Sağlıklı Beslenme & Pratik Tarifler

Tadı damağınızda kalacak tarifler: Taze Smoothie'ler, vegan tatlar ve lezzetli detoks fikirlerimiz sayesinde güne lezzet dolu bir başlangıç yapın. Birbirinden güzel tariflerimiz ile sağlıklı beslenmeyi siz de keşfedin.
Das perfekte Dressing für Tomaten
Tomaten sind gesund
Tomaten mögen es warm

Sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?

Sağlıklı beslenme için doğal ve taze besinler tercih edin, meyve ve sebzeleri mevsiminde yiyin, hazır yiyecek veya fast food’dan uzak durun ve sınırlı et tüketin.
Her ne kadar fiyatı daha yüksek olsa da sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş hayvan etlerini tercih edin.
Genel olarak kırmızı eti aşırı tüketmemeye özen gösterin.

Vegan tipi beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

Vegan yaşam, hiçbir hayvansal ürünü tüketmeme tercihidir. Vegan beslenen kişi yeterli miktarda sebze, tahıl ve meyve tüketmelidir.
Beslenmesini özellikle B12, kalsiyum ve D vitamini ile desteklemelidir. Tüm bunlara dikkat etmek, sağlıklı beslenmek ve vücut yağ oranını dengede tutmak kalp rahatsızlıklarını önlerken doğanın korunmasını da sağlar.

Detox: Vücudu toksinlerden arındırır

Detoks uygulamaları sayesinde vücut aktif olarak toksinlerden arınır. Detoks mutfağı; taze malzemeler, bol sıvı, taze meyve ve sebzelerden oluşur.
Detoks süresince sigara içilmemeli, patates ve şeker tüketilmemelidir. Et, süt ve yoğurt da bu süre zarfında yemek listesinden çıkarılmalıdır.

Sağlıklı Lezzetler İçin Mutfak Araç Gereçleri

Mutfak yardımcılarıyla hem sağlıklı hemde lezzetli tarifler hazırlamanız artık çok kolay!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vücudunuzu toksinlerden arındıran yenileyici tarifler

Detoks uygulamalarının amacı, vücudu her türlü toksinden arındırmaktır. Detoks sırasında vücuda yararlı olan ve onu yormayacak gısapar alınmalıdır. Alkol, nikotin ve kafeinden uzak durulmalıdır.
Koruyucu ve katkı maddeleri içermeyen taze ve doğal besinler tüketilmelidir. Yemeklerinizi bilinçli hazırlayıp yiyin ve öğünlerinizin keyfini çıkarmak için yeterince vakit ayırın. Böylece kendinize bir iyilik yaptığınızı hisseder ve öğünlerinizden çok daha fazla lezzet alırsınız.
Hindistancevizi Soslu Tavuk Salatası
Hindistancevizi Soslu Tavuk Salatası

Malzemeler:

  • 100 gr taze fasulye (çiğ olarak da tüketilebilir)
  • 50 gr ıspanak
  • 1 adet kırmızı şili biberi
  • 2 yemek kaşığı fıstıkyağı
  • 1 Bio-Limette
  • 1 adet organik misket limonu
  • 1 yemek kaşığı Agave şurubu
  • 2 adet tavukgöğsü filetosu
  • 5 sap kişniş
  • 75 ml hindistancevizi sütü
  • 1 yemek kaşığı balık sosu
2 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 30 dk. | Kişi başı: yaklaşık 560 kalori
1. Taze fasulyeleri yıkayıp 2 cm kalınlığında parçalara doğrayın. Ispanakları yıkayın ve suyunu süzün. Şili biberini yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye kesin, sapını ve çekirdeklerini çıkarıp ince şeritler şeklinde kesin.

2. Fıstıkyağını tavaya alın ve orta ateşte ısıtın. Misket limonunu kaynar suda yıkayıp kabuğunu yağın içine 3-4 kez rendeleyin. Biber şeritlerini ve agave şurubunu ekleyip 1 dakika daha ocakta karıştırın. Tavukgöğsü filetolarını kahverengi tonu alana dek baharatladığız yağda iki taraflı olarak yaklaşık 7 dakika kızartın.

