Sağlıklı ve aktif: Bisikletle yollarda

Binin, sürün, rüzgarı yüzünüzde hissedin: Bisiklete binmek işte böyle güzel. Bisikletin selesine oturduğumuzda ve pedallara bastığımızda, sadece A noktasından B noktasına hızlıca ulaşmış olmayız. Aynı zamanda sağlığımız için de bir şey yaparız. Oturma pozisyonundan doğru kıyafete kadar bisikletle ilgili her şeyi burada keşfedebilirsiniz.

Bisiklete binmek çok sağlıklıdır

Bisikletle aldığınız her yol ile, sağlığınızı aktif olarak daha iyi hale getirirsiniz.
Bunun için aşağıdaki faktörlerin her birinin bir rolü vardır:

Vücut için güç
Bisikletçiler ve bisikletçi olmak isteyenler için birçok güzel haberimiz var. Düzenli olarak bisiklete binenler bütün kardiyovasküler sistemlerini çalıştırmış olurlar. Bu sayede daha güçlü olurlar ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olurlar. Aynı zamanda kalp krizi riski de azalır. Bisiklete binerken yapılan ritmik hareketler sayesinde ciğerler aynı oranda oksijen ile dolar, nefes sistemindeki kaslar daha güçlü hâle gelir.

Eğlenerek kilo verin
Bisiklete binin ve kilolarınızla vedalaşın: Bisiklete binerek günlük hayatınıza hareket kazandırın. Hafif tempoda bisiklete binmek bile yağların yakılmasına etki eder. Vücut antrenman yapmamış olsa da düzenli olarak bisiklete binmek çok iyi bir seçenek olabilir. Eğer uzun mesafe katederseniz ve farklı hız intervallerine girerseniz kilo verme şansınız iki kat artar.

Sırtınız da mutlu olsun
Düzenli olarak bisiklete binerek omurganızı ve tek tek omurları destekleyen destek kaslarını çalıştırmış olursunuz. Özellikle bütün gün uzun saatler oturanlar bisiklete binmekten faydalanabilirler: Örneğin ofise giderken araba ya da otobüs koltuğuna oturmayın, bunun yerine bisiklet selesine oturun. Gerilen yerler gevşer ve sırt hareket etmiş olur.

Doğru oturmak öğrenilebilir

Bisiklete binmek fit olmanızı sağlar ve sağlıklıdır. Bütün iyi etkilerini görebilmek ve sıkışma semptomlarının yaşanmaması için doğru şekilde oturmak önemlidir. Bisiklet seçimi için sadece doğru boyda olması önemli değildir. Sele ve gidon da ideal şekilde hizalanmış olmalıdır.

Seleyi doğru şekilde ayarlayın

Bisiklete oturun. Pedallardan biri alt pozisyonda olmalıdır, bu sayede bir ayağınızın topuğuyla basabilirsiniz. Eğer bacağınız tamamen düz ve esnemiş şekildeyse doğru oturuyorsunuz demektir. Merak etmeyin, bisikleti sürerken bacağınız bu kadar esnemiş olmayacak. Çünkü bisiklet sürerken topuklarınızı değil, ayak parmaklarınızın altını pedala yerleştirirsiniz. En alt noktada bile bacak hafif bükük kalır ve basarken ideal güç dönüşümüne sahip olursunuz.

Gidonu doğru şekilde ayarlayın

Genel bir kural olarak gidon her zaman omuz genişliğinde olmalıdır. Gidonun ne kadar düz hizalanmış olması bütün oturma pozisyonunu etkiler. Elin rahat ettiği ideal tutuş şekli için alt kol ve el düz bir çizgide durmalıdır. El bileği de açılı şekilde durmamalıdır. İdeal sürüş şeklinde dirsekler hafif bükülmelidir ve üst vücut hafif öne eğimli durmalıdır.

Hangi bisiklet çeşidi sizin için uygundur?

Her bisikletçi için doğru bir bisiklet vardır. Hollanda stili ya da dağ bisikleti, bisikletlerin arasında farkları ve oturma pozisyonlarını nasıl etkilediklerini açıklıyoruz.

