Ev Aletleri ve Edevatları

Rafları asmak, badana boya yapmak ve benzer işler esasında o kadar da zor olmamalı, değil mi? Doğru! Çünkü her iş için uygun alet ve pratik tüyolarla gerçek bir usta gibi çalışabilirsiniz. Göreceksiniz ki sakin ve sinirlenmeden tüm bu işleri eğlenceli bir hâle dönüştürebilirsiniz.

Bu tüyo ve önerilerle evinizin ustası artık sizsiniz

Doğru alet ve edevatlar elinizin altında olduktan sonra en zorlu işlere rahatlıkla girişebilirsiniz. Çekiçle çalışmak, duvara delik açmak veya badana boya yapmak gibi işleri birkaç tüyo ve deneme ile gayet rahat başarabilirsiniz.
Duvara delik açmak

1. Duvara delik açmak

Delik delme işi evde en yaygın olan işlerden biridir. Ama bu sorun değil: Uygun bir matkap ile kolayca delik delebilirsiniz. Alçı veya gaz betonlarda sıradan bir akülü matkap yeterli olur. Doğal taş veya tuğla gibi daha sert malzemelerde ise darbeli matkap gerekir. Ayrıca duvarınızın ne tür bir malzemeden oluştuğunu öğrenmek için duvara vurarak gelen sese göre sertliğini anlayabilirsiniz. Yankı yapan ses ne kadar boğuksa duvar o kadar serttir.

Uygun bir matkap ucu seçin. Emin olmadığınız durumlarda küçük bir uç seçin. Deliği sonradan büyütmek her zaman mümkün. Küçültmek ise çok daha uğraştırıcı. Açmanız gereken deliğin derinliğini ise dübel veya vidaya bakarak anlayabilirsiniz. Uzunluğunu ölçerek ve işaretleyerek ne kadar derin deleceğinizi netleştirebilirsiniz.

2. Delikleri kapatmak

Delinen duvarlar günün birinde tekrar kapatılması gerekebilir. Bunu ise düzeltme alçısı ile yapabilirsiniz. Alçıyı, delik tamamen kapatılacak şekilde doldurun, hatta biraz taşabilir. Ardından bir spatula yardımıyla alçıyı eşit şekilde deliğin çevresine yayın. Birkaç dakika sonrasında sertleşen alçıyı ise düzleştirmek için zımpara kağıdı kullanın. Hepsi bu!

Eğer deliği tamamen kapatmak değil de sadece küçültmek istiyorsanız farklı bir opsiyonunuz var. Düzeltme bezi. Bu bez özel bir harçtan yapılmıştır. Kullanmadan önce bu bezi suyla ıslatın ve dübelin etrafında istediğiniz boyuta gelene kadar sarın.

3. Duvara çivi çakmak

Duvara çivi çakma işlemini doğru yapmak için kullanacağınız çekicin en az 300 ila 600 gram ağırlığında olmasına dikkat edin. Ancak bu şekilde vuruşlarınız etkili olur. Hem de çok fazla güç gerektirmez. Sağlam bir çivi ise kolay kolay eğilmez.

Çiviyi alt kısmından tutun ve başına birkaç kere vurarak duvarda tek başına durmasını sağlayın. Vuruş hareketi ise dirseklerinizden gelmeli. Tüyo: Çivi ilk başta bir çamaşır mandalı veya delikli bir karton ile tutabilirsiniz. Böylece elinize zarar vermeyi önlemiş olursunuz.

4. Resim asma tekniği

Odaları güzelleştiren ve dikkat çeken objelerin başında resimler veya resim galerileri geliyor. İstenilen etkiyi yakalamak için doğru asmak ve doğru sıralamak önemli. Birden fazla resim asacaksanız, asmadan önce yere dizerek bir ön izleme yapın. Bu arada kapı ve pencerelerin konumlarını da dikkate almayı unutmayın. Ancak bu şekilde simetrik ve daha uyumlu bir sonuç elde edebilirsiniz.