3. Sonrasında kişnişi yıkayın ve saplarıyla birlikte ince ince kıyın. Misket limonunu ikiye bölün ve suyunu sıkın. Büyük bir kasede hindistancevizi sütünü, misket limon suyunu, balık sosu ve kişnişle birlikte karıştırın.

4. Ispanakları fasulyelerle birlikte iki servis tabağına alın. Tavukgöğsü filetolarını kalınca dilimleyip salatanın üzerine dizin. Üzerine sos gezdirin ve servis yapın.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(N. Staabs: "Detox - Das Kochbuch", S. 116)
Detoks Müsli
Detoks Müsli

Malzeme:

  • ½ adet muz
  • 1 adet portakal
  • 50 gr tahıl gevreği
  • 1 adet mango
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş kızılcık
  • Chia tohumları
2 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 10 dk. | Kişi başı: yaklaşık 255 kalori
1.Muzu soyun. Portakalı ikiye bölüp suyunu sıkın. Bir çatal yardımıyla muzun yarısını portakalla birlikte ezip muhallebi kıvamına getirin. Tahıl gevreğini ekleyip karışımda biraz bekletin.

2. Mangoyu soyup küp şeklinde doğrayın. Mango küplerini kızılcık ile birlikte müsliye ekleyin, üzerlerine Chia tohumları serpiştirip servis yapın.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(N. Staabs: „Detox - Das Kochbuch“, S. 18)

Sağlıklı & Gurme Tarifler ile Keyifli Vegan Mutfağı

Vegan beslenme, birçok lezzetten uzak kalmak değil midir? Hem ne kadar sağlıklı olabilir ki? Bu tarz sorular, vegan beslenme denince çoğumuzun aklına gelir.
Gerçek şu ki besin öğesi eksikliğini önlemek için besinlerin özenle seçilmesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için farklı besin öğelerinin karışımı oldukça önemlidir. Böylece gerekli olan vitaminlerin, minerallerin ve proteinlerin alımı sağlanır. Vegan yaşam tarzını benimseyen kişi bu kurallara uyarak, az yağlı beslenerek sağlıklı yaşar. Bunun dışında, vegan beslenmenin çok da lezzetli olduğunu tariflerimizle siz de keşfedeceksiniz!
Pesto Soslu Kabak Noodle
Pesto Soslu Kabak Noodle

Malzemeler:

  • 2 adet kabak
  • 8 sap yeşil kuşkonmaz
  • 2 yemek kaşığı antep fıstığı
  • 1 küçük demet fesleğen
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz (örn. pembe Himalaya tuzu)
  • Birkaç damla elma sirkesi (arzuya göre)
4 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 30 dk. | Kişi başı: yaklaşık 155 kalori
1. Kabakları yıkayıp kurulayın. Kabakları spiral sebze kesiciden geçirerek spagetti şeklinde doğrayın. Kullandığınız spiral kesiciye göre 1-3 cm kalınlığında arta kalan kabak parçasını Smoothie için değerlendirebilirsiniz. Kabak parçasının tamamını bıçakla çok ince kıyın.

2. Kuşkonmazların saplarını yıkayıp sert uçlarını kesin. Kuşkonmazların başını kesip uzunlamasına ortadan ikiye dilimleyin ve süsleme için bir kenara koyun. Kuşkonmaz soyucu ile saplarını uzun, incecik dilimler şeklinde kesip kabaklara ekleyin.

3. Antep fıstıklarının yarısını ezin. Fesleğenin yapraklarını sapından koparın, süsleme için güzellerinden 8 tane yaprak ayırın. Kalan yaprakları antep fıstıkları, zeytinyağı, bir tutam tuz ve arzuya göre elma sirkesi ile derin bir çırpma kabına alarak pürüzsüz olana dek el blender'ından geçirin. Pesto sosunu kabakların ve kuşkonmazın üzerine gezdirip sebzelerle bütünleştirin.