Hollanda Bisikleti

Adından da anlaşılacağı gibi bu bisiklet Hollanda kökenlidir. Hollanda bisikletinin en önemli özelliği çok dik oturuş pozisyonudur: 90 derece arka açı ile neredeyse dikey şekilde oturursunuz. Vücut ağırlığı genel olarak kalçada verilir. Kollar ve bilekler rahatlar.

Şehir ya da Trekking bisikleti

Şehir bisikletleri, dik oturmanızı sağlayan bir seleyle her zaman iyi bir trafiği görebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır ve pedal çevirirken üzerlerine yine de çok fazla güç uygulanabilir. Böylece şehir içinde hızlı ve güvenli bir şekilde hareket edebilirsiniz. Trekking bisikleti de benzer şekildedir. Ancak burada, duruş o kadar dik değildir ve eller, boyun ve omuzlara daha fazla baskı getirir. Kalça, sırt ve omurga hafifletilir.

Dağ Bisikleti

Diğer bisiklet türleri ile karşılaştırıldığında, dağ bisikletleri daha küçük ancak stabil bir çerçeveye sahiptir. Geniş lastikler ve süspansiyon, bu bisikleti zorlu arazide yapılan geziler için mükemmel bir eşlikçi hâline getirir. Süspansiyon farklı direnç derecelerine sahip olabilir. Tam süspansiyonlu modeller "Fully" ismini almıştır, "Hardtail" tek bir süspansiyon çatalının adıdır. Dağ bisikletlerinin spor malzemesi olarak düşünüldüğünü ve bu nedenle lambalar gibi güvenlik aksesuarları olmadan satıldığını unutmayın.

Yol Bisikleti

Yüksek hızda sürmeyi isterseniz, o zaman yol bisikleti sizin için idealdir. Hafif alüminyum veya karbon çerçevesi, yolda olabildiğince çabuk olmanızı sağlar. Daha fazla hız elde edebilmek için bu bisikletlerde ayrıca çamurluklar veya bagaj taşıyıcıları gibi aksesuarlar kullanılmamaktadır. Bu bisiklet üzerindeki oturma pozisyonu çok gerin olduğundan düşük hava direnci sayesinde 100 km/saate kadar çıkabilirsiniz.

Bisiklet kıyafetleri için genel ipuçlar

Kırsal alana bir aile bisiklet gezisi yapmak için ya da bisikletle işe giderken muhtemelen forma giymek istemiyorsunuzdur. Fakat sadece birkaç sokak uzaklığa gidecek olsanız bile kıyafet seçimiyle ilgili genel ipucu almalısınız. Bu şekilde güvenli ve iyi bir şekilde varış noktanıza gidebilirsiniz.

Malzeme

Güneşli günlerde özel materyalden yapılmış kıyafetlere ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, hava alabilen, hızlı kuruyan kumaşlar tercih edilmelidir. Kötü hava koşullarında veya değişen havalarda güvenlik için yanınızda hava koşullarına dayanıklı bir mont bulunmalıdır.

Üzerinize uyması

Eğer günlük kıyafetlerinizle pedal çevirirseniz, olması gerektiği gibi hızlı hareket edemezsiniz. Kıyafetinizin tekerlek tellerine takılmayacağından emin olmalısınız. Bunu engellemek için pantolon mandalları ya da cırt cırt bantlar, hatta çamaşır mandalı bile kullanabilirsiniz.

Görünürlük

Sokak trafiğinde görünürlük güvenlik için önemlidir. Özellikle bisikletçilerin görünür olmaları gerekir. Açık renkli ya da dikkat çeken renklerde kıyafetler giyilmelidir. Alternatif olarak reflektörlü kıyafetler de tercih edilebilir.

Donanıma başka neler dâhildir?

Bisiklete binmeye başlamadan önce başka araçlara da ihtiyacınız olacaktır.
Görünürlüğünüzü artıracak ya da tekerlek patlamasına karşı güvenlik sağlayacaklardır.

Bisiklet kaskı

Bisiklete binerken kask takmak bir zorunluluk olmasa da kendi güvenliğiniz için kask takmayı düşünmeniz gerekir. Ayrıca bisikletçilerin tarz görünmelerini sağlayacak birçok kask tasarımı da mevcuttur. Önemli olan başınıza doğru şekilde oturmasıdır: kask ne baskı uygulamalı ne de bol olmalıdır, aksi hâlde darbe esnasında kayabilir. Havalandırma delikli modeller aşırı ısınmayı önler, böylece başınız serin kalır.

