Cappuccino

Cappuccino, en popüler espresso bazlı içeceklerden biridir. Özellikle üst kısmında bulunan süt köpüğü nedeniyle çok sevilir. İdeal cappuccino; gurme espresso, sıcak buharda köpürtülmüş süt ve kadifemsi süt köpüğünün doğru oranlarda bir karışımı olmalıdır..

Cappuccino Kahve Nedir?

İtalyancada "cappuccino" kelimesi "küçük başlık" anlamına gelir. Bu isim, kahvenin üzerinde bir şapka gibi oturan süt köpüğünü tanımlar. Günümüzde İtalya ile özdeşleşse de cappuccino isminin 1700'lerde Viyana'nın meşhur kahve evlerinin popüler içeceği 'kapuziner'den geldiği söylenir. 'Kapunizer' isminin ilham kaynağı ise Viyana'daki Kapuçin keşişlerinin kullandığı kapüşonlu kahverengi kıyafetlerdir.
İtalyan kahve kültürünün vazgeçilmezlerinden olan cappuccino, diğer sütlü kahveler gibi genellikle sabah saatlerinde tüketilir. İdeal bir cappuccino, 1 birim kahveye 3 birim süt ve köpüğü yani kahve oranı toplam içeceğin 1/4 ü olacak şekilde hazırlanır. Espresso bazlı bir kahve olduğundan cappuccino yaparken öncelikle mükemmel bir espresso hazırlamanız gerekir. Bunun için de kahvenizin taze kavrulmuş ve öğütülmüş olması önemlidir.

Cappuccino Nasıl Yapılır?

Bir fincan cappuccino yapımı için bir shot, yani 30 ml espresso gerekir. Bunun için kahve makinenizi temizledikten sonra fincan başına yaklaşık 8 gram öğütülmüş kahveyi süzgeçli kahve makinesi başlığına alın. Kahve tamperiyle bastırın ve düzleştirin. Kaşığınızı makineye yerleştirin ve espressoyu fincana aktarın. Pratik şekilde ve tam kıvamında espresso elde etmek için Cafissimo kapsüllü kahve makinelerini de kullanabilirsiniz.

Cappuccinonun sütünü ve köpüğünü hazırlamak için ise süt potuna aldığınız soğuk sütü 65°C'ye kadar ısıtın. Makinenizin buhar çubuğunda su kalmış olabileceğinden sütü köpürtmeden önce buhar çubuğunu boşaltın. Bu sütün lezzetini korumanızı sağlar. Buhar çubuğunun ucunu süt yüzeyinin hemen altına yerleştirin ve buharı tamamen açın. Buhar çubuğunun ucu yüzeyin çok altındaysa süt içerisine hava girmez. Buhar çubuğu süt yüzeyinin çok üstünde ise çok fazla hava girer ve yüzeyde büyük hava kabarcıkları oluşur. Doğru ayarı yakalamaya özen gösterin.

2-3 cm kalınlığında süt köpüğü oluşması için sütü çok köpürtmek, potun içerisindeki süte yaklaşık %50 civarında hacim kazandırmak gerekir. Bu şekilde ısınan ve bolca köpüren sütünüzü espressonuzun üzerine dökerek cappuccinonuzu hazırlayabilirsiniz. Süt görünür bir parlaklığa sahip olmalı, büyük kabarcıklar içermemeli ve köpük kıvamlı olmalıdır. Cappuccino için süt köpüğü her zaman taze olarak hazırlanmalı, süt asla tekrar ısıtılmamalıdır. İdeal cappuccinonun görünüşü fındık rengi renkli bir krema kenarı ile çevrili beyaz süt köpüğüyle tamamen kaplı bir daire şeklindedir.

Cappuccino Çeşitleri Nelerdir?

Cappuccinonun popülerliği temel tarifinde birçok değişikliğe neden olmuştur. Tüm dünya çapında tercih edilen bir kahve olan cappuccino; klasik olarak espresso, buharda ısıtılmış süt ve süt köpüğü şeklinde hazırlanır. Cappuccinonun içindeki süt yoğunluğuna göre iki farklı çeşidi vardır. Islak cappuccino ya da hafif cappuccino olarak bilinen çeşidi, daha fazla süt ve daha az süt köpüğü ile hazırlanır. Sütü bol olduğundan tadı latteye yakındır. Cappuccino scurro ya da kuru cappuccino olarak bilinen diğer çeşidi ise daha az ısıtılmış süt ve daha fazla süt köpüğü ile hazırlanır. Bu sayede espressonun tadı daha güçlü hissedilir. Yaz aylarının gözde içeceklerinden buzlu cappuccino, yani diğer adlarıyla Iced Cappuccino veya Cappuccino Freddo, cappuccinonun soğuk versiyonudur. İtalya'da bu içeceğin üstüne soğuk, köpürtülmüş süt eklenir. Amerika'da ise genellikle buzla hazırlanır. Aromalı cappuccino çeşitleri de oldukça yaydındır. Vanilya, çikolata, karamel, nane, ahududu ve tarçın en popüler cappuccino aromalarıdır. Aroma için genellikle şurup kullanılır. Cappuccino köpüğünün üstüne toz tarçın, kakao tozu, karamel veya çikolata sosu ile süsleme yapılabilir.

İnternet üzerinden sipariş verin: Espresso ve caffè crema

 
 
 
  • Barista Espresso Çekirdek Kahve 500g
Bitter Aromalı & Yumuşak Gövdeli
Yoğunluk:56
449,90TL
TL/100g 89,98
Hızlı Görünüm
  • Barista Caffè Crema Çekirdek 1000 g
Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde
Yoğunluk:36
799,90TL
TL/100g 79,99
Hızlı Görünüm
Güçlü & Koyu Notalı & Dolgun Gövdeli
Yoğunluk:66
199,90TL
TL/100g 79,96
Hızlı Görünüm

Hazırlama ve Saklama

Keşfet