Düzenli ofis

Ofiste daha fazla düzen sağlayan 6 kolay öneri

Bu cümleyi mutlaka duymuşsunuzdur: Yaratıcı zekalar dağınıktır. Bu tespitte doğruluk payı var. Derli toplu olmak anne karnında öğrenilen bir şey değildir fakat biraz düzen ve işlevsellik ile çok daha verimli bir biçimde çalışabilirsiniz. Ortalığı düzenli olarak toplamaya başladığınızda bir gün siz fark etmeden alışkanlık hâline gelecektir.

1. Karmaşadan rahat hissettiren çalışma masasına

En iyisi hemen işe koyulun: Çalışma masanızı komple boşaltın, yüzeyini temizleyin ve bu boş manzaranın tadını çıkarın. Bu size nasıl hissettiriyor? Ardından çeşitliliğin arasında seçimler yapın: Yalnızca sürekli ihtiyaç duyduğunuz en gerekli eşyaları masanın üzerine koyun.

En sık kullandığınız ofis malzemeleri en yakınınızda durmalı. Örneğin 2 adet kalem, not defteri, yapışkanlı not kağıtları, dosyalıklar ve belki bir mantar pano bu tür malzemelere örnektir. Eğer makas, zımba, delgeç vb. malzemeleri her gün kullanmıyorsanız bu eşyaları çalışma masanızda değil, masanızın yakınındaki bir çekmecede muhafaza etmelisiniz.

2. Home ofiste ve ofiste düzen aileleri ve müdürleri mutlu eder

Eğer home ofis çalışıyorsanız ve bütçeniz izin veriyorsa ofisteki düzenleme sistemlerini ve etiketleri evinizde bir araya getirin. Farklı dosyalardan ve etiketleme türlerinden bir araya getirilmiş bir karmaşa daha çok “dağınıklık” yaratır. Bunun yerine daha tutarlı ürünler ve notlar tercih etmelisiniz. Örneğin zaten kullanmadığınız, sürekli akan ya da güzel yazmayan tükenmez kalem veya boş zımba gibi eşyalardan vazgeçme cesareti gösterin.

Çalışma masanızda temel bir düzene ulaştığınızda bu işi rutin hâline getirin ve her iş bitiminden hemen önce çalışma masanızı toplayın. Bu sayede fikirsel anlamda da günü bitirip paydos yapabilirsiniz. Çekmeceleri, rafları ve e-postanızı düzenlemek için ayda ya da 3 ayda bir gün belirlemek de çok faydalıdır.

3. Pratik dijital düzen

Yalnızca ofis veya çalışma masası dağınıklık ve karmaşa için sorumlu değildir; e-posta ve bilgisayar masaüstü de daima düzenli ve işlevsel olmalıdır. Düzenli bir çalışma masası, eğer e-posta hesabınızda bir mail'i ya da bilgisayardaki bir dosyayı aramak için 5 dakika harcıyorsanız anlamsızdır. Bu yüzden elektronik posta kutunuzu da her gün düzenleyin, maillerinizi aciliyetlerine göre renkli işaretleyin ve artık ihtiyaç duymadığınız e-mail'leri silmekten imtina etmeyin.

Bilgisayara masaüstünüzü dosyalar oluşturup her birini isimlendirerek mantık çerçevesinde sıralayarak düzenleyiniz. Bunun için gerekirse öncesinde takım arkadaşlarınızla görüşün. Dosyaların kendisinden çok kısayollarla veya linklerle çalışmaya özen gösterin. Bu da başkaları ile birlikte çalışmayı kolaylaştırmanın yollarından biridir.

4. İşleriniz son dakikaya mı yığılıyor? Planlı hareket etmenin yolları

İş ve özel hayatı ayırmak gerekli bir şeydir. Ama bu bu konu için geçerli değildir. Çünkü sadece bir zaman düzleminiz var ve bu yüzden tek bir takvim kullanmalısınız. Bu sayede tüm işleriniz gözünüzün önünde olacak ve zamansal çakışmaları daha hızlı fark edebileceksiniz.