Pompa, yama ve diğerleri

Bisiklet yolunda birkaç parça gözden kaçar ve olan olur: Lastik patlar. Bu gibi durumlarda bisiklet pompası ve yama kiti yanınızda olmalıdır. Lastikteki sızıntıları bulmak için suyun altında tutun ve kabarcıkların oluşumuna bakın. Sonra o noktaya yama uygulayabilirsiniz. Modern bir alternatif ise sadece lastiğe enjekte ettiğiniz mühürleme spreyleri olarak adlandırılır.

Aletler

Araba kullanırken olduğu gibi bisiklete binerken de gidona telefon sabitlemek bir tabu hâline geldi. Ancak günümüzde, bisikletçinin günlük yaşamında yardımcı olacak rota planlayıcıları gibi pek çok yararlı uygulama bulunmaktadır. Bu amaçla akıllı telefon için özel olarak gidona takılabilen özel tutucular mevcuttur. Çok fazla yolculuk eden bisikletçiler için mükemmel bir diğer araç da kask kamerasıdır.

Doğru donanım

Bisikletiniz mükemmel bir şekilde hazırlandı mı? Sadece aksesuarlarınız eksik kaldı. Bir sonraki bisiklet turu için hazırlanmanız için geriye doğru kıyafeti seçmek kaldı. Ayrıca birkaç aracın da yanınızda bulunması gerekecektir.

Fonksiyonel bisiklet kıyafeti

Elbette bisiklete binerkenki giyinme şekliniz, yalnızca fırına gidip dönmenize veya günlük geziye çıkmanıza bağlıdır; günlük sürücüler, tutkulu bisikletçilerden farklı gereksinimlere sahiptir.

Genellikle uzun mesafe katediyorsanız, özel fonksiyonel kıyafetlere ihtiyaç duyarsınız. Bu sayede daha iyi performans gösterirsiniz.

Formalar

Bisiklet forması vücudu tamamen sarar, bu sayede ter dışarı hızlıca iletilebilir. Kıyafetin yeterince uzun olmasına dikkat edin: Ayrıca sürüş esnasında eğimli dururken tüm sırtı örtmesi gerekir. Malzemeler olarak sentetik veya karışık kumaşlar uygundur. Bunun üzerinde nefes alabilen bir rüzgârlık giymek uygundur.

Bisikletçi pantolonu

Bisikletçi pantolonları genellikle çok dardır. Bu nedenle mümkün olduğunca az dikişe sahip olmaları önemlidir. Bu, istenmeyen baskı veya sürtünme noktalarını önlemeyi mümkün kılar. Tamamen dikişsiz olarak işlenmiş modeller mevcuttur ve daha rahat olması için oturma yastıklı pantolonları tercih edebilirsiniz.

Bisiklet ayakkabısı

Bisikletçiler, tercihlerine ve gereksinimlerine bağlı olarak çıtçıtlı ayakkabılarını veya "normal" bisiklet ayakkabılarını kullanabilir. Genel olarak güvenli şekilde basmalı, hiçbir şekilde baskı yapmamalı ve ayağınızı desteklenmeli, ancak dar gelmemelidir.

Bisikletinizi trafik için güvenli hâle getirin.

Bisiklete binerken arabada olduğunuzdan çok daha fazla şekilde trafiğin etkilerine maruz kalırsınız. Bu nedenle güvenlik her zaman önceliklidir. Bazı eşyalar trafik kurallarında öngörülmüştür. Bunlar olmadan yolda olmamalısınız. Bunların dışında kalan malzemeler zorunlu değildir, ancak kullanmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Aydınlatma için ipuçları

Bisiklet her zaman görünür olmak isterler ve öyle olmaları da gerekir. Daha önce bir dinamo aydınlatması kullanmanız ve biraz daha fazla pedal çevirmeniz gerekiyordu. Artık bu birkaç yıldır zorunlu olmadığından, artık pil veya şarj edilebilir lambalara güvenebilirsiniz. Bu modellerin takılması genellikle kolaydır. Avantajı: Bir parça kırılırsa hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. Dezavantaj: Hırsızlar parçaları kolaylıkla çalabilirler. Bisikletinizi halka açık bir alana bağlarsanız, bu lambalarla daha çok dikkat etmelisiniz.