4. Sunum: Sebzeleri dört tane makarna tabağının ya da çorba kaselerinin ortalarına gelecek şekilde yerleştirin. Kuşkonmaz başlarını, ezilmiş antep fıstığı parçalarını ve ayırdığınız fesleğen yapraklarını sebzelerin üstüne serpin.
(G. Gugetzer: "ROH", S. 34)
Sebzeli Wrap
Sebzeli Wrap

Malzemeler:

  • 200 gr dondurulmuş bezelye
  • 1 adet taze şili biberi
  • 6 sap nane
  • 4 yemek kaşığı soya kreması
  • Tuz ve karabiber
  • 1 kırmızı dolmalık biber
  • 2 adet yeşil soğan
  • 50 gr yonca ya da turp filizleri
  • 4 adet tam buğday tortilla ekmeği (hazır ürün, çap 24 cm)
  • 200 gr bakla filetosu
  • 1 yemek kaşığı yağ
  • Çöp şiş
4 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 25 dk. | Kişi başı: yaklaşık 355 kalori
1. Fırını önceden 80° dereceye getirin. Bezelyelerin üstüne kaynayan su dökerek 5 dk. bekletin ve suyunu süzün. Bu arada şili biberlerini uzunlamasına doğrayın, çekirdeklerini ayıklayın, yıkayın ve minik küpler şeklinde doğrayın. Naneleri yıkayın, kurulayın, yapraklarını ayırın ve ince şeritler şeklinde kesin. Bezelye ve soya kremasını blender'dan geçirin, şili biberleri ve naneleri ekleyip karıştırın. Tuz ve biberini ekleyin.

2. Dolmalık biberi ikiye bölün, yıkayın ve küçük dilimler şeklinde kesin. Yeşil soğanları yıkayın ve ince dilimler şeklinde doğrayın. Filizleri kaynar suya sapdırıp yıkayın ve suları süzülünceye dek bekletin. Tortilla ekmeklerini daha kolay sarmak için önceden ısıtılmış fırında 8 dk. kadar ısıtın.

3. Bu arada bakla filetolarını önce dilimleyin, sonra da ince şeritler şeklinde doğrayın. Şeritleri yağlı bir tavada çevirerek orta ateşte yaklaşık 2 dk. kızartın.

4. Tortilla ekmeklerine kenarlarından bir parmak boş kalacak şekilde bezelye kreması sürün. Fileto şeritlerini, dolmalık biberleri, yeşil soğanı ve filizleri üzerine serpin. Ardından tortilla ekmeğini bir kenarından diğerine doğru sarıp dürümleyin ve açılmaması için çöp şiş geçirin.

ALTERNATİF: 200 gr lahanayı yıkayıp ince şeritler halinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuz ekleyip güzelce yoğurun. Sos için 1 yemek kaşığı sirkeyi 100 ml soya kreması, 1 yemek kaşığı yağ, tuz ve karabiberle karıştırın. Ardından hazırladığınız sosu lahanaya ekleyin ve iyice karıştırın. Tortilla ekmeklerini tarif edilen şekilde ısıtın. Üzerlerine 1-2 marul yaprağı koyun, Cole-Slaw (lahana salatası) serpiştirdikten sonra dürüm şeklinde sarıp çöp şiş ile tutturun.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", S. 10-11)
Meyveli Crumble
Meyveli Crumble

Malzemeler:

  • 250 gr kayısı
  • 300 gr karışık meyve (örneğin çilek, frenk üzümü, böğürtlen)
  • ½ çay kaşığı vanilya özü
  • 2 yemek kaşığı doğal şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 60 gr ceviz ya da soyulmuş badem
  • 40 gr kurutulmuş kiraz
  • 40 gr yumuşak yulaf ezmesi
  • 4 yemek kaşığı Agave şurubu
  • Toz tarçın
  • 200 gr doğal soya yoğurdu
4 kişilik | Hazırlama süresi: 20 dk. | Kişi başı: yaklaşık 320 kalori
1. Kayısıları yıkayın, ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin. Meyveleri yıkayın, çilekleri dörde bölün. Kayısıları ve diğer meyveleri vanilya, şeker ve limon suyu ile birlikte düz bir kasede karıştırın.

