Şık Takı Çeşitleri ve Bakımı

Takı ve mücevherler insanlar için her zaman büyük önem taşımıştır. Hem güzelliğinden dolayı hem de kişiye özgü stili vurguladığı ve birçok özel anılara şahitlik ettiğinden dolayı çok değerlidir. Değerli, ışıldayan ve muhteşem şekilleri sayesinde, harikulade takı ve mücevher parçaları ortaya çıkıyor. Bizler de uzun süre severek kullanıyoruz.

Malzeme bilgisi: Değerli inciler ve kristaller, altın ve gümüş takılar

Değerli altın takılar

Büyük küçük herkes altını sever. Saf altın ise %99,9 altın oranı ile en zarif ve en değerli metal olarak aksesuar kullanımında sıklıkla tercih edilmektedir. Saf altının çok yumuşak olmasından dolayı günümüzde altının bazı özelliklerini değiştirmek için çeşitli alaşımları yapılır. Böylece altına şekil vermek ve günlük kullanımda daha dayanıklı olması sağlanmaktadır. Kullanılan veya eklenen malzemeye göre birbirinden güzel ve eşsiz renklerde süs eşyaları ortaya çıkmaktadır.

Altında hangi alaşımlar var?

Sarı altın

Sarı altın optik olarak saf altından hemen hemen ayırt edilemez. Ancak direkt kıyaslandığında ise daha sağlam ve fiyatı saf altına göre çok daha düşüktür. Sarı altını elde etmek için saf altın gümüş ve bakır ile 1:1 oranında karıştırılır. Gümüş oranının etkisi ile bakırın kızıl tonu dengelenir ve böylece bildiğimiz altın rengi ortaya çıkar.

Beyaz altın

Beyaz altın açık rengini saf altının gümüş, platin ve diğer metalik elementlerin karışımı olmasına b Renk gölgeleri ise açık beyazdan gri beyaza kadar uzanır. Sarımtırak veya mavimsi bir renk de ortaya çıkabilir. Homojen ve açık renk elde etmek için beyaz altın rodyum ile kaplanır.

Kırmızı/ pembe altın

Kırmızı altın kırmızımsı rengiyle dikkat çekiyor. Bu özel rengi ise saf altının bakır ile karışımında elde edilir. Bakır oranı ne kadar yüksek olursa kırmızımsı renk tonu o denli yoğun olur. Renk nuansları zarif pembemsi kırmızı tondan daha derin bir kırmızı renk tonuna kadar uzanır. Pembe altın daha yüksek oranda altın içerir ve açık renginden dolayı daha çok tercih ediliyor.

Zamansız ve zarif gümüş takılar

Zamansız gümüş takılar zariflikleriyle gönülleri daima fethediyor. Saf gümüş de saf altın gibi çalışılması için fazlaca yumuşak olduğu için 995 ayar olan Sterling gümüş kullanılır. Burada kullanılan alaşım %93 oranda gümüş ihtiva eder. Açık renginden dolayı gümüş takılar daha parlak ve canlı görünür.

İnciler ve kristaller: küçük dokunuşlarla şık detayların buluşması

Yüksek kalitede işlenmiş takılar çok fazla süs veya işleme olmadan da sade ve şık bir görünüm oluştururlar. Parıldayan süs taşları, ışıl ışıl olan kristaller ve inciler gözlere hitap eden güzel detaylardır. Küpeler, kolyeler ve bileklikler küçük dokunuş ve işlemelerle daha zarif bir görünüm kazanarak karşımıza bambaşka bir ışıltıyla çıkarlar.

Takılar hangi elementlerden oluşur?

İnciler

Yalnızca sedef parlaklığı ile etkilemiyor aynı zamanda gizem dolu atmosferiyle de büyülüyor. Hala istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının nasıl ve neden inci oluşturduğu bilinmiyor. Süs takıları üretiminde ise genellikle seçilmiş tatlı su incileri kullanılmaktadır. İnci ne kadar büyük ve parlak olursa, süs elementi olarak değeri o denli yüksektir. İncilerin yüzeyinde oluşan düzensizlikler ise değerini düşürür. Bileklikler ve kolyeler için en çok tercih edilen inciler ise yüzeyi düz, yuvarlak olan veya barok şeklinde olanlardır. Damla görünümlü inciler ise şık küpeler elde etmek için tercih edilmektedir.

