Dış mekan oyunları

Yaz geldiğinde ve güneş açtığında bahçe oyun alanına dönüşür. İster dış mekan için Jenga, büyük sabun köpükleri, Viking satrancı ya da jonglörlük; bahçe oyun fikirlerimizle eğlence başlasın!

Bahçe için en iyi oyun fikirleri

Kumaş paraşüt oyunları

Kumaş paraşüt ile oyuna hareket gelsin. Bu oyun hem çocuklar hem de yetişkinler için birçok farklı oyun çeşidi sunar. Büyük avantajı: Kimse kaybetmiyor ya da kenarda durması gerekmiyor, herkes katılabiliyor. 3 oyun fikri hazırladık: "Çak", "Sapan" ve "Balıkçı Ağı".

Bir klasik: Halka atma oyunu

Oyun kuralları: Her oyuncu arka arkaya 5 atış yapar, atış 5 metre mesafeden yapılır. Hedef olarak sabit bir puan belirlenebilir. Puanı toplayan kişi kazanır.

Zor alternatif: Puana (örneğin 100) tam ulaşmak gerekir. Örneğin oyuncu puan durumu 90 iken örneğin 20 puanlık bir atış yaparsa bu puan (= 110) eklenmez, puandan (=70) düşülür.

Bir başka oyun şeklinde puanları artırarak (yani önce 10, sonra 20, sonra 50, sonra yine 10 puan vs.) ulaşmak gerekmekte. Başka puanlı atışlar geçersiz sayılıyor.

Viking satrancı:

Viking satrancı nasıl oynanır?

Viking satrancı nasıl oynanır?

Viking satrancı ya da "Kubb" adı verilen oyun en sevilen dış mekan oyunlarından biri oldu. Yükleyebileceğiniz oyun talimatımızdan nasıl oynandığını öğrenebilirsiniz.

1. Takımlar kendi çizgisinin arkasına dizilir.

Kimin başlayacağını belirlemek için her takımdan bir oyuncu atış tahtasını şaha atar ve devirmeden, en yakın mesafede atan takım oyuna başlar.

2. Videomuzda A takımı kazandı ve başlıyor. Bütün oyuncular 6 adet atış tahtası alıp (her oyuncu mümkün olduğunca aynı adette) kendi çizgisinin arkasına geçiyor. Şimdi atıl tahtalarını arka arkaya rakibin piyonlarına atıp onları devirmeye çalışıyorlar..

3. Durum a): Eğer A takımı 5 adet atış tahtası ile rakibin 5 piyonunu da devirirse oyuncular 6. atış tahtası ile şaha atış yapabilir. O da devrilirse A takımı kazanır. Oyun biter.
Durum b): A takımı hiçbir piyonu düşüremezse B takımı 6 atışın ardından atış tahtalarını toplar ve sıra kendisine geçer. Bu ilk piyon düşene kadar dönüşümlü olarak devam eder.
Durum c): A takımı rakibin bir ya da birkaç piyonunu devirirse onlar çiftçiye dönüşür. B takımı çiftçileri toplar ve onları A takımının alanına atar.

Durum c’de bu durumları bilmeniz gerekmektedir:
• Sıra B takımına geldiğinde A takımının piyonlarını devirmeden önce çiftçilerin devrilmesi gerekmektedir. O yüzden çiftçiler orta çizginin yakınına atılmalıdır.

• B takımı onları tutturamazsa A takımı şaha en yakın duran çiftçinin yüksekliğinden atış yapabilir. Yani B takımının piyonlarını devirebilme şansı, çiftçilerin orta çizgisine yakınlığı ile artar.

• Eğer şah rakibin tüm piyonlarını devirmeden önce ya da rakip alanda birkaç çiftçi dururken devrilirse oyun kaybedilir. O yüzden çiftçiler şahın yakınlarına koyulmamalıdır."

• Eğer şah rakibin tüm piyonlarını devirmeden önce ya da rakip alanda birkaç çiftçi dururken devrilirse oyun kaybedilir. O yüzden çiftçiler şahın yakınlarına koyulmamalıdır.

• Eğer çok çiftçi vurmak gerekiyorsa onları, tek atışta birkaçını devirebilme şansı için mümkün olduğunca birbirlerine yakın mesafelerde dizmelisiniz.

• B takımı her bir çiftçi için B 2x atış yapabilir. Piyon eğer 2. atışta da rakip alanına düşmezse A takımı B takımın da çizgisinden kendi oyun alanına doğru atış yapabilir. Fakat piyonlar şaha minimum bir tahta mesafesinde durmalıdır ve kenar tahtaların uzağına dizilmelidir.

