Flat White

Flat white kahve, son dönemlerde giderek daha fazla tanınan kahveler arasındadır. Lattelerin farklı hazırlanma yöntemleri ve lattelerin flat white kahveler arasındaki benzerlikler nedeniyle flat white genellikle yanlış bir şekilde "lattenin daha küçüğü" olarak tanımlanır. Latte, cappuccino ve flat white'ın öncelikle buharda köpürtülen süt ve espressodan oluştuğu doğrudur.
Fakat kahve miktarı, sütün hazırlık süreci, sütün eklenmesi için kullanılan yöntemler gibi farklı faktörler demlenmeleri büyük ölçüde farklılaştırır. Görünüşü küçük boy bir latteyi andırsa da yapımı teknik bilgi ve ustalık isteyen bir kahve çeşididir. Flat white, kendine has dokusu dolayısıyla keyifli içim sunan özel kahvelerden biri olarak kabul edilir.

Flat White Nedir?

En temel tanımıyla flat white kahve; bir veya iki atış espresso üzerine zarif ve kadifemsi bir doku oluşturmak için dökülen mikro köpüklü süt ile yapılan kahvedir.

Tam olarak nerede ilk kez yapılmaya başlandığı tartışmalı bir konudur. The Telegraph gazetesinin haberine göre flat white kahvenin kökeni Avustralya olarak kabul edilse de Yeni Zelandalılar flat white'ın kendilerine ait olduğunu savunur.

Yeni Zelandalılar, flat white kahvenin ilk kez 1984'te DKF Café'de Derek Townsend tarafından icat edildiğini iddia eder. Avustralyalılar ise flat white'ı keşfeden asıl kişinin, 1989'da Café Bodega'da köpüğü yanlış bir şekilde hazırlanmış bir cappuccino’yu tanımlamak için flat white (düz beyaz) terimini icat eden Fraser McInnes olduğunu söyler.

Hangi ülkenin bu demleme tarzını ilk önce keşfettiği kesin olarak bilinemese de iki ülkenin de bu yeni kahve çeşidini aynı zamanlarda tüketmeye başlandığı bilinir.

Flat White Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Flat white’ın temel prensibi yapımında mikro köpük kullanılmasıdır. Yapımı sırasında espresso ile sütün tamamen iç içe geçmesini sağlayarak, espresso üzerine sütü tek bir noktadan dökmelisiniz. Cappucino’da kullanılan geniş köpükler yerine flat white yapımında yoğun köpükler oluşturmalısınız.

Sıkıştırma tekniği ile kahvenizde gözle görülmesi güç gözeneklere sahip yoğunluktaki köpüklere ulaşabilirsiniz.

Flat white’ı doğru şekilde hazırlamanız için mikro köpüğü doğru şekilde dökmeniz ve buğulamanız çok önemlidir. Sütün kabarcıklara karışmasını önlemek için, sıvıya eşit şekilde yayılmış tutarlı bir sıcaklıkta buharlaştırılması gerekir. Buna dikkat ederek elde edeceğiniz lüks mikro köpük, kahveye kremsi bir lezzet sunar.

Flat white için ideal porsiyon büyüklüğü 160-165 ml hacmindeki, lale şeklindeki kaplardır. Bu kaplar genellikle latte ve cappucino için kullanılan bardaklardan çok daha küçüktür.

Flat White Nasıl Yapılır?

Tüm kahvelerde olduğu gibi flat white yapımında da iyi bir espresso, kahvenin tadını belirler. Kullanacağınız fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanabilirsiniz.