Zirkon

Zirkon bir çeşit pırlanta imitasyonudur ve laboratuvar ortamında üretilen sentetik bir kristaldir. Pırlanta kesim zirkon taşı ışığı o kadar güzel yansıtır ki, onun bu göz alıcı görünümünü örnek aldığı doğal pırlanta taşı geçebilir. Zirkon taşı pırlantaya göre biraz daha ağır, mat ve yumuşak, fakat uygun fiyatı nedeniyle daha erişilebilirdir. Pırlantalarda olduğu gibi zirkon taşlarında da birbirinden farklı renk çeşitleri bulunmaktadır.

- Tavsiyeler -
Süs takılarınızın bakımı

Belli bir zaman sonra kullanılan süs takılarınız eski parlaklıklarını kaybedebilirler. Özellikle gümüş takılar çok çabuk kararabilir. Ancak bu kararma düşük kalite bir gümüş olduğunu göstermez. Sülfit tabaka oluşması doğal bir süreç olup gümüşün havada bulunan kükürtle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir reaksiyondur.

Öneri: Kararmış gümüş takıları alüminyum folyo ve tuz ile temizleyin
Adım 1

Öncelikle sodyum klorit karışımı hazırlamak için bir tencerede suyu kaynattıktan sonra biraz tuz ekleyin.

Dikkat: Yarım litre suya yaklaşık üç yemek kaşığı tuz koyun.
Adım 2

Tencereyi ocaktan alın. Alüminyum folyoyu ufak parçalar şekline veya elinizde yumaklar haline getirin ve önceden kaynattığınız soydum klorit karışıma koyun.

Gümüş süs takılarınızı da bu karışıma koyun ve takılarınızın alüminyum folyoya temas ettiğinden emin olun.
Adım 3

Takılarınızı birkaç dakika bu karışım içinde bekletin. Daha az değerli olan alüminyum folyodan otomatik olarak elektronlar sodyum kloritli suya verilerek daha değerli olan gümüş metal tarafından alınır.

Bu şekilde gümüşün kararmasına neden olan kükürt takılardan arındırılır.
Adım 4

Takılarınızı su altında iyice yıkayın ve tuz kalıntılarından temizleyin.

Ardından gümüş takılarınızı yumuşak bir mikro temizleme bezi ile kurulayın ve parlatın.

Süs takılarının bakımında diğer yöntemler

Altın takılarının temizliği için sabunlu suda yıkamak genelde yeterli olur.. Bunun için yumuşak bir fırçayla takıları hafifçe fırçalamak ve ardından yumuşak bir bezle iyice kurulayarak parlatmak yeterli olacaktır. Ya da altın zincirinizi gece boyunca diş protezi temizleyici tableti eklediğiniz bir suda bekleterek temizleyebilirsiniz. İnci ve süs taşlarını ise dikkatlice yumuşak bir bezle parlatın.

Süs takılarınızı doğru muhafaza edin

Süs takılarınızı pamuklu bir beze sararak, küçük bir takı çantasında muhafaza edin. Banyo gibi nemli ortamlardan ise mümkün olduğunca uzak tutun. Aksi durumda kararmaya neden olabilir. Ortamdaki havada bulunan nemi ve zararlı maddeleri çekmemesi için, süs takılarınızın muhafaza torbasına veya kutusuna bir parça tebeşir koyabilirsiniz.

En sevdiğiniz parçayı bulun

Bir süs takısı alırken büyük orandaki çeşitlilik nedeniyle karar vermek zor olabilir. En önemlisi elbette süs takının sizin zevkinizle uyumlu olmasıdır. Doğru ve kişiliğinizi yansıtan bir süs takısı size bambaşka bir görünüm kazandırabilir veya belli bir kıyafet tarzınızla son derece uyumlu bir hal alabilir.

Benim için uygun süs takısı nasıl olmalı?

