Espresso Nasıl Yapılır?
Espresso Yapımı Tüyoları

Tchibo'nun ünlü baristası Graziano Chessa espressonun püf noktalarını sizlerle paylaşıyor.
Espresso nasıl yapılır sorusunun cevabını ve espresso yapımı tüyolarını burada bulabilirsiniz.

Espresso pişirmek için basit bir demleme yöntemi yeterli değildir. Espressonuzu ister tam otomatik bir kahve makinesi ister yarı otomatik bir makinesi ile hazırlayın, hiç fark etmez. Çünkü espresso pişirme yönteminin temel prensibi hep aynıdır.

Espresso için kaynatılmış sıcak suyun yüksek basınçla son derece ince öğütülmüş toz kahveden geçmesi gerekir. Filtre yerine süzgeç kullanılır. Böylece kahve yağının aromatik lezzetinden hiçbir şey kaybolmaz. Sonuç olarak sert ve yoğun bir lezzet içeren kahve elde edilir. Üzerinde ise kıvamlı, fındık renginde bir köpük oluşur, yani kreması.

Mükemmel bir espresso lezzeti için suyun süzgeçten geçme süresi 30 saniyedir ve daha kısa olmamalıdır. Aksi taktirde kahvenin lezzeti bozulabilir. Bu süre aynı şekilde kahvenin lezzetinin bozulmaması için daha uzun da tutulmamalıdır.

Espressonun normal kahveye göre daha fazla kafein içerdiği aslı olmayan bir söylentidir. Kahve çekirdeklerinin daha yoğun kavrulmuş ve incecik öğütülmüş olması, kahvenin kaynatılmış sıcak suyla daha kısa süre temas etmesi espressonun daha az kafein içermesini sağlar. Espresso için daha uzun ve daha koyu kavrulan ham kahve sayesinde kahvenin doğal asit oranı düşürülür.

Graziano Chessa, Tchibo'nun Baristası

Espresso nasıl yapılır?

Sadece espresso çekirdekleri, öğütme, kahve hazırlayıcı ve insanlar tarafından servis edilmesi arasındaki ustaca işbirliği mükemmel keyif deneyimleri yaratır. En sevdiğiniz espresso çekirdek kahve yi bulduğunuzda, doğru öğütme ile kompozisyon başlar. Manuel ya da elektrikli kahve değirmeninizi ince öğütme derecesinde ayarlayın. Böylece su kahve taneciklerindeki aromaları son derece yoğun şekilde çözer. Sonrasında Barista Espresso‘yu, basınç ve sıcaklık açısından en iyi sonuçları veren kaşıklı kahve makinesi ile hazırlar.

Evde Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso evde de yapılabilir. Tam otomatik bir espresso kahve makinesi, bir Espresso potu ya da miktarı önceden ayarlanmış Espressolar için otomatik kahve pedi makinesi ya da kapsüllü makine de kullanabilir. Ancak, sihirli 4M'ye göre yalnızca kaşıklı makine kullanılarak hazırlanan Espresso orijinaline uygundur. İşi „la mano“ ile tamamlamak için, doğru şekilde ele almak son derece önemlidir: Öğütülmüş kahvelerin demleme kaşığına sıkıştırıcı ile bastırılması hassasiyet gerektirir. İtalyan baristaları öğütülmüş kahveden ideal lezzetin zevkine varmak için Espresso hazırlarken geleneksel olarak dört büyülü „M“ye göre hareket ederler. Şunları temsil eder:

la miscela (harman)
la macinacaffè (öğütme)
la macchina (makine)
la mano (el)

Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso kahve makinelerinde bulunan süzgeçli kaşık sayesinde Caffè crema ve Espresso gibi tipik İtalyan kahve çeşitleri hazırlamak son derece pratiktir.

Kahve dünyasındaki lezzeti yakalamak için kahve makinesindeki basıncı 9 bar olarak ayarlamak önemlidir. Basınç özelliği ile pişirilen kahve ise Espresso ve Caffè cremaya karakteristik krema tadını verir.

Espresso makinesi ile Espresso nasıl yapılır?

Espresso kahve makineleri nde bulunan süzgeçli kaşık sayesinde Caffè crema ve Espresso gibi tipik İtalyan kahve çeşitleri hazırlamak son derece pratiktir.

Kahve dünyasındaki lezzeti yakalamak için kahve makinesindeki basıncı 9 bar olarak ayarlamak önemlidir. Basınç özelliği ile pişirilen kahve ise Espresso ve Caffè cremaya karakteristik krema tadını verir.
Adım 1: Espresso kahve makinasında ön hazırlık nasıl olur?

Başarının sırrı biraz zamandır

Kahve Makinesi ile espresso yapımı aceleci insanlara göre değildir. Bu tarz kahve hazırlamak adeta bir seremoni demektir ve gerçek kahve severlerin bir parçasıdır. Sabrınız ise lezzetli bir Espresso veya güzel İtalya'nın eşsiz Caffè creması ile ödüllendirilir.