Belli bir sıralamaya karar verdikten sonra her bir resim arasındaki mesafeyi ölçüp duvara uyarlayın. Çizgi lazerli bir su terazisi yardımıyla resimleri düz bir şekilde astığınızı kontrol edebilirsiniz. Çivileri bu çizgi üzerine duvara çaktıktan sonra resimleri asabilirsiniz. Önemli: Büyük ve ağır resimler veya çerçeveler için en az iki çivi kullanın.
Resim asma tekniği
Rafları doğru asın

5. Rafları doğru asın

Duvara raf asmadan önce duvarın durumunu kontrol edin. Duvardaki gözenekli veya kumlu yerler daha sonra raflar yeterince sağlam olmayabilir. Uygun bir yere karar verdikten sonra rafları nerelerden tutturacağınız mesafeyi ölçün. Ardından yüksekliğini belirleyin ve duvara işaretleyin.

Daha sonra duvara uygun delikler delip içine dübel yerleştirin. Uygun vidalar kullanarak rafları sabitleyin. Tüyo: Raflarda kitap gibi ağır cisimler kullanacaksanız yeterli sayıda destek uygulayın. Kullandığınız raflar ağaç gibi sağlam malzemeden olsa da her 70 cm aralığa bir destek uygulamanız önerilir.

6. Eski duvar kağıdını çıkarmak

Duvar kağıtlarını yenileyerek evin enerjisini tamamen değiştirebilirsiniz. Duvar kağıdını duvardan çıkarmak ise işin en yorucu tarafı sayılır. Fakat bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Duvar kağıdını kuruyken çıkarmak yerine biraz sıvı ile yumuşatarak çıkarabilirsiniz.

Bunun için özel duvar kağıdı çıkarıcısı kullanabilir veya deterjanlı sıcak su hazırlayabilirsiniz. Geniş bir fırça yardımıyla sıvıyı duvar kağıdına uygulayın ve biraz yumuşamasını bekleyin. Duvar kağıdı kalınsa veya birkaç duvar kağıdı üst üste kullanılmışsa bunlara çivi rulosu ile ufak delikler açabilirsiniz. Duvar kağıdını büyük parçalar halinde sökmek için şu şekilde çalışın: Önce alt köşesinden bir parça çıkarın ve kavradığınız bu parçayı mümkün olduğunca tek parça olarak yukarı doğru çekin.

7. Duvar kağıdını doğru yapıştırmak

Yeni duvar kağıdının duvarda kalması için eski duvar kağıdının çıkarılması tek başına yeterli değil tabii ki. Aynı zamanda duvarın temizlenmesi ve düzleştirilmesi de gerekir. Duvarın temizliğini kontrol edin ve gerekli yerleri pürüzsüz hale getirin. Engebeli yerleri ve delikleri alçı ile düzleştirin. Duvarla tavan arası sınıra ve yere bant yapıştırarak daha temiz bir çalışma alanı oluşturun.

Duvarın yüksekliğini ölçün ve aldığınız ölçüye artı 5 cm katarak duvar kağıdını ayarlayın. Aldığınız ölçüye göre duvar kağıdını kesin. Çalışması en kolay duvar kağıtları ise daha dayanıklı olan ve kalın olan vlies duvar kağıdıdır: Bu tür duvar kağıdı için özel vlies duvar kağıdı yapıştırıcısı kullanarak sıra sıra yapıştırmak mümkün. Diğer duvar kağıtlarında ise kağıdı önceden yapıştırıcı ile iyice kaplamak ve yumuşamasını beklemek gerekir.

Özel: Badana boya da yapabilirsiniz

Duvarlarınızı renklendirmek mi istiyorsunuz? Öyleyse bir fırça alın ve hemen işe koyulun! Çünkü boya yapmak hem kolay hem de eğlenceli. Bu tüyolar ile tam bir boya ustası olabilirsiniz.