Hoşunuza giden her şey doğru seçimdir; ancak her malzeme ve model her kişiye uygun olmayabilir. Örneğin daha koyu tenli kişilerde sarı altın tenin daha da güzel bir renkte parlamasını sağlar. Ten rengi biraz daha solgun olanların ise beyaz altın veya gümüş kullanması önerilir. Süs takılarının modelleri de önemlidir. Büyük, köşeli veya oval formdaki süs takıları daha çok yuvarlak ve dolgun siluetlerde güzel dururken, küçük ve zarif süs takılar ince boyun, kol veya parmaklarda kendini daha iyi gösterebilir.

Süs takılarınızı ne zaman kullanmak istiyorsunuz?

Süs takınızı her gün kullanmak istiyorsanız özellikle iş hayatını göz önünde bulundurarak daha zarif süs takıları tercih etmek yönünde olmalıdır. Üzerinde süs taşı bulunan bir küpe, zincir veya bileklik bunun için doğru bir tercih olabilir. Dikkat çekici süs takıları ise özel anlar veya günler için daha uygun olacaktır. Örneğin bir düğün veya eğlenceye giderken daha dikkat çekici takılar tercih edebilirsiniz. Dilerseniz tek parçadan oluşan bir süs takısı tercih edebilir veya uyum içinde olan bir süs takı seti ile de kıyafetinizi tamamlayabilirsiniz.

Hangi süs takıları hangi kıyafetle uyumlu?

Çoğu zaman kullanılan bir süs takısı bile kıyafetinizi başka bir havaya bürümek için yeterli olabiliyor. Süs takısı seçtiğiniz kıyafetle aynı renkte olabileceği gibi kontrast da oluşturabilir. Bu tamamen sizin zevkiniz kalmıştır. Altın süs takıları daha güçlü ve desenli bir yaz elbisesi veya bir tunik ile çok uyumlu olabilir. Zamansız inci takılar ise siyah bir elbise ile kombine edildiğinde klasik bir şıklık yakalamış olursunuz.

Klasik süs takıları: Tek taş ve fazlası

Süs takılarına birbirinden farklı modellerde ve renklerde sahip olabilirsiniz. Ancak aralarında öyle klasik elementler bulunur ki, zamanı hiç geçmeyen güzel tasarımlarla yenilenerek bizlerin beğenisine sunulur ve her defasında zariflikleriyle yeniden büyülemeyi başarırlar.

Tek taş

Yüksek kaliteli altın veya gümüş ile çevrelenmiş, göz alıcı parlaklıkta bir pırlanta. Tek taş bir yüzükte, bir zincirde veya küpelerde tek başına bir süs elementi olarak göz hapsine girmeyi başarıyor. Tek taş çok özel ve aynı zamanda zarif bir görünüme sahiptir. Tek taş yüzükler özellikle nişan için çok tercih edilmekte ve sevdiğiniz bir kişi için son derece özel bir hediye olarak vermek için uygun bir seçimdir.

Sevilen takı montürleri

Pave mıhlama

Pave mıhlama stilinde çok sayıda küçük değerli taşlar sıkıca yan yana birleştirilerek dizilir. Taşların birleştirme veya diziliş şekli kaldırım taşlarına benzediğinden adına 'Pave' denmiştir. Pave; Fransızcada kaldırım taşı demektir. Süs taşlarını sağlamca yerleştirmek için mıhlama yönteminde montür üzerinde küçük tırnaklar açılır ve taşlar içine yerleştirilir. Ardından montür taşlarının etrafını saracak şekilde tasarlanır.

Tırnaklı montür

Tırnaklı montürün özelliği, süs taşını değerli metalden oluşan tırnaklar ile çevreleyerek tutmasıdır. Genelde üç ila altı tırnak birbirine aynı mesafede yerleştirilerek taşın etrafını sarar ve üstten aşağı doğru kıvrılarak taşa tamamen bir güvenlik sağlar. Tercih edilen tırnaklar oldukça zarif ve ince olduğundan değerli taşın ön plana çıkmasını sağlar ve görünümünü engellemez. Tırnaklı montür yöntemi daha çok ışık geçiren süs taşlarının kullanımına uygundur.

