Ekmek Yapımı ve Fırın Yemekleri Hakkında Pratik Öneriler

İster kendi pişirdiğiniz ekmek olsun, ister lezzetli bir güveç, hiç fark etmez; geleneksel hazırlanan yemekler ile her mutfağa huzur yayılır. Tavadan cızırtı sesleri geliyorsa, kuşkonmaz kaynamaya başlamışsa veya fırın yemeğiniz altınsı renk almışsa, yapacağımız tek şey mutlu anı beklemek ve mutfakta giderek artan o dayanılmaz kokunun keyfini çıkarmaktır. Geleneksel yemeklerin heyecanı size de geçti mi? Mükemmel! Çünkü sizin için lezzetli tariflerimiz ve işinizi kolaylaştıracak tüyolarımız var.

Ekmek pişirme hakkında tüyolar

Taze taze fırından yeni çıkmış ekmeği fırıncıdan mı alıyorsunuz? Ekmeğinizi evde yapmanız için birçok neden var. En önemli neden ise, ekmeğinizin içindeki maddelere siz karar verebileceksiniz. Fındık, sebze ve tahıllardan oluşan en sevdiğiniz karışımları bir araya getirebilirsiniz veya alerjen bünyelerin de korkmadan tüketebileceği bir ekmek pişirebilirsiniz. Böylece mutfakta hem farklılık yakalamış olacaksınız hem de daha bilinçli beslenmeye doğru ilk adımı atmış olacaksınız.

1. En sevdiğiniz ekmek için hamur

Hamuru isterseniz mutfak robotunda veya geleneksel olarak elde de yoğurabilirsiniz. Önemli olan, kullandığınız unun türüne göre yoğurma işleminin süresini belirlemenizdir. Buğday unu ihtiva eden hamurları daha yoğun yoğurmak gerekirken çavdar unu ile hazırlanan hamurlar daha az yoğurulabilir. Yoğurma işleminden sonra hamurun kabarmasını beklerken, üzerini nemli bir bezle örtmeyi unutmayın ve sıcak bir yerde bekletin. İdeal olan 24 °C. Hamurun yeterince kabardığını anlamak için hamura parmağınızla yaklaşık 1 cm bastırın. Eğer dört üçü oranında hamur geri yaylanıyorsa yeterince kabarmış demektir.

2. Ekmeği fırında kurutmayın

Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır. İdeali ısı ayarını önce yükseltmek ve bir müddet sonra tekrar düşürmektir, böylece ekmeğinizin rengi fazla kararmaz. Diğer bir önemli nokta, fırında yeterli oranda nem olmasıdır. Bunun için isterseniz fırına biraz su koyabilirsiniz veya arada bir ekmeğinizin üzerine su serpiştirebilirsiniz. Bir çöp şiş yardımıyla ekmeğinizin piştiğini anlayabilirsiniz. Çöp şiş temiz çıkıyorsa ekmeğiniz hazırdır!

3. Mükemmel ekmek içi ve kabuğu

Ekmeğin içi elastik, nemli ve aromatik olmalıdır. Kabuğu ise çıtır çıtır olmalıdır. Eğer kabuğunun parlak olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkarır çıkarmaz biraz soğuk su ile fırçalayın. Alternatif olarak pişirmeden önce ekmeğinizin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde fındık fıstık ve tahıllar da daha iyi sabitlenmiş olur. Tatlı hamur ekmeklerde süt kullanabilirsiniz ve ardından biraz şeker serpiştirebilirsiniz.

4. Ekmeğinizi taze tutma yöntemleri

Ekmeğinizi tüm olarak ve kesim yeri aşağı gelecek şekilde ekmek kutusuna koyabilirsiniz. Bu şekilde havada bulunan bakterilerin ekmeğe ulaşması önlenmiş olacak ve hemen kurumayacaktır. Alternatif olarak kağıt poşette veya keten torba içinde de saklayabilirsiniz. Ekmeğinizi buzdolabına ise sadece çok sıcak havalarda koyabilir ve hızlıca eskimesini önlemiş olursunuz. Öneri: Eğer çok fazla ekmek pişirdiyseniz veya uzun süre saklamak istiyorsanız, ekmeğinizi tek parça olarak veya porsiyonlar halinde derin dondurucu poşetlerinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Lezzetli ve ev yapımı ekmek için temel tarifler

Köy ekmeği ile kızıl buğday ekmeği tariflerimizden dilediğinizi; tahıllar, fındıklar ve benzeri malzemelerle zenginleştirebilir ve arzunuza göre kendi ekmeğinizi oluşturabilirsiniz.

Fırın için geleneksel ve yenilikçi malzemeler

Mutfakta hazırlanan yiyeceklerin kalitesini sadece kullanılan içerikler belirlemez. Mutfak araç gereçleri de ve ne tür malzemelerden üretildikleri de önemlidir. Mutfağımızda ise eski gelenekler modern hayatla buluşuyor. On yıllardır deneyimlenen mutfak yardımcılarını da hala severek kullanıyoruz, yenilikçi ve kolaylık getiren ürünleri de. Malzemeleri farklı kılan unsurların neler olduğunu, bakımlarının nasıl yapıldığını ve hangi yemek için uygun olduklarını burada öğrenebilirsiniz.