2. Cevizi veya bademleri, kirazı, yulaf ezmesini, 3 yemek kaşığı Agave şurubunu ve ¼ çay kaşığı tarçını robottan geçirin veya kırıntı kıvamı alana kadar el blender'ından geçirin. Crumble karışımı meyvelerin üzerine serpin. Arta kalan şurupla yoğurdu karıştırıp birlikte servis yapın.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", S. 55)
Tofulu Bezelyeli Çöp Şiş
Tofulu Bezelyeli Çöp Şiş

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
  • 1-2 çay kaşığı sambal sosu
  • 2 yemek kaşığı misket limonu suyu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Karabiber
  • 400 gr doğal tofu
  • 1 tane zencefil (yaklaşık 20 g)
  • 250 gr şeker bezelye
  • 1 demet yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı yağ
  • 200 gr ince darı
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • ½ litre sebze suyu
  • 160 ml hindistancevizi sütü (kutuda)
  • Tuz
  • Yağlamak için yağ
  • 12 tane ahşap veya bambu çöp şiş
4 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 30 dk. | Kişi başı: yaklaşık 650 kalori
11. Fırını veya ızgarayı önceden 250° dereceye getirin. Soya sosunu, akçaağaç şurubunu, sambal sosu ve misket limonu suyunu bir kasede karıştırıp karabiber ekleyin. Tofuyu bir bezle kurulayın ve 2 cm büyüklüğünde küp küp doğrayın. Tofu küplerini hazırladığınız karışıma ekleyin ve içinde güzelce çevirin. Şişleri ıslatın.

2. Zencefili soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Şeker bezelyelerini yıkayın, büyük olanları eğik olarak ikiye kesin. Yeşil soğanları yıkayıp yeşil kısmını beyazından ayırıp ince halkalar şeklinde doğrayın. Yağı tencereye alıp ısıttıktan sonra darıyı, zencefili ve taze soğanın beyazını ekleyin, 2 dk. soteleyin. Zerdeçal ekleyin, malzemelerin üzerine sebze suyu döküp kaynatın. Ağzı kapalı olarak orta ateşte 10 dk. kadar kaynatın.

3. Bu arada tofu küplerini marineden çıkarın (marineyi bir kenara alın), süzgeçten geçirin ve çöp şişlere takın. Izgarayı alüminyum folyo ile örtüp yağlayın. Tofu şişlerini üzerine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 6-8 dakika kızartın, bu arada bir kere çevirin.

4. Tofular kızarırken şeker bezelyelerini ve taze soğanların yeşil kısmını darılarla karıştırın, birlikte 5 dk. daha soteleyin. Fıstık ezmesini, arta kalan marineyi ve hindistancevizi sütünü bir tencerede karıştırıp orta ateşte yaklaşık 1 dakika kaynatın. Darılı sebzelere tuz ve karabiber ekleyin. Tofu şişleri ve fıstık ezmesi sosuyla servise hazır edin.

İPUCU: Tofu şişlerini yaz aylarında ızgara fırını yerine mangalda hazırlayabilirsiniz. Bunun için şişleri hafifçe yağladığınız alüminyum kaplara dizip ızgaraya alın ve mangalda kızartın.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", S. 40-41)
Çikolatalı Puding
Çikolatalı Puding

Malzemeler:

  • 100 gr bitter çikolatası (en az %70 kakaolu)
  • ½ l badem içeceği
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 50 gr şeker
  • 1 tutam toz tarçın
  • 100 ml soya kreması (çırpılacak)
  • 1-2 paket krema sertleştiricisi
  • 1 yemek kaşığı Goji meyvesi
4 kişilik | Hazırlama süresi: yaklaşık 15 dk. | Kişi başı: yaklaşık 390 kalori
1. Çikolataları ezin. 400 ml badem içeceğini bir tencereye alın ve yavaşça ısıtın. 75 gr çikolata ekleyin ve karıştırarak eritin.

2. Arta kalan badem içeceğini derin bir kasede nişasta, kakao, şeker ve tarçın ile pürüzsüz olana dek çırpın. Çikolatalı badem içeceğini kaynayana kadar karıştırın, kakaolu nişasta karışımını ekleyin ve hepsini orta ateşte 1-2 dakika kaynatın. Ocaktan alın. Sıcak pudingi dört kaseye (150 ml hacmi olan) paylaştırın, üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve 1-2 saat soğutun.

3. Servis yapmadan önce soya kremasını krema sertleştiriciyle birlikte çırpın. Goji meyvelerini ezin. Pudinge bir kaşık soya kreması ekleyin, kalan çikolata parçacıklarını ve Goji meyvelerini üzerine serpiştirip sunuma hazır hale getirin.

