Mangal Sezonu ve Mangalseverlere İpuçları

Yaz ayı ile birlikte mangal sezonu açılır. Sucuk, biftek veya diğer lezzetlerin mangalda buluşması yükselen cızırtı sesleriyle birbirine karışması mangal severlerin heyecanını artırır. Mangal birçok insan için bir tutkudur. Bu tutkuyu doğru mangal malzemesi ve mangal maşası ve spatulası gibi küçük yardımcılarla desteklemek gerekir. Keyifli mangal ortamı dışında başarılı bir mangal yapmak için nelere ihtiyacınız olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.

Benim için doğru mangal hangisi?

Doğru mangal seçimi sizin beklentilerinizle ilgilidir. Masa mangalı mı? Yoksa balkonda da kullanabileceğiniz yuvarlak bir mangal mı olsun? Bahçede mangal yapacaksanız, gaz veya odun kömürlü mangal da tercih edebilirsiniz.

Kömürlü mangallar

Kömürlü mangallar mangalcılar arasında en yaygın ve klasik olanlardır. Mangal severler için odun kömürünün ateşlenmesiyle yükselen dumanın aroması vazgeçilmezdir. İhtiyaca göre yuvarlak mangal veya büyük mangal arabası tercih edilebilir. Genelde mangal etini altında ateş olan ızgaraya yerleştirmek mangal yapmak için yeterli olur, ancak başında durmak ve etin yanmamasına dikkat etmek önemlidir.

Gazlı mangallar

Amerika'da uzun zamandır popüler olan gazlı mangallar bizde henüz yeni yaygınlaşıyor. Gazlı mangallar, hem dumansız hem de hızlı bir şekilde ısınır. Isı ayarını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Özellikle büyük modellerde birbirinden bağımsız olarak ayarlayabileceğiniz birçok gazlı alev fonksiyonu bulunur. Bu şekilde farkı pişme süresi olan ürünleri aynı anda ama farklı ayarlarda pişirebilirsiniz. Tek dezavantajı ise kurulumunun zor olmasıdır.

Elektrikli mangallar

Balkonda mangal yapmak istiyorsanız elektrikli mangallar sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Hem hızlı, hem temiz hem de kolay olsun diyorsanız elektrikli mangallar tam size göre. Ne kömüre ne de gaza gerek kalmadan, fişi prize takmanız çalıştırmak için yeterli! Saniyeler içinde güvenli ve hazır olan mangalın rahatsız edici herhangi bir dumanı veya karışık bir teknolojisi de bulunmuyor. Bütün parçalarını rahatlıkla bulaşık yıkama makinesinde yıkayabilirsiniz. Büyük bir mangal coşkusu yaşamak isteyenler veya profesyonel eğilimi olanlar için bu tür mangallar uygun olmayabilir.

Hangi mangal gereçleri oldukça yararlı?

Sadece doğru bir mangal seçimi yapmak yeterli değildir, çünkü uygun mangal yardımcıları olmadan parmaklarınızı yakma riski bulunur. Temel mangal araç gereçler arasında olması gerekenler:

Mangal maşası

Mangal maşası olmadan mangal yapmayı düşünmeyin bile! Çünkü maşa yardımıyla etinizi, sucuğunuzu güvenli bir şekilde ızgaraya yerleştirebilir, çevirebilir ve hazır olduğuna alabilirsiniz. Bu şekilde sıcağa ve yağa da yeterli mesafede durabilirsiniz. Önerimiz, sağlam ve rahat bir tutuş için ergonomik tutma saplı maşalardan yanadır.

Mangal spatulası

Mangal spatulasının fonksiyonu mangal maşasına benzerdir. Maşanın yetersiz kaldığı yerde mangal spatulası ortaya çıkar. Mesela küçük et parçaları kızartıyorsanız spatula ile alınması daha pratik olacaktır. Bunun yanında sebze ve balık için özel mangal spatuları da bulunuyor. Hepsinde olması gereken ortak özellik ise uzun bir sap ve geniş bir kürek.

