Ev Yapımı Dondurma Tarifi ve Tüyoları
Ev yapımı dondurmayı hangimiz sevmeyiz? Sevdiğiniz malzemelerle lezzetli dondurmalar hazırlamak sandığınızdan çok daha pratik. Size özel derlediğimiz tüyolar ve tariflerimizle ev yapımı dondurmanın serinletici keyfini çıkarın. Dondurmanızı isterseniz kolay ve hızlıca dondurma makinesinde yapın, isterseniz makinesiz hazırlayın.
Ev yapımı dondurmayı makinede mi yapsak, makinesiz mi yapsak?
Ev yapımı dondurmayı isterseniz makine ile isterseniz de makinesiz hazırlamanız mümkün. Makine ile hazırlanan yöntem daha kolay ama daha bütçeli iken diğer yöntem biraz daha maceralı ve zaman isteyen bir hazırlama süreci gerektiriyor. Her iki metodun avantaj ve dezavantajlarını sizin için kısaca özetledik.
En çok tercih edilen dondurma çeşitleri
Sütlü ve kremalı dondurmalar Bu iki dondurma çeşidi adından da anlaşıldığı gibi temelde özellikle süt ve kremadan yapılıyor. Kremsi dondurma sütlü dondurmanın bir çeşidi olup tamamen susuz hazırlanır. Süt ve yumurta/yumurta akı oranı ise bire birdir.
Meyveli dondurmalar Meyveli dondurmalar tamamen sütsüz olarak meyve içerikli hazırlanabilir. İstenirse kremsi kıvamı yakalamak için süt veya krema da eklenebilir. Meyveli dondurma yaparken gerçek meyve kullanmak önemlidir. Narenciye türü meyvelerde kullanılan malzeme en az %10 oranda, diğer tüm meyvelerde ise en az %20 oranda olması gerekiyor.
Frozen yoğurt Frozen yoğurt veya dondurulmuş yoğurt artık dondurmaya gerçek bir alternatif sayılabilir. Krema yerine frozen yoğurt başlıca yoğurt ve biraz da sütten üretiliyor. Hafif ekşimsi tadı ise özellikle sıcak yaz aylarında tam bir ferahlık veriyor. Genelde tadı nötr olarak sunulan frozen yoğurt, damak tadına göre fındık veya çikolata parçacıkları ile zenginleştirilebiliyor.
Parfait Parfait veya parfe bir çeşit tam dondurulmamış bir dondurma çeşididir. Normal dondurmadan farklı olarak sürekli karıştırarak hazırlamak yerine dondurulur. Dondurma makinesi olmadan da hazırlanışı oldukça pratik bir dondurma türüdür. Yüksek miktarda içerdiği yumurta sarısı ve yağ sayesinde karıştırma metodu uygulamadan da oldukça kremsi bir kıvam elde edilir.
Sorbet Sorbet özellikle büyük oranda su ile hazırlanır. Süt veya krema kullanılmadığı için yağsız ve hafiftir. Lezzetli tadını ise meyve, meyve suyu ve şekerden elde eder. Damak tadınıza göre limon suyu, likör veya diğer alkol içerikli içecekler eklenebilir.
Dondurma zamanı: lezzetli ve ferahlatıcı dondurma tarifleri
Mükemmel dondurma kreasyonlarınız için bazı temel tüyoları ve tariflerimizi sizinle burada paylaşmak istiyoruz. Dondurma, sorbet ve frozen yoğurt tariflerini hemen deneyin ve ferahlatıcı lezzetleri keşfedin!
Mükemmel dondurma için temel kurallar
Ahududulu Sorbet
Çilekli Dondurma
Frozen Yoğurt
Stracciatella Dondurması
Vanilya Dondurması
Limonlu Sorbet
Dondurma yapımı için pratik araç ve gereçler
Dondurma makinesi yanında diğer bazı araç ve gereçler de işinizi kolaylaştırabilir. Eğer sık sık dondurma yapıyorsanız, bu malzemelerin elinizin altında olması size hem zaman kazandıracak hem de dondurma yapımını daha da keyifli hale getirecek.