Mangal Sezonu ve Mangalseverlere İpuçları
Yaz ayı ile birlikte mangal sezonu açılır. Sucuk, biftek veya diğer lezzetlerin mangalda buluşması yükselen cızırtı sesleriyle birbirine karışması mangal severlerin heyecanını artırır. Mangal birçok insan için bir tutkudur. Bu tutkuyu doğru mangal malzemesi ve mangal maşası ve spatulası gibi küçük yardımcılarla desteklemek gerekir. Keyifli mangal ortamı dışında başarılı bir mangal yapmak için nelere ihtiyacınız olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.
Benim için doğru mangal hangisi?
Doğru mangal seçimi sizin beklentilerinizle ilgilidir. Masa mangalı mı? Yoksa balkonda da kullanabileceğiniz yuvarlak bir mangal mı olsun? Bahçede mangal yapacaksanız, gaz veya odun kömürlü mangal da tercih edebilirsiniz.
Hangi mangal gereçleri oldukça yararlı?
Sadece doğru bir mangal seçimi yapmak yeterli değildir, çünkü uygun mangal yardımcıları olmadan parmaklarınızı yakma riski bulunur. Temel mangal araç gereçler arasında olması gerekenler:
Mangalda güvenlik
Herhangi bir kaza ve yanma durumu yaşandığında mangal keyfi de biter. Mangala başlamadan önce mangalınızı sağlam bir zemine oturttuğunuzdan ve yangın söndürücü bulundurduğunuzdan emin olun. Özellikle ateş yakarken güvenli ve yeterli uzaklıkta bir mesafede durmanız önemli. Kömürlü mangallarda alevi hızlandıracak benzin veya gazyağı kullanmayın. Eldiven veya önlük gibi malzemeler de sıcak yağdan korur. Çocukları mangaldan daima uzak tutun.
Lezzetli mangal tarifleri
İster sebze, ister balık veya et, birbirinden çeşitli tarif önerilerimizle her mangal gurmesini mutlu edecek bir fikir bulabilirsiniz:
Domates confitli sebzeli mangal
Pastis ve zeytin ezmesinde somon pirzolası
Renkli Karayip şişleri
Biberiyeli karabiber biftekleri
İtalyan usulü Cheeseburger
Renkli mangal keyfi için pratik marine tarifleri
Et, balık ve sebzeleri daha önce marineye yatırdığınızda ve ardından mangalla birleşince tatları iki kat artar. Sizin için birkaç marine seçeneğimiz var:
Akdeniz marinesı
Soyalı ballı marine
Baharatlı marine
Tatlı acımtırak domates marine
Elmalı zencefilli marine
Fesleğenli hardallı marine
Mangala lezzetli salatalar ve dip sosları
Mangalda salata ve lezzetli dip sosları olmazsa olmaz! Sizin için seçtiğimiz tariflere hemen bir göz atın:
Patates salatası
Ketçap
Aioli sosu
Mangal hakkında ateşli tüyolar
ATEŞ YAKMAK: Ateş yakmak için yeterince zaman ayırın. Odun kömürüyle ( kayın odunu en iyisi) yaklaşık 20 dk sürebilir. Mangal briketleri ile hatta 30 dk veya daha uzun sürebilir. Fakat daha dengeli ve uzun yanar. Ateşleme için ufak tüyolarımız var! Daima özel yakıcılar kullanın, hiçbir zaman benzin veya benzeri ürün kullanmayın! Bu tür sıvılarda buharları bile alev alabilir. Odun kömürü iyice yanıp tutuştuğunda ve beyaz küllerle kaplı olduğunda mangala başlayabilirsiniz.
HAFIF ATEŞ: Sebze, peynir, meyve veya tofu gibi ürünler aşırı sıcaklığa karşı etten çok daha hassaslar. Vejetaryen yiyecekleri ızgaranın kenarların dizin ve ızgarayı biraz daha yükseğe oturtun. Genel kural: Orta ateşlerde ızgara ve ateş arasındaki mesafe 10-12 cm olmalıdır.
MANGAL SÜRELERI: Süreler değişkenlik gösterebilir. Mangal ızgarasında ne kadar çok şey varsa pişmesi de o denli uzun sürebilir ve kullanılan malzemeye göre her ateş farklı ısı verir. Hava şartları da bir etkendir. Çok sıcak havalarda pişirme süresi kısalabilirken soğuk havalarda daha uzun olabilir.
LÜTFEN KURULAYıN: Sebzeleri yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın. Aksi durumda fırçayla iyice yağ sürmeniz mümkün olmaz.
DOĞRU YAĞ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
EKSTRA AROMA: Izgaraya meyve, şiş sebze veya mangallık peynir koymadan önce, kekik, lavanta veya biberiye gibi yeşillikler veya yumuşatılmış fındık kabukları veya rezene tohumları dizin.
© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Et nasıl pişirilir?
Mangal ve et birbirinden ayrılmaz! İster tavuk, ister balık, ister dana eti olsun; hiç fark etmez! Etin hangi parçalarını en iyi ne şekilde hazırlayabileceğinizi burada öğrenebilirsiniz.
Dana etini doğru pişirmek
Dana eti mangala çok yakışır; özellikle de biftek severler için ilk tercihtir. Güzelce marine edilmiş ve sulu bir bifteği kimse küçümseyemez. Bunun yanında dana etinden daha birçok farklı lezzetler de var elbette.
Mangalda sebze
Mangalda sebzeyi sadece vejetaryenler sevmiyor! Özellikle yaz aylarında sebze mangalı hafif bir lezzet olarak salata gibi diğer mezelere iyi bir alternatiftir. Mangalda ise sebzeler çok daha aromatik lezzet kazanıyorlar.
Sebzeler için öneri ve tüyolar
Sebzeleri oldukça çeşitli ve kolay hazırlayabilirsiniz. Büyük dilimleri direkt ızgaraya koyun veya renkli sebze şişleri ya da mangal tepsisine karışık sebzeler hazırlayın. Biraz yağ, baharatlı tereyağı veya marinad ekleyerek sebzelerin yanmasını önleyin. Mangal için özellikle tercih edebileceğiniz sebzeler patlıcan, mantar, kabak ve biber olabilir. İsterseniz kızartmalık peynir de ekleyebilirsiniz.
Özel: Balık ve deniz ürünleriyle mangal
Balık ve deniz ürünleriyle de lezzetli mangal yapabilirsiniz. Yaz aylarında daha hafif bir seçenek olarak oldukça sevilir. Balığı dilerseniz sade, dilerseniz de aroma katmak için marine edebilirsiniz.
Balık ve deniz ürünleri için tüyolar ve öneriler
Genel olarak her türlü balıkla mangal keyfi yapabilirsiniz. Özellikle mangal için uygun olan balık türleri alabalık, çapak balığı, somon ve Norveç mezididir. Çünkü bu balıklar mangalda suyunu kaybetmez ve lezzetli kalır. Dilerseniz sarımsak, dereotu veya karabiber ekleyebilirsiniz. Limon suyu daha taze bir lezzet katar. Eğer mürekkep balığı halkaları veya midye pişirmek istiyorsanız, yağlanmış bir mangal tepsisi kullanın. Karidesleri ise direkt ızgara teline koyabilirsiniz.