Şişler

Mangal şişlerine dizilmiş et veya sebzeler hem harika görünür hem de sayısız seçenekleriyle ön plana çıkar. En kullanışlı olanlar eti veya sebzeyi güvenli tutan çift şişli mangallardır. Şişleri rahatlıkla tabağa sıyırmak için küçük el spatuları kullanabilirsiniz.

Fırça

Marine ederek ete farklı bir aroma ve parlaklık kazandırabilirsiniz. Eti kendiniz marine ediyorsanız fırça yardımıyla etin üzerinden geçebilirsiniz. Uygun ve ısıya dayanıklı fırçalar istiyorsanız silikondan üretilmiş olmasında dikkat edin. Çok sıvı kıvamda olan yağsız marinadlar için sprey şişeler de kullanılabilir.

Mangalda güvenlik

Herhangi bir kaza ve yanma durumu yaşandığında mangal keyfi de biter. Mangala başlamadan önce mangalınızı sağlam bir zemine oturttuğunuzdan ve yangın söndürücü bulundurduğunuzdan emin olun. Özellikle ateş yakarken güvenli ve yeterli uzaklıkta bir mesafede durmanız önemli. Kömürlü mangallarda alevi hızlandıracak benzin veya gazyağı kullanmayın. Eldiven veya önlük gibi malzemeler de sıcak yağdan korur. Çocukları mangaldan daima uzak tutun.

Lezzetli mangal tarifleri

İster sebze, ister balık veya et, birbirinden çeşitli tarif önerilerimizle her mangal gurmesini mutlu edecek bir fikir bulabilirsiniz:

Renkli mangal keyfi için pratik marine tarifleri

Et, balık ve sebzeleri daha önce marineye yatırdığınızda ve ardından mangalla birleşince tatları iki kat artar. Sizin için birkaç marine seçeneğimiz var:

Mangala lezzetli salatalar ve dip sosları

Mangalda salata ve lezzetli dip sosları olmazsa olmaz! Sizin için seçtiğimiz tariflere hemen bir göz atın:

Mangal hakkında ateşli tüyolar

ATEŞ YAKMAK: Ateş yakmak için yeterince zaman ayırın. Odun kömürüyle ( kayın odunu en iyisi) yaklaşık 20 dk sürebilir. Mangal briketleri ile hatta 30 dk veya daha uzun sürebilir. Fakat daha dengeli ve uzun yanar. Ateşleme için ufak tüyolarımız var! Daima özel yakıcılar kullanın, hiçbir zaman benzin veya benzeri ürün kullanmayın! Bu tür sıvılarda buharları bile alev alabilir. Odun kömürü iyice yanıp tutuştuğunda ve beyaz küllerle kaplı olduğunda mangala başlayabilirsiniz.

HAFIF ATEŞ: Sebze, peynir, meyve veya tofu gibi ürünler aşırı sıcaklığa karşı etten çok daha hassaslar. Vejetaryen yiyecekleri ızgaranın kenarların dizin ve ızgarayı biraz daha yükseğe oturtun. Genel kural: Orta ateşlerde ızgara ve ateş arasındaki mesafe 10-12 cm olmalıdır.

MANGAL SÜRELERI: Süreler değişkenlik gösterebilir. Mangal ızgarasında ne kadar çok şey varsa pişmesi de o denli uzun sürebilir ve kullanılan malzemeye göre her ateş farklı ısı verir. Hava şartları da bir etkendir. Çok sıcak havalarda pişirme süresi kısalabilirken soğuk havalarda daha uzun olabilir.

LÜTFEN KURULAYıN: Sebzeleri yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın. Aksi durumda fırçayla iyice yağ sürmeniz mümkün olmaz.

DOĞRU YAĞ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.