ALTERNATİF: Vişneli Vanilyalı Puding
Bunun için 1 vanilya çubuğunun özünü çıkarın. Vanilya çubuğu ve özünü ½ l badem içeceği ve 3 yemek kaşığı şekerle birlikte kaynatın. 100 gr irmiği azar azar, sürekli karıştırarak ekleyin ve orta ateşte 2-3 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın, 100 gr çiğ tofuyu süzgeçten geçirip karışıma ekleyin. Pudingi dört tane önceden soğutulmuş kaselere paylaştırın ve üzerlerini alüminyum folyo ile kapatıp soğumasını bekleyin. Bu arada 3 yemek kaşığı şekeri altın sarısı olana kadar karamelize edin. 300 gr dondurulmuş vişne ekleyin ve ağzı kapalı şekilde 5 dakika daha pişirin, arada bir karıştırın. ½ çay kaşığı bitkisel kıvam artırıcı ekleyin. İrmik pudingi sıcak vişnelerle birlikte servis edin.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: "Expresskochen Vegan", S. 56-57)

Renkli ve sağlıklı: lezzetli Smoothie tarifleri

Smoothie'ler, hem sağlıklı hem de lezzetli birer vitamin deposudur.
Meyve ve sebzeler çiğ olarak blender'dan geçirilir. Bu hazırlama şekli sayesinde, pişirme esnasında kısmen de olsa kaybolan vitamin ve mineraller besinler içerisinde saklanır. Blender'dan geçirmek, besinlerin hücre zarlarını açar ve sağlıklı besin öğelerinin sindirimini kolaylaştırır.

Trend içecek yeşil Smoothie'ler: Damak tadınıza göre, meyve ve sebze Smoothie'lerinin lezzetini fesleğen, kişniş veya roka gibi yeşilliklerle artırabilirsiniz.Karışıma ekleyeceğiniz meyve, sebze ve yeşilliklerin oranlarına dikkat edin. İpucu: Yeşilliklerin oranı ne kadar çok olursa Smoothie'niz o kadar hafif olur.
Green-Power-Smoothie
Green-Power-Smoothie

Malzemeler:

  • 70 gr semizotu
  • 3 sap fesleğen
  • 1 fındık büyüklüğünde zencefil (yaklaşık 10 g)
  • 1 adet muz
  • 1 adet kivi
  • 300 ml portakal suyu
  • ½ yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
2 kişilik | Hazırlama süresi: 10 dk. | Kişi başı: 195 kalori
1. Semizotunu ayıklayın, yıkayın ve kurulayın. Fesleğenin yapraklarını sapından ayırın. Zencefili soyup küçük küpler şeklinde doğrayın. Muzu ve kiviyi soyun ve ince ince doğrayın.

2. Hazırladığınız malzemelere portakal suyu, limon suyu, yağ ve bir tutam tuz ilave edin. El blender'ı ile ya da karıştırma kabında blender ile pürüzsüz bir kıvama getirin.

3. Karışımı eşit olarak iki bardağa paylaştırın ve bekletmeden servis edin.

Bunu da deneyin: Karışıma fesleğen yerine 1-2 sap taze nane ekleyip mentolün ferahlığını hissedin. Semizotu yerine bir avuç dolusu körpe ıspanak kullanın.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (M. Kintrup: "Vegan für Faule", S. 16)
Şeftali & Mango Smoothie Mix
Şeftali & Mango Smoothie Mix

Malzemeler:

  • 150 gr mango
  • 1 adet şeftali
  • ½ muz
  • Arzu edilen miktarda buz
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış misket limonu suyu
1 bardak için (350 ml) | Hazırlama süresi: 10 dk. | Kişi başı: yaklaşık 340 kalori
1. Mangoyu soyun, keskin bir bıçakla etli kısmını çekirdekten ayırıp küp şeklinde doğrayın. Şeftaliyi yıkayın, kurulayın, ortadan ikiye ayırın ve çekirdeğini çıkarın. Etini küp küp doğrayın. Muzu küçük parçacıklar şeklinde kesin.

2. Buz küplerini ezin. Mango, şeftali, muz ve misket limonu suyunu karıştırıcıya koyun ve pürüzsüz olana dek blender'dan geçirin. Buzları ekleyin ve kremsi bir karışım elde edene kadar tekrar karıştırın. Hazırladığınız karışımı bir bardağa dökün ve taze olarak tüketin.

