Geleneksel kek tarifleri

Ev yapımı kek/pasta tarifleri ve ipuçları

Hangi kek hamurunu denemek istersiniz?

Kek hamuru için sayısız tarif ve hazırlama seçeneği var. Öncelikle önemli olan temel tarife karar vermektir. Başlangıç için klasik bir kek tarifi tercih edilir. Bunun için gerekli olan malzemeler tereyağı, şeker, yumurta, un, kabartma tozu ve süttür. Malzemelerin tamamı güzelce karıştırılır ve isteğe göre çikolata, badem veya meyvelerle tatlandırılabilir. Diğer klasik hamur tarifleri ise şöyle:

Tart hamuru

Gevrek bir kek tabanı için: Bu klasik hamurun temel malzemesi un, şeker ve yağdır. Kabartma tozu kullanmadan hazırlanır. Normal hamurdan farklı olarak tart hamuru karıştırılmaz. Bunun yerine elle yoğurulur. Yüksek yağ içerdiği için hamur fazla kabarmaz ve bu sayede tart hamuruna özgü, dağılan ve gevrek bir kıvam elde edilir.

Mayalı hamur

Çok yönlü hamur: Adından da anlaşıldığı gibi bu hamurda maya bulunur. Özelliği ise hamurun bir müddet dinlendirilmesidir. Bunun için hamur bir top şekline getirilir, üstü nemli bir bezle örtülür ve yaklaşık bir saat kadar sıcak bir ortamda bekletilir. Fermantasyon sayesinde hamurda hava kabarcıkları oluşur. Böylece farklı kek ve kurabiyeler için kullanabileceğiniz kabarık bir kek hamuru elde edilir.

Sünger kek hamuru

Lezzetli pastalar için temel tarif: Sünger kek hamuru yağsız hazırlanır ve büyük oranda iyi çırpılmış yumurtalardan oluşur. Çırpma esnasında oluşan hava kabarcıkları sayesinde sünger kek hamuru için gerekli olan hafif kıvam elde edilir. Sünger kek hamuru özellikle meyveli yaz pastaları hazırlamak için idealdir. Deneyimli pastacılar ise rulo kek yapmayı deneyebilirler.

Ev yapımı kekler için en sevdiğiniz tarifler

Taze malzemelerle ve sevgiyle hazırlanan ev yapımı pastaların dayanılmaz bir lezzeti vardır. Bir de tarifi eşsiz olunca tadı damağınızda kalacak bir pasta için hiçbir engel kalmaz. Klasik mermer kekten lezzet dolu limonlu pastaya kadar en sevilen tarifleri sizin için derledik. Ev yapımı tereyağlı bir keke ne dersiniz?

Pasta yapmak işte bu kadar kolay!

Hangi hamuru tercih ederseniz edin, pratik fikir ve önerilere dikkat ettikten sonra pasta yapmak çok kolay. Pastanızın başına olumsuz bir şey gelmemesi için dikkat etmeniz gereken birkaç temel kural var.

1. Kek kalıplarını doğru yağlayın

Bu bir kâbus: Pasta hazır ve servis için kek kalıbından çıkartılmayı bekliyor. Fakat kalıba yapışmış ve çıkardıkça dağılıyor. Bunun gibi bir tersliği önlemek için çelik kek kalıplarınızı margarin veya tereyağı ile iyice yağladığınızdan emin olun. Çok yapışkan hamurlarda kek kalıbınızı yağladıktan sonra biraz un veya galeta unu serpiştirebilirsiniz. Rulo pasta hamuru kullanacaksanız yapışmaz pasta kağıdı kullanın ve kalıbın kenarlarını yağlayın. Aksi takdirde hamur orantılı kabarmayabilir ve yuvarlak bir şekil alabilir.

2. Önceden ısıtılmış fırında pişirin

Pastanın pişirme sırasında çökmesini önlemek için, fırını daima tarifte belirtilen sıcaklığa kadar önceden ısıtın ve belirtilen ısıtma türünü seçin. Fırın kapısının pişirme işleminin ilk 20 dakikası boyunca daima kapalı kalması gerekir, böylece bu aşamada ısı kaybı olmaz. Ek olarak, kek hamuru aşırı karıştırılmamalı ve hazırlık süresi boyunca hızlıca fırına itilmelidir.

3. Kekin piştiğini anlamak

Deneyimli pastacılar kekin piştiğini renginden anlayabilirler. Yeni başlayanlar ise kekin pişip pişmediğini anlamak için keke kürdan batırarak kontrol edebilir. Bunun için kürdanı kekin en kabarık yerine batırın. Hamur kürdana yapışırsa kek henüz pişmemiş demektir. Rulo pasta hamurlarında ise parmağınızla dokunarak anlayabilirsiniz. Hafifçe keke bastırdıktan sonra kek eski şeklini alıyorsa, pişmiş demektir.

4. Keki kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin

Keki kalıptan çıkarmadan önce en az on dakika soğumasını beklemek gerekir. Bu süreci hızlandırmak için keki açık bir pencerenin önüne koyun. Ardından keki kalıptan rahatça çıkarabilirsiniz. Eğer kek kalıptan hemen çıkmıyorsa biraz daha soğumasını bekleyin. Ayrıca kenarlarını bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. Böylece yapışmış kenarları açar, kalıptan kolayca çıkmasını sağlarsınız.