıdır.
wanderstöcke

Doğa yürüyüşü için doğru gıda

Doğa yürüyüşünde gösterilen fiziksel performans sonucu enerji kaybı yaşanır. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler ile enerji deponuzu tekrar doldurabilirsiniz. Fakat çok fazla bu tür yiyecek tüketimi çabuk yorulmanıza neden olur. En iyisi yürüyüşe çıkmadan önce akşamdan makarna ve tahıl tarzı yiyecekler tüketin. Yürüyüş sırasında ise ufak tefek atıştırmalıklar performansınızın yüksek kalmasına yardımcı olacaktır. Taze meyve ve sebze de iyi bir enerji kaynağıdır.

Ayrıca yeterli sıvı tüketimine dikkat edin. Sade su dışında başka içecekler de tüketmek isteyen kişiler izotonik içecekler yanında elmalı soda veya şekersiz çaylar tercih edebilir.
rucksack und proviant

İlk doğa yürüyüşünüz mükemmel olsun

Doğa yürüyüşünün en güzel yanı istediğiniz zaman yapabilmenizdir. Sizin için hazırladığımız tüyolar ile uygun bir rota bulabilir ve yürüyüşünüze en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.
Pärchen auf Berg

Günlük program ne kadar yoğun olmalı?
İlk başta daha kısa bir doğa yürüyüşü yaparak başlayın. İlk turlarınız için günde 12 kilometreden daha fazlasını planlamayın. Yürüyüşünüz sizi yoracak şekilde değil eğlenceli ve keyifli olmalı. Bir sonraki yürüyüşünüzü heyecanla planlamanızı engellememeli. Yürüyüşünüze ara verip doğanın keyfini çıkarmayı ve dinlenmeyi unutmayın.

Nasıl bir arazide yürüyüş yapmalı?
Yüksek ve engebeli arazileri yeni başlayanlardan daha çok profesyonellere bırakmakta yarar var. Daha kolay ve rahat bir arazi alanı tercih edin. Yürüyüş yapacağınız alan hakkında önceden bilgi alın. Zorlu bir yürüyüş yapmak istiyor ve performansınıza güveniyorsanız tercih edeceğiniz rota tırmanışlı bir bölge olabilir. Dinlenmeyi ve doğanın keyfini çıkararak yürüyüş yapmak istiyorsanız daha düz arazileri tercih edin. Rotanızda karşınıza göl manzarası ve doğa harikaları çıkacak şekilde plan yapın.

Zorluk derecesi nasıl olmalı?
Doğa yürüyüş yolları bir skala yardımıyla farklı zorluk derecelerine göre ayrılıyor. Yeni başlayanlar ilk dağ tırmanışını genelde en hafif zorluk derecesine göre yapıyorlar. Araziler daha düz ve yollar daha sağlam olacak şekilde tur planı yapılır. Tırmanma gibi zorluklu turlar genelde planlanmaz. Kendinizi hazır hissetseniz de yeni başlayan bir kişi olarak yine de temkinli olmakta fayda var. Önce alanı iyice tanımak gerekir. Yine de daha zorlu bir tur yapmak istiyorsanız yanınıza profesyonel bir partner almanızı öneririz.

Çocuklarla doğa yürüyüşü yapmak isteyenler tüyolar

  • Yetişkinlere göre çocuklar daha yavaş yürür ve daha az kilometre yol kat ederler. Geçerli kural ise: Çocuklarla birlikte yapılan doğa yürüyüşleri için ortalama 1,5 kat fazla zaman planlayın.
  • Çocuklarla birlikte oynamak ve piknik yapmak için yeterince zaman ayırın. Çünkü çocuklar bütün zaman ileriye doğru yürüyüş yapmak yerine bazen bulundukları yerde kalıp gönüllerince oynamak isterler.
  • Doğa yürüyüşünüzü aynı zamanda doğa ve tabiat hakkında bilgi toplamak için iyi bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Soru cevap oyun kartları ile oyun oynayabilir veya minik doğacıların dokunarak tabiatı tanımalarını sağlayabilirsiniz.
  • Dağlık bölgelerde ise güvenlik ve emniyeti daima ön planda tutun. Düşme tehlikesi bulunan yerlerde çocukları bir an olsun yalnız bırakmayın.