1. Doğru hazırlık

Fırça mı rulo mu? Genelde her ikisine de ihtiyaç duyabilirsiniz. Çünkü büyük alanlar için rulo kullanarak boyanın daha eşit uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Fırça ile köşelere daha rahat ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda küçük alanların ve ince çizgilerin çekilmesi için de fırça kullanımı kaçınılmaz olacaktır.

Astar boya çekmek
Boyanın uzun süre ve iyi bir şekilde kapatması için duvarı boyamadan önce astar boya çekmek gerekir. Özellikle alçı tabanlı duvarlar veya yumuşak lif paletli duvarlar çokça boya emer. Bunu engellemek için boyanacak alanlara astar boya çekebilirsiniz. Güzel görünmeyen paslı veya su lekeli yerleri ise özel izole renklerle kapatabilir veya leke kapatıcılarını da tercih edebilirsiniz.

Zemini koruyun
Zemine boya sıçrayabileceğini dikkate alarak mutlaka muşamba ile kaplayın. Kaymaması için kenarlarından bantla yapıştırın. Prizleri, anahtarlıkları, kapı ve pencere çerçevelerini de muşamba veya benzeri koruyucu örtülerle kapatın.

2. Boya yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Boya yapmaya her zaman köşelerden başlayın, en iyisi pencerelerden başlayarak ilerleyin. Sonrasında tavanı ve en son duvarları boyayın. Duvarları ise önce uzunlamasına sonra yatay, ardından da tekrar uzunlamasına boyayın. Çünkü bu teknik ile boya en iyi şekilde tutar.

Ayrıca boya yaparken daima eşit hareketler ile uyguladığınızdan emin olun, yani hep aynı baskıyla sürün. Düzensiz kenarları engellemek için 'ıslak boyaya ıslak boya' tekniğini kullanın. Yani henüz taze boya ile kurumamış boya üzerinden geçin. Her alan ara vermeden boyanıp bitirilmeli.

3. Boyadan sonra fırçayı temizleyin

Fırçaların kullanım ömrü oldukça uzundur. Ancak bunu sağlamak için her kullanımdan sonra temizlenmeleri gerekir. Bu da gayet basit: Fırçada kalan fazla boyayı bir gazete parçası üzerine sıyırın. Suda çözünebilir boyayı temiz su ile yıkayabilir veya gerekirse sabunla çıkarabilirsiniz.

Özel: Duvar dövmeleri

Duvar dövmeleri evinize fark katmak ve güzelleştirmek için harika bir alternatiftir. Sözlü resimler, motifler veya büyük fotoğraflı duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Örneğin mutfak duvarınızı dekoratif baharat kağıdı ile süsleyerek Akdeniz havası estirebilirsiniz veya salonunuz en sevdiğiniz sözlerle dikkatleri daima üzerine çekebilir. Yaratıcılığınızı konuşturun!

Özellikle çocuk odaları için duvar dövmeleri son derece pratiktir. Çünkü miniklerin ilgi alanları hızlı değişir. Ve duvar dövmeleri ile değişim yapmanız kolay. En sevdikleri kahramanların resimlerini istedikleri zaman değiştirerek gözlerindeki heyecanı izleyebilirsiniz.

Kendin yap hakkında daha fazla fikir istiyor musunuz? Şimdi sıra dekorasyonda!

Duvarlar yeni kağıtlar ile kaplandı ve raflar yerini buldu. Sıra geldi uygun dekorasyonlara. Birkaç teknik ile onları da kendiniz yapabilirsiniz. Biraz fikir almak isterseniz 'kendin yap' kategorimize bir göz atın. Dikiş, nakış ve daha birçok farklı uygulama hakkında farklı ilhamlar alabilirsiniz.
Daha fazla bilgi

Her evde olması gereken alet ve edevatlar

Çift Kapı Altı Yalıtımı
349,00TL