Burada önemli olan kahve ile sütün aynı miktarda olmasıdır. İyi bir espresso hazırlamak için klasik kahve makinalarını ya da kapsül kahve kullanan Cafissimo kapsül kahve makinesi gibi kahve makinelerini tercih edebilirsiniz.
Adım 1: Espresso ile ön hazırlık

İyi bir espresso hazırlamak için :

Klasik kahve makinalarını ya da kapsül kahve kullanan Cafissimo gibi kahve makinelerini tercih edebilirsiniz.
Adım 2: Sütün Hazırlanması

Espresso'nuzu hazırladıktan sonra:

Bir sonraki önemli adım sütün hazırlığıdır. Flat white için, kabarcıklı olmayan kalın, kadifemsi bir mikro köpüğe ihtiyacınız vardır. Buhar çubuğunu kullanmadan önce, sistemi fazla sudan arındırdığınızdan emin olun.

İşiniz bittiğinde ise, çubuğu süt yüzeyinin hemen altına batırmalı ve buharlayıcıyı tam basınca çevirmelisiniz. Daha sonra sütün yüzeyinde buhar çubuğunun ucuyla oynayabilirsiniz. Germe denen bu işlem, sütünüzün hacmini yavaş yavaş yükseltecektir.
Adım 3: Süt Köpüğü

Minik köpük kabarcıklarını dolaşıma sokmak için:

Sütünüzün hacmi yaklaşık üçte iki oranda arttığında, minik köpük kabarcıklarını dolaşıma sokmak için çubuğu daha fazla süte daldırmalısınız. Bunu yaparken bir yandan termometre yardımıyla ölçebilirsiniz.

Sütün sıcaklığı 65- 70 derece arasında kalmalıdır. Daha sonra sütlüğü birkaç kez döndürmeniz gerekir. İşlem sonunda sütün istenen kadife yapısına sahip olduğunu parlak boya görünümünü almasından anlayabilirsiniz.
Adım 4: Servis Edilmesi

Son adım için:

Flat white yapımında son adım, sütü espresso shot üzerine dökmektir. Bu aşamada süt potunun ağzını fincanınızın yüzeyine yakın tutmaya odaklanın ve ortayı hedefleyin.

Flat white dokusu süslemeler için mükemmeldir. Üst katmana bir çubuk ya da kaşık yardımıyla dilediğiniz şekilde desen vererek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Flat White ile Latte Arasındaki Farklar Nelerdir?

Flat white, espresso ve sütün bir kombinasyonudur. Köpürtülmeyen süt ile yapılır. Flat white'ın köpük miktarı daha azdır ve sütünü yoğunlaştırarak kahvenin tadını daha güçlü hale getirir.

Latte ise, espresso ve buharla ısıtılmış süt karışımından oluşur. Ancak flat white'dan farklı olarak, daha fazla süt ve daha az espresso kullanılır. Ayrıca latte, genellikle daha fazla süt köpüğüne sahiptir ve sütlü bir kahve içeceği olarak daha hafif bir tada sahiptir.

Özetle, flat white daha az süt köpüğüne ve daha yoğun bir kahve tadına sahipken, latte daha fazla süt köpüğüne ve daha hafif bir kahve tadına sahiptir.

Flat White Kahve Kaç Kaloridir?

Flat white'ın kalorisi, kullanılan süt miktarı ve yağ oranına göre değişebilir. Ancak genellikle bir flat white içeceği, yaklaşık 120-180 kalori arasında değişmektedir. Bu kalorilerin çoğu sütten gelmektedir. Düşük yağlı sütler ve alternatif sütler, genellikle daha az kalori içerir. Ancak eklenen şeker veya tatlandırıcılar, kalori miktarını artırabilir.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
  • Barista Espresso Çekirdek Kahve 500g
Bitter Aromalı & Yumuşak Gövdeli
Yoğunluk:56
449,90TL
TL/100g 89,98
Hızlı Görünüm
  • Barista Caffè Crema Çekirdek 1000 g
Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde
Yoğunluk:36
799,90TL
639,90TL
TL/100g 63,99
Hızlı Görünüm
Güçlü & Koyu Notalı & Dolgun Gövdeli
Yoğunluk:66
199,90TL
TL/100g 79,96
Hızlı Görünüm

Hazırlama ve Saklama

Keşfet