Ev Yapımı Dondurma Tarifi ve Tüyoları

Ev yapımı dondurmayı hangimiz sevmeyiz? Sevdiğiniz malzemelerle lezzetli dondurmalar hazırlamak sandığınızdan çok daha pratik. Size özel derlediğimiz tüyolar ve tariflerimizle ev yapımı dondurmanın serinletici keyfini çıkarın. Dondurmanızı isterseniz kolay ve hızlıca dondurma makinesinde yapın, isterseniz makinesiz hazırlayın.

Ev yapımı dondurmanın avantajı açık ve net: Çünkü herhangi bir koruyucu madde ve yapay aromalar kullanmadan hazırlayabilirsiniz. İçiniz rahat bir şekilde dondurmanızın keyfini çıkarmanın en iyi yolu ev yapımı dondurmadan geçer.

Kendi hazırladığınız dondurmanın içine ne koyacağınıza yine siz karar verirsiniz. Alerjen bünyeler için farklı, bazı gıdalara karşı intoleransı olanlar için farklı tarifler deneyebilirsiniz. Ya da hayal gücünüzü kullanarak birbirinden farklı lezzetler çıkarabilirsiniz.

Dondurma makineleri sayesinde evde dondurma hazırlamak artık hem pratik hem de hızlı. Biraz sabır ve zaman ayırarak dondurma makinesi kullanmadan da ev yapımı dondurma yapabilirsiniz. Bazı dondurma çeşitleri ise diğerlerine göre daha hızlı ve kolay hazırlanıyor.

Ev yapımı dondurmayı makinede mi yapsak, makinesiz mi yapsak?

Ev yapımı dondurmayı isterseniz makine ile isterseniz de makinesiz hazırlamanız mümkün. Makine ile hazırlanan yöntem daha kolay ama daha bütçeli iken diğer yöntem biraz daha maceralı ve zaman isteyen bir hazırlama süreci gerektiriyor. Her iki metodun avantaj ve dezavantajlarını sizin için kısaca özetledik.

Dondurma makinesinde dondurma yapmak

Ev yapımı dondurma yapmanın en kolay yolu şüphesiz dondurma makinesinin yardımıyla olur. Hazırladığınız dondurma karışımını makineye koymanız yeterli. Kremsi dondurmanın püf noktası ise sürekli hava sirkülasyonu altında yoğun karıştırma metodudur. Böylece buz kristallerinin oluşumu önlenerek istenilen kremsi sonuç elde edilir. Dondurma makineleri bunu kolaylıkla yapabiliyor. Ancak bazı makineleri kullanmadan önce soğutucu parçasını derin dondurucuda gerekli ayarda soğutmak gerekirken bazı modellerde bu işlem otomatik olarak makine tarafından ayarlanabiliyor.

Makinesiz dondurma yapmak

Elbette ev yapımı dondurmayı makinesiz de hazırlamak mümkün. Bu metot biraz daha zaman ve güç istiyor. Hazırlamış olduğunuz dondurma karışımını makinaya değil de basit bir kaba koyup derin dondurucuya atmanız yeterli. Dondurmanın kremsi kıvamını yakalamak için asıl işlem, yani tekrar tekrar karıştırma işlemini istediğiniz kıvamı elde edene dek bir kaç kere tekrar etmeniz gerekir. Özellikle kremalı dondurma çeşitlerinde bu çok önemli. Fakat parfait (parfe) gibi bazı dondurma çeşitlerinde ise bu işlem çok gerekli değil.

En çok tercih edilen dondurma çeşitleri

  • Sütlü ve kremalı dondurmalar Bu iki dondurma çeşidi adından da anlaşıldığı gibi temelde özellikle süt ve kremadan yapılıyor. Kremsi dondurma sütlü dondurmanın bir çeşidi olup tamamen susuz hazırlanır. Süt ve yumurta/yumurta akı oranı ise bire birdir.

  • Meyveli dondurmalar Meyveli dondurmalar tamamen sütsüz olarak meyve içerikli hazırlanabilir. İstenirse kremsi kıvamı yakalamak için süt veya krema da eklenebilir. Meyveli dondurma yaparken gerçek meyve kullanmak önemlidir. Narenciye türü meyvelerde kullanılan malzeme en az %10 oranda, diğer tüm meyvelerde ise en az %20 oranda olması gerekiyor.

  • Frozen yoğurt Frozen yoğurt veya dondurulmuş yoğurt artık dondurmaya gerçek bir alternatif sayılabilir. Krema yerine frozen yoğurt başlıca yoğurt ve biraz da sütten üretiliyor. Hafif ekşimsi tadı ise özellikle sıcak yaz aylarında tam bir ferahlık veriyor. Genelde tadı nötr olarak sunulan frozen yoğurt, damak tadına göre fındık veya çikolata parçacıkları ile zenginleştirilebiliyor.

