Konserve yapmak ve reçel yapmak

Ev yapımı marmelatlar ve jöleler için püf noktaları ve tarifler

Tatlı meyve konservelerini küçükken çok severdik. Ve bugün de, kahvaltı ekmeğinin üzerine sürdüğünüz marmelat, hele bir de kendi ellerinizle sevginizi katarak yaptıysanız, iki kat daha lezzetli. Farklı marmelat tariflerimizden ilham alın!

Kutulama yöntemi nedir?

Kutulama veya kavanozlarda saklama yöntemi ile besinler direkt olarak özel kavanozlara konulur ve ağzı kapalı olarak 80 ila 100 derece sıcaklıkta olan suda ısıtılır. Uzun ömürlü olmasını sağlayan bu yöntemin uzun bir geçmişi vardır. 100 sene önce bu yöntem Johann Weck tarafından bulunmuştur.

Marmelat konservesi

Kavanoza konulup ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra yüksek derecedeki suda ısıtma yöntemi sayesinde meyve ve sebzeler uzun ömürlü olarak muhafaza edilir. Birçoğumuz ilk önce klasik olan çilek reçelini düşünsek de zencefilli ve acı biberli tarifler de giderek daha çok beğeni kazanıyor. Damak tadınızın peşinden gidin!

Konserve nasıl yapılır?

Malzemeler önce bir tencereye konulur, kaynatılır ve sonrasında cam kavanozlara doldurulur. Ardından ağzı iyice kapatılır ve cam kavanoz ters çevrilir. Bu yöntem sayesinde soğuma esnasında alt basınç oluşur ve kapak hava sızdırmaz bir özellik kazanır. Bakteriler giremez ve besinler çok daha uzun süre taze kalır.

Ev yapımı konserveler için harika tarifler

Ev yapımı konservelerin uzun bir geçmişi vardır. Bugün ise birbirinden farklı tarifler var. Lezzetli tariflerden bazılarını sizin için seçtik ve derledik. Portakal kabuklu kan portakallı jöle fikri nasıl? Çilekli veya şeftalili klasik tariflerimizi denemek ister misiniz?

Marmelat ve reçel yapımı hakkında tüyolar

Leziz bir marmelat yapmak sanıldığı kadar zor değil. Birkaç küçük tüyo ile siz de harika marmelatlar ve reçeller yapabilirsiniz. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.

Doğru kavanozlar ile uzun ömürlü besinler

Kavanozun öncelikle sağlam ve ısıya dayanıklı olması gerekir. Böylece kaynama ve soğuma süreçlerinde oluşan farklı derecelere tolerans gösterir. Kavanozları hava sızdırmaz şekilde kapatabilmek için farklı kapak çeşitleri var. Konserve yapımında en çok tercih edilen kapak türü etrafında steril lastik halkası bulunan ve yaylı klipsli kapaklardır. Soğuma esnasında kavanozda vakum oluştuğu için bu kapaklar daha sonra kolaylıkla açılabilir. Bir başka kavanoz türü de kilitli kavanozlardır. Burada klips yerine kapaklar kavanozda bulunan demir telle tutturulur.

Temizliğe dikkat edin

Besinlerin kavanozlarda küflenmesini önlemek veya uzun ömürlü olma özelliklerini kaybetmemeleri için konserve yapımında hijyen son derece önemlidir. Bunun için kavanozların çok iyi temizlenmiş olması ve kapakların çok iyi kapatılmış olması gereklidir. Bunun için konserve kavanozlarına ve kapaklarına ve kapaklarda bulunan lastik ve metal parçalarına su banyosu yaptırabilirsiniz. Kavanozları on dakika kadar tencereye kaynayan suya koyup bekletin. Lastik halkaları ise kullanmadan önce denetleyin. Her hangi bir eskime, pürüz ve yırtık olup olmadığını kontrol edin. Eskilerini yenileriyle değiştirin.

Kıvam testi ile mükemmel lezzet

Çilek marmelatının daha sonra çok sıvı olmasını önlemek için doğru pişirme süresini kıvam testi ile sağlayabilirsiniz. Bunun için pişirme esnasında kaşık testi yapabilirsiniz. Kaşığı tencereye hafifçe daldırıp çıkarın. Son damla kaşıkta kalıyorsa, çilekler yeterince kaynamış demektir ve konserve kavanozlarına alınmaya hazır kıvama gelmiştir. Eğer hala sıvıysa kaynama süresini iki dakika daha uzatabilirsiniz.

Makinada veya fırında konservelemek

Su banyosunda konserveleme işlemi konserve makinasında da yapılabilir fırında da. Konserve makinası ile marmelat ve diğer gıdaların konserve edilmesi son derece kolay. Oldukça basit bir prensibe göre çalışıyor: Isıtma yöntemi sayesinde oluşan vakum ile gıdalar çok daha uzun ömürlü oluyor. Fırında konserve işlemi yapılacaksa, derin bir fırın tepsisine su koyun ve en alt fırın rayına yerleştirin. Önemli olan fırını önceden iyice ısıtmış olmanızdır.

Taze malzemeleri kullanın

Konserve yapımında taze meyve ve sebze kullandığınızdan emin olun. Besinleri hasattan veya satın aldıktan hemen sonra yıkamanızı ve çürümüş iyi olmayan yerlerini temizlemenizi öneriyoruz. Ardından malzemeleri ölçün ve kullanım amacına göre uygun miktarda şekere yatırarak hazırlama işlemini sürdürün. Böylece en sevdiğiniz marmelat tam istediğiniz lezzette olacaktır.

Doğru muhafaza yöntemi

Her ne kadar konserve edilse de besinlerin ve marmelatların da belli bir ömrü vardır. Uzun ömürlü olması ve lezzetini koruması için muhafaza yöntemi önemli bir etkendir. Uygun muhafaza yerleri kuru, karanlık ve serin yerlerdir. Yoğun güneş ışınları veya don gibi etkenlerden korumanız gerekir. Bunlara dikkat ettiğiniz müddetçe marmelatlarınızın taze ve lezzetli kalmasını sağlamış olursunuz.