EKSTRA AROMA: Izgaraya meyve, şiş sebze veya mangallık peynir koymadan önce, kekik, lavanta veya biberiye gibi yeşillikler veya yumuşatılmış fındık kabukları veya rezene tohumları dizin.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Et nasıl pişirilir?

Mangal ve et birbirinden ayrılmaz! İster tavuk, ister balık, ister dana eti olsun; hiç fark etmez! Etin hangi parçalarını en iyi ne şekilde hazırlayabileceğinizi burada öğrenebilirsiniz.

Dana etini doğru pişirmek

Dana eti mangala çok yakışır; özellikle de biftek severler için ilk tercihtir. Güzelce marine edilmiş ve sulu bir bifteği kimse küçümseyemez. Bunun yanında dana etinden daha birçok farklı lezzetler de var elbette.

Doğru pişme süresi

Ne istediğinize ne nasıl bir mangal yaptığınıza bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Genel geçer bir kural yok. Bu yüzden deneyerek, tadarak pişip pişmediğini anlamaya çalışın. Bir çatal ile dikkatlice ete bastırın. Yumuşak ise, için hala pişmemiştir. Hafif esneklik gösteriyorsa orta pişmiştir. Sert ise, içi tamamen pişmiş anlamına gelir.

Hassas davranın

Dana eti oldukça hassastır ve bu yüzden nazik davranan eller ister. Ete kesikler atmayın veya bir çatalla çevirmeye çalışmayın. Mangal spatulası veya maşası kullanın. Mangaldan aldıktan sonra eti biraz dinlendirin. Şimdi servise hazır!

Yüksek ateşte sık çevirin

Güzel kızarmış bir yüzey elde etmek için bifteği biraz kurulamak gerekir ve ızgaranın iyice kızışmış olduğundan emin olmak gerekir. Bu işlem etin güzel bir renk alması için çok önemlidir. Bu sürece Maillard reaksiyonu da denir. Kısa aralıklarla eti çevirerek sıcaklığın her yere aynı şekilde yayılmasını sağlayın.

Mangalda sebze

Mangalda sebzeyi sadece vejetaryenler sevmiyor! Özellikle yaz aylarında sebze mangalı hafif bir lezzet olarak salata gibi diğer mezelere iyi bir alternatiftir. Mangalda ise sebzeler çok daha aromatik lezzet kazanıyorlar.

Sebzeler için öneri ve tüyolar

Sebzeleri oldukça çeşitli ve kolay hazırlayabilirsiniz. Büyük dilimleri direkt ızgaraya koyun veya renkli sebze şişleri ya da mangal tepsisine karışık sebzeler hazırlayın. Biraz yağ, baharatlı tereyağı veya marinad ekleyerek sebzelerin yanmasını önleyin. Mangal için özellikle tercih edebileceğiniz sebzeler patlıcan, mantar, kabak ve biber olabilir. İsterseniz kızartmalık peynir de ekleyebilirsiniz.

Özel: Balık ve deniz ürünleriyle mangal

Balık ve deniz ürünleriyle de lezzetli mangal yapabilirsiniz. Yaz aylarında daha hafif bir seçenek olarak oldukça sevilir. Balığı dilerseniz sade, dilerseniz de aroma katmak için marine edebilirsiniz.

Balık ve deniz ürünleri için tüyolar ve öneriler

Genel olarak her türlü balıkla mangal keyfi yapabilirsiniz. Özellikle mangal için uygun olan balık türleri alabalık, çapak balığı, somon ve Norveç mezididir. Çünkü bu balıklar mangalda suyunu kaybetmez ve lezzetli kalır. Dilerseniz sarımsak, dereotu veya karabiber ekleyebilirsiniz. Limon suyu daha taze bir lezzet katar. Eğer mürekkep balığı halkaları veya midye pişirmek istiyorsanız, yağlanmış bir mangal tepsisi kullanın. Karidesleri ise direkt ızgara teline koyabilirsiniz.