Kahve nasıl saklanır ve su nasıl olmalıdır?

Kahve Almanların en sevdiği sıcak içecektir. Son yıllarda Almanya'da kişi başı 162 litre kahve tüketilmiştir. Kahve keyfini hiçbir şeyin bozmaması için kahvenin doğru muhafaza edilmesi ve kahve için kullanılan suyun kaliteli olması önemli etkenlerdir. Her iki faktör de kahvenin tadını bozabilir veya olumsuz etkileyebilir. Kahvenin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini ve kahve için kullanılan suyun nasıl olması konusunda sizin için önemli ipuçlarımız var.

Kahve nasıl saklanır?

Kahve için genel olarak geçerli kural şöyledir: Ne kadar taze, o kadar lezzetli. Ve kahve saklama yeri ne kadar sıcak olursa kahvenin aroması da o denli hızlı kaybolur. Son derece hassas olan kahve ışık, sıcaklık, oksijen ve nem gibi dış faktörler kahve aroması için adeta zehir gibi etki yapar. Bu yüzden kahvenin saklama yerinin daima serin, karanlık ve kuru olması gerekir.

Muhafaza sırasında oksijen ve sıcak gibi olumsuz faktörlere maruz kalan kahvenin aroması çok daha hızlı kaybolur. Çünkü aromalar kahve çekirdeklerindeki yağlardan oluşur ve bu yağlar oda sıcaklığında dahi hızlıca okside olmaya başlar. Böylece yağlar acır ve lezzetinde kötü bir yan etki bırakabilir.

Aynı şekilde kahvenin başka gıda ürünleriyle birlikte muhafaza edilmesi de önerilmez çünkü kahve yabancı kokuları kolaylıkla hapseder. İdeal olansa kahveyi ışık ve hava geçirmez bir kutuda saklamaktır. Tchibo Filtre kahve saklama kabı gibi sıkı kapanan bir kahve kutusu sayesinde kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahve daha uzun süre taze kalır ve kahve aroması çok daha uzun süre tazeliğini korur.

Nasıl saklamalı? Çekirdek olarak mı yoksa çekilmiş olarak mı?

Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.

Aromasının daha da uzun süre eski tazeliğinde kalması için kahveyi öğütmeden, kahve çekirdekleri şeklinde saklamak gerekir. Çekirdeği sayesinde hassas kahve aroması adeta doğal bir zırh içindeymiş gibi korunur.

Tazelik için ipucu: En uygunu ise kahve çekirdeklerini kullanmadan hemen önce gerektiği miktar kadar öğütmektir. Böylece kahve çekirdeğinde bulunan çeşitli aromaların kaybolmadığından emin olabilirsiniz. Böylece kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz.

Kahve podları mı? Kahve kapsülleri mi?

Kahve podları ve kahve kapsülleri için de aynı şey geçerlidir. Güneş ışığı ve fazla sıcaklık kahve aroması için negatif etki oluşturur. Kahve kapsüllerinin avantajı, özel paketleri sayesinde güneş ışınından, oksijenden ve nemden korunmasıdır. Kahve podlarını koruyan böyle bir paketleri olmadığından hava geçirmez bir kahve pod kutusunda saklanmaları gerekir.

Kahve saklama araç ve gereçleri tchibo.com.tr'de !

 
 
 
 
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Kahve Saklama Kutusu
Paslanmaz çelik
409,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Kahve Ölçü Kaşığı
  • Kahve Ölçü Kaşığı
89,95TL'den itibaren
 
 
 
 
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Çelik Termos Lacivert
  • Çelik Termos Pembe
350 ml
129,00TL
89,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Çelik Termos Lacivert
  • Çelik Termos Altın
320 ml
179,00TL
129,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Sütlük
359,00TL

Su; lezzetli bir kahve için önemli bir faktördür.

Taze yapılmış bir kahve %98 sudan oluşur ve böylece kahve lezzetindeki en önemli faktörlerden birini su oluşturur. Suda kahvenin aromaları kendini ortaya çıkarır. Bu yüzden kahve için kullanılan su, berrak ve kokusuz olmalıdır. Onun dışında suyun sertliği ve pH değerine de dikkat etmek gerekir.

Su Kalitesi

Suyun kalitesi genel olarak sertliğine göre belirlenir. Çok yumuşak suyla hazırlanan kahvede, kahve asitleri daha çok ön plana çıkar. Sert suyla hazırlanan kahvede asit nötrleşir. Tchibo Arabica kahvesinin aromasını %100 yaşamak için orta sertlikte su tercih etmek gerekir. Almanya'da suyun sertliği ''Alman sertliği'' olarak yani °dH şeklinde ölçülür.

Doğada su en temiz haliyle bulunmamaktadır. İçme suyunda mineraller gibi birçok doğal madde de vardır. Mineraller ise tat oluşumu için önemlidir.

Suyun pH değeri de önemli faktörlerden biridir. Bu değer suyun asitik (pH 7'nin altı) veya bazik (pH 7'nin üzeri) olup olmadığını gösterir. Asitik su kahvedeki asitleri ön plana çıkarır. Bu oran ise kahve türüne göre (yüksek asitik oranlı Arabica'lar) veya açık tonda kavrulmuş kahvede oluşabilir. Sonuç olarak hoş olmayan ekşimsi bir tat ile karşılaşabilirsiniz. Bunun tersi olan bazik su ince ve istenilen kahve asitlerini nötrleştirebilir. Kahvenin tadı sıradan ve özelliksiz olur. İdeal olan mümkün olduğunca 'nötr' su kullanmaktır (pH değeri 7 olan).

Kahve için ideal değerler:

  • Toplam sertlik 5 – 9° dH
  • pH değeri: 7,0 (nötr)
  • Oksijen içeren
  • Karbonat sertliği düşük