Bu sıralar yine kağıt seçeneği moda olsa da elektronik takvimler daha pratiktir. Daha kolay düzeltilip uyarlanabilir, başkaları ile paylaşılabilir ve örneğin el yazısı ile not etmeyeceğiniz ilgili linkleri ve bağlantıları ekleyebilirsiniz. Düzenli görevleri ve programları takviminizde sürekli olarak düzenleyebilir ve tatilde olma durumu gibi ofiste olmadığınız zamanlarda yerinize görev alacak olan kişiye iletebilirsiniz. Böylece daima planlı hareket edebileceksiniz.

5. Kağıt karmaşasına son …

Üst üste birikmiş kağıt yığınları genelde kaosun başlangıcıdır. Çalışma masasında bir ya da daha fazla yığın yerine 3 katlı evrak rafı gibi düzenleme uzmanları öneriyoruz: giriş, güncel ve çıkış. Bu düzenleme her kağıdı sadece bir kere elinize alıp gün boyu çalışmanızı düzenli bir biçimde sürdürebilirsiniz ve ''kağıt yığınları''nın önüne geçmiş olursunuz.

Yine düzenli olarak temizlik yapmaya ve hukuki sebepler dışında ihtiyaç duymadığınız evrakları ayıklamaya özen gösterin. Dijital çağda olduğumuz bugünlerde ofisteki kağıt yığınlarını genel olarak azaltmakta fayda var. Özellikle çevresel faktörlerden dolayı birçok insan e-posta imzasında "Please consider the environment before printing this e-mail." ibaresini kullanıyor. Özetle unutmayın: Her e-postanın ve her dosyanın çıktısını almanıza gerek yok!

6. Çalışma masanızda düzen = zihinde düzen

Bu mantıkta anlatılmak istenen düzenli bir çalışma masasının kariyerinizi teşvik edeceği gerçeğidir. Şimdi “neden ki?” diye soruyor olmalısınız. Bir çalışma masası çalışanın kartviziti gibidir. Çalışma masanıza dışarıdan şöyle bir göz atın. Ne görüyorsunuz ve böyle bir çalışma masasına sahip bir kişinin çalışmasını nasıl değerlendirirdiniz? Birçok insan kişilerin randımanını çalışma tarzlarına göre değerlendirir. Bu yüzden belirli bir temel düzen sağlamaya özen gösterin ve yalnızca güncel olarak üzerinde çalıştığınız projeyi çalışma masanızda bulundurun.

Bunları dışında biraz ilham ve kişisel eşya ile hatıraların zararı yoktur, sadece çalışma masanızı fazla doldurmamanız yeterli. Çalışma masanıza koyacağınız özel bir fotoğraf ya da çalışma alanınızı özelleştirmeniz işyerinizde kendinizi rahat hissettiğinize ve zevkinize göre düzenlediğinize işarettir.

Burada Tchibo’nun ofisiniz için kullanışlı düzenleme yardımcılarını bulabilirsiniz

 
 
 
 
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Fonksiyonel Çalışma Masası, 120x85x80 cm
Çerçeve ve ayaklar masif meşe
706,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Çekmeceli Dolap
Masif ahşap kulplu 5 adet kumaş çekmeceli
625,95TL
299,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Siyah Altın Rengi 3 Ayaklı Lambader
Lamba başı dikey konumda hareketli
299,95TL
229,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Çalışma Masası Lambası, Açık Yeşil
Çalışma yüksekliğine paralel olarak ayarlanabilen çift eklemli aydınlatma kolu
212,95TL
 
 
 
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Ofis Malzemeleri Seti
Dekoratif ofis ve okul yardımcıları
41,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Büro Aksesuar Seti
Makas, mektup açacağı, cetvel, kıskaç ve uçlu kurşunkalem (5,5 mm grafit kurşun dahil)
54,95TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
  • Delgeç ve Zımba
Cilalanmış metalden yapılmış şık görünümlü delgeç ve zımba çalışma masanızın vazgeçilmez ikilisi olacak.
39,95TL
31,95TL
Daha fazla çalışma masası düzeni ve işlevselliği için

Daha fazla çalışma masası düzeni ve işlevselliği için

Tchibo’nun düzenleme yardımcılarını keşfedin