Emaye

Emaye camdan bir kaplamadır. Özelliği ise nötr bir aroması olmasıdır. Emaye içinde hazırlanan yiyeceklerin tadı bir değişikliğe uğramadan saf olarak kalır. Düz cam yüzeyinin temizliği kolaydır ve oldukça hijyendir. Emaye aynı zamanda sıcaklığı iyi yayar. Böylece yemekleriniz hem hızlı hazırlanır hem de enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Emaye kaplamanın altında demir döküm bulunur. Kullanılan emaye tencere veya tavanın kulpları da kapağı da çok hızlı bir şekilde ısınır. Mutlaka mutfak eldivenleri kullanarak dokunun!

Güveç

Bu doğal malzemenin mutfaklarda uzun yıllara dayanan bir geleneği vardır ve günümüzde hala sevilerek kullanılır. Güveç tencerede örneğin patates ve sebzeleri yağ ve su kullanmadan da pişirebilirsiniz. Bu şekilde gereksiz yağ kullanımından kaçınmış olur ve son derece yoğun bir aroma elde etmiş olursunuz. Vitamin ve diğer besin değerleri kaybolmaz. Önemli: Güveç farklı ısı derecelerini sevmez. Bu nedenle bütün yiyecekleri soğuk fırına verin ve yavaşça istenilen dereceye yükseltin.

Silikon

Son derecek rahat kullanımı olan ve bakımı kolay olan bu malzeme mutfaklarda giderek daha çok yaygın hale geldi. Örneğin pasta ve kek kalıbı olarak tercih ediliyor. Silikon kalıplarının esnek olması nedeniyle de kek veya ekmek gibi ürünler kolaylıkla çıkarılabiliyor. Yağlamaya da gerek kalmıyor. Ayrıca silikon bulaşık yıkama makinesine uygundur, mikro dalgada kullanılabilir ve ısıya dayanıklıdır. Derin dondurucudan direkt fırına vermek bile sorunsuzdur.

Kaplama tavalar

Mutfakta belki de en yararlı yenilikçi malzemeler arasında yapışmaz kaplama tavaları ilk sıralara koyabiliriz. Kaplama tavalar yağsız da rahatlıkla kullanılabilir ve fırın için uygun olanlarını fırına rahatlıkla verebiliriz. Hiçbir şekilde yapışmaz. Tavaların yapışmaz kaplama özelliğini dokunarak hissedebilirsiniz. Ne kadar kaba-sert ise o kadar iyidir. Çünkü kaplama altına yerleştirilen minik parçacıklar kaliteli tavaların yüzeyini mekanik kullanımlara karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

Geleneksel fırın yemekleri ve daha fazlası

Kuşkonmaz pişirme tüyoları

Kuşkonmaz mevsimi geldi! Bu yöresel sebze nasıl hazırlanır? Beyaz ve yeşil kuşkonmaz arasındaki fark nedir? Kuşkonmaz hazırlamanız için tüyolar ve önerileri sizin için hazırladık.

Kuşkonmazları doğru soymak

Kuşkonmazları iyice yıkadıktan sonra iyi bir kuşkonmaz doğrayıcısı, yoksa patates doğrayıcısı ile soyun. Normal bir mutfak bıçağı kullanmayın çünkü kuşkonmazın büyük kısmı ziyan edilir. Kuşkonmazların uçları en zarif ve kırılgan olan bölümdür ve soyulmaz. Kuşkonmazların bitişleri genelde sertleşmiş ve hafif odunsu bir tat verdiği için, bu yerleri 0,5 - 2 cm genişliğinde kesip atabilirsiniz.

Kuşkonmazları soyma esnasında baş tarafı bilek tarafına yatırılır ve sıkmadan tutulur. Soyucu kuşkonmazın alt kısmından tutularak elden dışarı ve aşağıya doğru çekilir. Bu arada kuşkonmaz her defasında çevrilir.

Yeşil kuşkonmazların tamamını soymaya gerek bulunmaz çünkü beyaz kuşkonmazlara göre kabukları daha ince ve yumuşaktır. Kabukların üçte birini soymanız yeterli. Kurumuş yerlerini ise kesip atın.

Kuşkonmazları doğru pişirmek

Tamamen arzuya ve damak tadına göre kuşkonmazı pişirmenin birçok farklı yolu var. En yaygın ve kolay olanı ise tuzlu suda pişirmek. Biraz şeker eklendiğinde, varsa acımtırak tadının alınması sağlanır. Bir parça tereyağı lezzetini artıracaktır. Sebze suyu içinde de hazırlayabilirsiniz, ancak kuşkonmazın asıl tadı biraz da olsa değiştirilmiş olacaktır. Daha sert ve yoğun bir tat istiyorsanız, kuşkonmaz kabuklarını ve kestiğiniz uçları daha sonra kuşkonmazlar için kullanacağınız suda kaynatmanız tavsiye edilir.

Kuşkonmazların kalınlığına göre en fazla 20 dakika kadar kaynatın. Yoksa çok yumuşak olurlar. Kuşkonmaz tencerelerinde kuşkonmazlar dikine dizilir ve çok az su gerekir. Kuşkonmazların yalnızca üçte biri su ile kaplanır, diğer bölümleri ise ağzı kapalı tencerede buharda pişer. Pişirme süresi daha kısa olur ve 15 dakikada hazır hale gelirler. Kuşkonmazları tencereden çıkarırken hafifçe eğilir ama tamamen bölünmezse, doğru pişmişlerdir.