Köpekle doğa yürüyüşü yapmak

  • Köpeğinizle birlikte doğa yürüyüşü yapmak için karar vermeden önce onun da kondisyonunu dikkate alın. Emin değilseniz veterinerden bilgi alın. En fit köpek bile dinlenmeye ve ara vermeye ihtiyaç duyar!
  • Yola koyulmadan önce köpeğinizin aşılarının tamamlanmış olduğundan emin olun. Gerekirse eski aşıları yenileyin.
  • Çantanız her ne kadar yeterince ağır olsa da köpeğinizin de ihtiyacı olan malzemeleri yanınızda bulundurmak durumundasınız. Yeterince su ve yiyecek almayı unutmayın.
  • Bazı bölgelerde tasma takma zorunluluğu bulunmaktadır. Özellikle yurtdışında bu geçerli olabilir. Yabani hayvanlar karşısında köpeğinizin tutumunu önceden kestiremediğiniz durumlara karşı da tasma takmanız daha doğru ve gerekli olacaktır.

Gömlekler, outdoor pantolonları ve trekking ayakkabıları şimdi www.tchibo.com.tr'de

-20 %
Yelekli 3'ü 1 Arada Yağmurluk
2.999,00TL
2.399,00TL'den itibaren
 
Seçenekler:
 
Kot Ceket, beyaz
1.899,00TL
 
Seçenekler:
 
Outdoor Pantolon, Lacivert
1.669,00TL
 
Seçenekler:
 
Kot Ceket
1.899,00TL
 
Seçenekler:
 
Fonksiyonel Outdoor Mont
2.179,00TL
 
Seçenekler:
 
Su Geçirmez Çift Taraflı Kapitone Mont
2.299,00TL
 
Seçenekler:
 
Softshell Ceket
1.839,00TL
 
Seçenekler:
 
Kapitone Kayak Montu
2.999,00TL
 
Seçenekler:
 
Organik Pamuklu Kapüşonlu Dokuma Mont,Kum Rengi
1.379,00TL
 
Seçenekler:
 
Yağmur Parkası »Friesennerz«
2.299,00TL
 
Seçenekler:
 
Softshell Mont, kırmızı
2.069,00TL
 
Seçenekler:
 
Softshell Mont, koyu mavi
2.069,00TL
 
Seçenekler:
 
Çift Taraflı Kapitone Mont, Mavi-Yeşil
1.209,00TL
 
Seçenekler:
 
Yarım Fermuarlı Kayak Montu
4.369,00TL
 
Seçenekler:
 
Kayak ve Snowboard Pantolonu
2.869,00TL
 
Seçenekler:
 
Kapüşonlu Kapitone Manto, Kırçıllı Gri
3.449,00TL
 
Seçenekler:
 
  • Softshell Kayak Pantolonu, beyaz
Rüzgâra dayanıklı, su tutmaz ve Clima Protection Sistemi sayesinde hava alır
Softshell Kayak Pantolonu, beyaz
Rüzgâra dayanıklı, su tutmaz ve Clima Protection Sistemi sayesinde hava alır
829,00TL
 
Seçenekler:
 
Kapitone Mont
1.949,00TL
 
Seçenekler:
 
Kayak Pantolonu
2.869,00TL
 
Seçenekler:
 
Yağmur Parkası, Yeşil
1.719,00TL
 
Seçenekler:
 
Bir Çift Katlanabilir Trekking Batonu
1.299,00TL
Mevsimlik Ceket
1.439,00TL
 
Seçenekler:
 
2'si 1 Arada Gidon Çantası
569,00TL
Softshell Yürüyüş Pantolonu
1.149,00TL
 
Seçenekler:
 
2'si 1 Arada Fonksiyonel Pantolon
1.029,00TL
 
Seçenekler:
 
Fonksiyonel Şort, Lacivert
799,00TL
 
Seçenekler:
 
Bisiklet Bardaklığı
209,00TL
Softshell Fonksiyonel Şort
799,00TL
 
Seçenekler:
 
Bisiklet Sırt Çantası
699,00TL
1