  • Parfait Parfait veya parfe bir çeşit tam dondurulmamış bir dondurma çeşididir. Normal dondurmadan farklı olarak sürekli karıştırarak hazırlamak yerine dondurulur. Dondurma makinesi olmadan da hazırlanışı oldukça pratik bir dondurma türüdür. Yüksek miktarda içerdiği yumurta sarısı ve yağ sayesinde karıştırma metodu uygulamadan da oldukça kremsi bir kıvam elde edilir.

  • Sorbet Sorbet özellikle büyük oranda su ile hazırlanır. Süt veya krema kullanılmadığı için yağsız ve hafiftir. Lezzetli tadını ise meyve, meyve suyu ve şekerden elde eder. Damak tadınıza göre limon suyu, likör veya diğer alkol içerikli içecekler eklenebilir.

Dondurma zamanı: lezzetli ve ferahlatıcı dondurma tarifleri

Mükemmel dondurma kreasyonlarınız için bazı temel tüyoları ve tariflerimizi sizinle burada paylaşmak istiyoruz. Dondurma, sorbet ve frozen yoğurt tariflerini hemen deneyin ve ferahlatıcı lezzetleri keşfedin!

Mükemmel dondurma için temel kurallar

Soğuk ve sıcak su banyosu

Soğuk su banyosu için büyük bir kâseye su ve buz koyun veya diğer soğutucu koyun. Dondurma karışımının bulunduğu kâseyi buz gibi su banyosunun içine yerleştirin ve yaklaşık 6-8 dakika kadar karıştırmaya devam edin.

Sıcak su banyosu için bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurun ve kaynama noktasına getirin. Uygun bir çelik kâseyi hazır tutun.

Kuvertürü eritin

Sıcak su banyosu hazırlayın. Kuvertürü kabaca ezin ve uygun bir çelik kâsenin içine alarak sıcak su banyosuna yerleştirin. Kuvertürün yavaşça erimesini sağlayın, arada bir karıştırın.

Şerbet hazırlayın

250 ml suyu 250 gr şekerle sürekli karıştırarak şeker tamamen eriyene kadar kaynatın. Ardından karışımı tekrar 2-3 dakika kaynatın. Soğutulmuş şerbeti yaklaşık 1 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Dondurma yapımı için pratik araç ve gereçler

Dondurma makinesi yanında diğer bazı araç ve gereçler de işinizi kolaylaştırabilir. Eğer sık sık dondurma yapıyorsanız, bu malzemelerin elinizin altında olması size hem zaman kazandıracak hem de dondurma yapımını daha da keyifli hale getirecek.

  • Dondurma kaşığı ile dondurmaları porsiyonlara bölmeniz çok pratik! Yuvarlak, köşeli veya sıyırıcı kaşık olarak plastik veya çelik malzemeden üretilmiş olan farklı çeşitlerini bulabilirsiniz. Dondurma porsiyonlayıcı kaşığında bulunan özel kaldırma mekanizması sayesinde dondurmayı top şeklinde çıkarabilirsiniz. Dondurma kaşığını arada bir sıcak suya daldırmak dondurmanın kaşıktan daha kolay çıkarmasını sağlar.

  • Plastik kazıyıcı Kazıyıcının yumuşak kenarı sayesinde karıştırma kabında bulunan karışımın tamamını rahatlıkla hiçbir atık kalmadan sıyırabilirsiniz. Plastik veya silikon kazıyıcının esnekliği sayesinde ise kâsenin dibine kadar rahatlıkla ulaşabilir ve karıştırabilirsiniz.

  • Soğutucular veya buz küpleri Soğutucuları derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Dondurucudan çıkardıktan sonra içinde bulunan sıvı daha uzun süre soğuk kalır. Dondurma yapımında soğutucu aletler veya hazırlamış olduğunuz buzlar önemli görev üstlenerek dondurma karışımının soğutulmasını sağlar.

  • El blenderi Bu önemli yardımcı aleti soslara ve meyve pürelerine hem volüm hem de kremsi bir kıvam kazandırır.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München

  • Çırpma kâsesi En ideal çırpma kâsesi çelik malzemeden üretilmiş olanıdır. Yuvarlak tabanı sayesinde kaymadan mükemmel bir şekilde tencere üstüne yerleştirilebilir. İster sıcak ister soğuk su banyosu için idealdir. Profesyoneller daha pahalı olan bakır kâseleri tercih ediyor. Bakır, ısıyı daha iyi yayar ve profesyonel ellerin mutlaka tercih ettiği bir üründür.

  • Sıkma torbası seti Sıkma torbası seti, süslemede, pasta ve kek yapımında olmazsa olmazlardan. Ağzı yuvarlak veya farklı desenlerle sunulan sıkma torbalarını beze veya kızartılacak hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Dondurmanızı taze krema ile süslemek için de tercih edebilirsiniz.

  • Waffel makinesi ile ev yapımı külahlar yapabilirsiniz. Ancak külah için sunulan düz waffel makineleri bildiğimiz waffel makinelerinden biraz daha farklı. Külah waffel makineleri daha düz olup üzerine hamur yayılır ve pişirilir. Genelde bu tür waffel makinnelerini yanında külahlara şeklini veren bir sarma aleti bulunur.