Espresso kahve makinesini kullanmadan birkaç dakika öncesinde çalıştırıp suyun kahve için uygun sıcaklığa gelmesini sağlayın. Süzgeçli kahve kaşığını yerleştirin ve ilk aşamada kahvesiz olarak sadece kaynar suyun akmasını sağlayarak süzgeç kaşığın ısınmasını sağlayın.

Espresso fincanlarını önceden ısıtmak iyi bir fikir. Bunun için birçok kahve makinesinde bulunan fincan ısıtma bölümünü kullanabilirsiniz. Eğer yoksa espresso fincanlarını kaynamış su doldurup boşaltarak ısıtın.
Adım 2: Espresso kahve makinesi ile espresso için kahve öğütme nasıl olmalıdır?

İncecik öğütülmüş kahve

Espresso kahve makinesinde kahve suyun yüksek basıncı ile süzgeçli kahve kaşığından geçirilir. Ancak bu kısa etkileşim zamanından dolayı kahvenin çok ince öğütülmüş olması gerekir. Kahvenizi kendiniz öğütecekseniz kahve değirmeninizin ayarını en ince veya küçük ayara getirdiğinizden emin olunuz.

Bunu biliyor muydunuz?
Kahveniz kaba öğütüldüğünde, su çok hızlı bir şekilde akıp gider ve espresso tat yoğunluğu daha zayıf olur.
Kahve çekirdekleri ince çekildiğinde ise su daha yavaş akar ve Espressonun tadı acımtırak olur.
Adım 3: Espresso kahve makinesi ile espresso yaparken, süzgeçli kahve makinesi kaşığına ne kadar kahve konulur?

1 shot espresso kaç gram kahve diye sorulursa, klasik 'Single Shot' için yani bir fincan Espresso için yaklaşık 8 gram kahve gerekir. Eğer tek seferde 2 Espresso shot hazırlamak istiyorsanız, buna göre toplamda 16 gram kahve koymanız gerekir. Espressoyu veya Caffè crema'yı daha yoğun sevenler ise tek seferde içecekleri Single Shot için 16 gram kahve kullanabilirler. Böylece daha yoğun bir espresso kahve tadına ulaşacaksınız.
Önerimiz: Her seferinde farklı miktarlarda kahve deneyerek favori kahve lezzetinizi keşfedebilirsiniz.
Espresso yapımında kahve miktarı ile ilgili bunları biliyor muydunuz? 1 yemek kaşığı kahve 7-9 grama eşittir
1 çay kaşığı kahve 3-4 grama eşittir
Adım 4: Espresso kahve makinesinde adım adım espresso yapımı

Tamperlemekten doğru yerleştirmeye kadar tüm adımları burada bulacaksınız.

Tamperlemekten doğru yerleştirmeye kadar tüm adımları burada bulacaksınız.

Süzgeçli kahve makinesi kaşığına kahveyi koyun ve üzerini parmak yardımıyla düzelterek veya hafifçe tezgaha vurarak eşit şekilde yayın.

Kahve tozunun yüzeyi eşit şekilde yayıldıktan sonra bir kahve tamperi ile (15-20 kg) basınç uygulayın.

Sonrasında süzgeçli kaşığı yerine takın ve pişirme işlemini başlatın.

Yaklaşık 20 -25 saniye sonrasında Espresso suyunun daha açık bir renkte aktığını göreceksiniz. Bu aşamada işlemi bitirmeniz gerekir çünkü kahve tozundan alınması gereken tüm aromalar geçmiştir. Suyun akmasını kesmezseniz Espressonuzun yoğunluğu ve aroması kaybolacaktır.

Espresso Nasıl İçilir?



Espresso bir İtalyan kalsiği olarak orjinalinde ayakta içilir. Beklenti espressonun üzerinde köpük bulunmasıdır. Espresso krema ile içilebildiği gibi bu sayede aromasının korunması da sağlanır.

Espresso Shot Nedir ve Nasıl Yapılır?

  • 1 shot espresso: single shot olarak da bilinir. 7g kahve kullanımıyla yaklaşık 30ml espresso elde edilir.
  • 2 shot espresso: double shot olarak da bilinir. 14g kahve kullanımıyla yaklaşık 60ml espresso elde edilir.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
  • Barista Espresso Çekirdek Kahve 500g
Bitter Aromalı & Yumuşak Gövdeli
Yoğunluk:56
449,90TL
TL/100g 89,98
Hızlı Görünüm
  • Barista Caffè Crema Çekirdek 1000 g
Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde
Yoğunluk:36
799,90TL
639,90TL
TL/100g 63,99
Hızlı Görünüm
Güçlü & Koyu Notalı & Dolgun Gövdeli
Yoğunluk:66
199,90TL
TL/100g 79,96
Hızlı Görünüm