İPUCU: Harika bir lezzet şöleni için Smoothie'leri taze ve olgun meyvelerle hazırlayın. Doğru meyveler ile harika Smoothie'ler yapmak tahmininizden çok daha kolay!

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Smoothies – Obst-Power im Glas“, S. 12)
Kırmızı Vitamin Bombası
Kırmızı Vitamin Bombası

Malzemeler:

  • 300 gr ananas
  • 80 gr Kırmızı Pancar
  • 1 adet elma
  • 1 adet portakal
  • 50 ml havuç suyut
  • 1 tane zencefil (yaklaşık 3cm)
  • 1 çay kaşığı kanola yağı
1 bardak için (350 ml) | Hazırlama süresi: 10 dk. | Kişi başı: yaklaşık 410 kalori
1. Ananası soyun ve içindeki sert koçanı çıkarın. Etini küçük parçalar halinde kesin. Kırmızı pancarı soyun (ellerinizin boyanmaması için plastik eldiven kullanın, organik pancarı soymanıza gerek bulunmamaktadır) ve büyük parçalar halinde doğrayın. Elmayı yıkayıp dörde bölün, portakalı sıkın. Zencefili soyun.

2. Elmaları ve kırmızı pancarı havuç ve portakal suyuyla birlikte pürüzsüz olana kadar blender'dan geçirin. Karışıma ananas ve zencefil ekleyin, tekrar blender'dan geçirin. Karışımı bir bardağa dökün, üzerine yağ gezdirin ve içmeden önce karıştırın

İPUCU: Havuçta bol miktarda bulunan beta karoten göz, cilt ve saç sağlığı için yararlıdır. Kırmızı pancar folik asit ve A vitamini yönünden zengindir. Bu besin değerlerinin daha kolay emilimi için vücudun C vitamini ile desteklenmesi gerekir. Bunun için elma, portakal ve ananas en ideal meyvelerdir. Katı meyve sıkacağınız varsa havuç suyu yerine 150 gr doğranmış organik havuç tercih edebilirsiniz. Bütün meyve ve sebzeleri zencefille birlikte porsiyonlar halinde meyve sıkacağından geçirin. Biraz kanola yağı ekleyin ve karışımı bir bardağa alın.

ELMA-HAVUÇ SUYU: Smoothie tarifleriniz için lezzetli bir alternatif olarak zencefilli elma-havuç karışımını deneyebilirsiniz. Bir su bardağı (250 ml) için 500 gr havuç soyun ve ufak parçalar şeklinde kesin. 1 tatlı-ekşi elmayı yıkayın ve dörde bölün. Acı miktarını damak tadınıza göre ayarlayıp taze zencefili 2-4 cm kalınlığında soyun. Havuçları, elmaları ve zencefili katı meyve sıkacağından geçirin, karışımı bir bardağa alın ve üzerinde birkaç damla kanola yağı gezdirin.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Smoothies – Obst-Power im Glas“, S. 10)
Portakal- Havuç Smoothie
Portakal- Havuç Smoothie

Malzemeler:

  • 4 adet havuç
  • 4 adet portakal
  • 2-3 adet misket limonu
  • 1 küçük demet kişniş
4 kişilik | Hazırlama süresi: 15 dk. | Kişi başı: yaklaşık 80 kalori
1. Havuçları soyduktan sonra meyve soyucu ile birkaç tane uzun ince şerit çıkarın ve bunları daha sonra süsleme için kenara alın. Diğer havuçları küpler şeklinde doğrayın.

2. Narenciyelerin sularını sıkın. Kişnişi yıkayıp kurulayın ve yapraklarını sapından ayırın. Malzemelerin ikisini de havuç küpleriyle birlikte pürüzsüz olana kadar el blender'ından geçirin ya da katı meyve sıkacağında sularını sıkın.

3. Hazırlanışı: Smoothie'leri eşit olarak 4 bardağa paylaştırın (arzuya göre) bardakları önceden birkaç dakika derin dondurucuda bekletip soğutun) ve havuç dilimleriyle süsleyin.

İPUCU: Kişniş sevmiyor musunuz? Hiç sorun değil! Havuç ve portakala, maydanoz ya da frenk maydanozu da gayet yakışır.

© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Gugetzer: "ROH", S. 72)