4. B takımı tarafından atılan çiftçileri A takımı düştükleri yere dizer fakat piyonların hangi yönde kaldırılacağına de kendileri karar verir. Sınır çizgisine düşen piyonlar geniş kısmın alanın içinde duracağı şekilde kaldırılmalıdır.

5. Şimdi önce B takımı çiftçilere atış yapıyor. Düştükleri zaman oyunun geri kalan kısmı boyunca oyun dışı bırakılıyorlar. Bu sırada yanlışlıkla A takımın çizgisindeki bir piyona atı yapılırsa o piyon tekrar kaldırılmalıdır. B takımı tüm çiftçileri devirdikten sonra A takımın çizgisindeki piyonlara atış yapabilir.

6. A takımı da önce kendi piyonlarını ya da B takımının devirdiği piyonlar ile B takımının oyun alanına atış yapar. Eğer B takımı A takımının hiçbir piyonunu deviremediyse ve A takımın alanında B takımına ait çiftçiler duruyorsa A takımı şaha en yakın duran çiftçilerin yakınına geçebilir.

7. Hangi takım rakibin tüm piyonlarını devirirse – yine çizgiden – şaha atış yapabilir. Onu da deviren takım oyunu kazanır.

Daha fazla açık alan oyun fikirleri

Bir oyun klasiği: Jenga

Jenga en sevilen iç ve dış mekan oyunlarından biridir. Hazırlık için birçok ahşap bloktan bir kule oluşturulur ve oyun başlar: Oyuncular sırayla aradan, istedikleri yerden bir blok çekip onu tekrar kulenin üzerine yerleştirir. Kule kimde yıkılırsa o kişi oyunu kaybeder.

En büyük sabun köpüğünü kim yapabilecek?

Sabun köpüğü oyunları nesillerden beri en eğlenceli dış mekan oyunlarından biridir. Bu büyük eğlence için çok şeye ihtiyacınız yok: Özel plastik halkalarla ve el yapımı sabunlu su ile hemen başlayabilirsiniz. En büyük sabun köpükleri 2 çubukla tutulan sabun köpüğü ipini sabunlu sudan geçirerek oluşur. Tüm bahçe partilerinin sevilen oyunu!
Tarif: Ev yapımı sabunlu su

Yapımı:

Dayanıklı ve de büyük bir sabun köpüğü yaratmak için farklı tarifler denedik. Bu ise bizim favorimiz!

Malzemeler:
100 g 2–3 yemek kaşığı
1,4 l 150 ml
12 ml Su Bulaşık Deterjanı Konsantresi Gliserin
Şeker
Tuz

1. Su çözelti yapımı: 200 ml suyu bir tencerede ısıtın. Şekeri ve tuzu ekleyin ve kristallerin tümü çözülünceye kadar karıştırın.

2. Başka bir kapta bulaşık deterjanını 200 ml su (öncesinde ısıtılan değil) ile sulandırın.

3. Deterjan karışımını şekerli sulu tencereye dökün.

Kalan suyu ve gliserini ekleyin ve dikkatlice karıştırın (fazla köpürtmeden).

4. Bütün karışımı yaklaşık 2 saat dinlendirin, bu kadar!

Öneriler:
Fazla kireçli musluk suyu bulaşık deterjanındaki sabunu olumsuz etkiler. En iyisi arıtılmış su kullanmak.
En uygun bulaşık deterjanı seçimi tensit oranı yüksek olanıdır. Genelde Amerikan bulaşık deterjanlarında yoğundur.

Basamaklı Golf: İyi hedefleme kazanmanın yarısıdır

"Basamaklı Golf " olarak bilinen dış mekan oyununda bir ipe bağlı olan “Bolalar” (fırlatma oyuncakları) borulara atılır. En alt boru 3, orta boru 2 puan ve en üst boru ise 1 puan verir. Her iki takıma 3’er adet bola alır ve sırayla atış yapar. Eğer bir takımın tüm atışlara borulara denk gelirse rakip takım 1 puan kazanır. Yani her takım bir oyunda maksimum 10 puana ulaşabilir.

Yalnızca oyunun sonuna kadar asılan ve aralarda düşmeyen veya rakip oyuncu tarafından “vurulmayan” atışlar sayılır. Oyun bir takım 21 puana ulaşınca biter.

Bahçe oyunları: tükenmeden sipariş verin!