Bezel montür

Bezel montür stili daha çok yuvarlak veya oval formdaki değerli taşlar için uygundur. Süs taşı metal çember üzerine yerleştirilir ve yukarıdan ince, değerli bir metal şerit ile sabitlenir. Bezel montür stili oldukça zahmetli bir çalışmadır, fakat bu stil sayesinde taşın kenarları her türlü hasara karşı iyi bir koruma altındadır. Kenarları pürüzlü veya düzensiz olan pırlantalar da bezel montür stili ile işlenir.

- Tavsiyeler -
Yüzük ölçüsünü bulmak

Yüzük son derece sembolik bir süs takısıdır. Sonsuzluğu simgeler ve bu yüzden ömür boyu beraberliği vurgulayan önemli bir hediyedir. Eller sürekli ön planda ve görünür oldukları için yüzük de aynı şekilde daima görünür olmaktadır. Önemli olan yüzüğün doğru ölçüde olmasıdır, böylece hem tam oturur hem de kaymaz ve kaybolmaz. Yüzük ölçüsünü doğru belirlemenin bir kaç tane yöntemi bulunmaktadır:

Var olan bir yüzükten yararlanın

Yüzük ölçüsünü öğrenmenin en kolay yolu daha önce kullandığı var olan bir yüzükten yardım almaktır. Bir cetvel yardımıyla yüzüğün iç çapını ölçebilir ve 3,14 faktörle çarpabilirsiniz. Bu şekilde yüzüğün iç çapını hesaplamış olursunuz ve aynı zamanda yüzük ölçüsünü öğrenirsiniz. Kuyumcularında kullandığı malafa adlı alet ile en doğru ölçüyü bulabilirsiniz.

İplik kullanın

Alternatif olarak parmağınızın ölçüsünü bir parça ip ile bulabilirsiniz. Bunun için yüzük parmağınıza ipi dolayın ve düğüm atın. Bu arada ipi parmağınızdan çıkacağı şekilde ayarlamaya dikkat edin. Düğümlediğiniz nokta üzerinden ipi kesin ve parmağınızdan çıkarın. Bir cetvel yardımıyla ölçüm yapın ve yüzük numaranızı belirleyin.

Yüzük numarasını gizlice öğrenin

Bir yüzük hediye etmek istediğinizde veya evlilik teklifi yapmak istediğinizde, yüzük numarasını gizlice de öğrenme şansınız olabilir. Fakat bunun için yüzüğü hediye edeceğiniz kişinin kullandığı bir yüzüğe ihtiyacınız olacaktır. Kısa bir zaman için gizlice yüzüğünü kaçırın. Fark edilmemek için bu işlemi hızlandırmanın yolu, yüzüğü sabun veya hamur gibi yumuşak bir malzemeye bastırarak şeklini çıkarma yöntemidir. Alternatif olarak yüzüğü bir kağıda koyup iç çapını bir kurşun kalem ile çizebilirsiniz.

Tchibo.com.tr'de Takı Modası

Süs takıları

Küpeler, zincirler ve yüzükler birbirinden farklı şekil ve malzemelerle tchibo.com.tr'de! Rüya gibi süs takılarını şimdi keşfedin.
Bükümlü Halka Küpe, Altın Kaplama
399,00TL
Halka Küpe Işıltılı Satırlar
429,00TL
Bant Yüzük Seti Klasik
429,00TL
 
Seçenekler:
 
Halka Küpe Siyah ve Beyaz
399,00TL
Zümrüt Yeşili Cam Kristalli Halka Küpe
349,00TL
Küpe Yıldızlı Gökyüzü
429,00TL
Yüzük Işıltılı Satırlar
429,00TL
 
Seçenekler:
 
Yüzük Siyah ve Beyaz
349,00TL
 
Seçenekler:
 
Küpe Seti Siyah ve Beyaz
399,00TL
Cam Kristalli Zincir Bileklik
449,00TL
Zirkonyum Rodyum Kaplama Kolye
399,00TL
 
Seçenekler:
 
Yüzük Parlak Donut
429,00TL
 
Seçenekler:
 
Çok Renkli Zirkonyum Uçlu Kolye
479,00TL
Halka Küpe, 23 Ayar Altın Kaplama, Sentetik Taşlı
349,00TL
1