Bisiklet lastiğini böyle onarabilirsiniz

Bisikletinize bindiniz ve yola çıktınız, ama sonra lastiğiniz patladı. Sinirlenmeyin, size infografik olarak 5 adımda lastiği kolayca tamir etmeyi gösteriyoruz. Bisiklet turunda yarı yolda kalmanıza gerek yok. Size iyi ve her şeyden önce güvenli bir yolculuk dileriz!

Bir bisiklet sayfasının olmazsa olmazı: Kötü hava koşulları özel yazısı

Olumsuz hava koşullarında bisiklete binmek
Kendini bisiklet binmeye adamış olanları olumsuz hava koşulları bile yoldan alıkoyamaz. Diğerleri ise birden kötüleşen hava durumu karşısında şaşırırlar.
Bunun için mottomuz "kötü hava diye bir şey yoktur, kötü kıyafetler vardır" tam da bu anlar için söylenmiştir.

Doğru mont
Bisikletçi montları tabii ki her şeyden önce suya ve rüzgâra dayanıklı olmalıdır. Bunun için sadece malzemesi önemli değildir. Soğuk rüzgârlarda su içeri sızabileceği için dikişler, cepler ve kilitler iyi işlenmiş ve tamamen kapalı olmalıdır. Kol ağızlarındaki kaydırmaz bilek kısımlarına ve ayarlanabilir kapüşona dikkat etmek gerekir. Ayrıca sırt kısmının uzun olması ve dirseklerin şekillendirilmiş olması da tavsiye edilir.

Güvenlik ayrıca önemlidir
Yolda olan herkes bilir: Hava kötü olduğunda, rüzgâr, su ve kirden değil, yolda kendinizi trafiğe karşı korumanız gerekir. Güvenlik, kötü görüş ve daha uzun fren mesafelerinden önemli ölçüde etkilenebilir. Kötü havalarda giyilen kıyafetler bu nedenle çarpıcı renklerde seçilmelidir ve en iyi reflektörlerle donatılmış olmalıdır. Işık kullandığınızdan emin olun. Bu, trafikteki diğer insanları sizi olabildiğince erken algılamalarını sağlar.

Yağmur kıyafetleri hakkında daha fazla ipucu
Uygun yağmur kıyafetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Yağmurluk, fonksiyonel mont ve diğer kıyafetleri seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini yağmur kıyafeti rehberinde açıklayacağız.

Doğru yağmur kıyafetleri için rehberimiz burada

Özel: Çocuklarla bisiklete binmek

Büyükler ne yaparsa çocuklar da aynılarını yapmak ister ve bisiklet de hareket etmeyi eğlenceli hâle getiren ve bilinci yükselten harika bir seçenektir. En güzeli de tabii ki ailecek yola çıkmatır ve çocukların anne babalarıyla birlikte bisiklet sürmesidir.

İlk denemeler

Her durumda, ilk sürüş denemesi, yalnızca trafiksiz, güvenli bir ortamda yetişkin gözetimi altında yapılmalıdır. Özellikle yaklaşımınız küçükler için zorlayıcı olabilir. Onları desteklemek için bir kez bisikletten tutun ve çocuğunuzu pedalları güçlü şekilde çevirmesi için motive edin. Çocuğun arkasından yürümek en doğrusudur, bunun için size doğru dönmemelidir. Çocuğunuzun bisikletten düşmesinden korkmayın. Düşme yüksekliği ve hızı - dolayısıyla yaralanma riski - göreceli olarak düşüktür.

Gelişim durumunu gözlemleyin

Her şeyden önce anne-babalar, en küçüğüyle ilgili çok hırslı olmamalıdır. Anaokulu çağında küçükler gelişimlerinden dolayı tam donanımlı trafik katılımcıları olamazlar. Denge, cevap verme ve vücut kontrolü henüz tam olarak gelişmemiştir. Bununla birlikte, destekleyici tekerleklerin kullanılması tavsiye edilmez. İlk bisiklete başlamadan önce çocuğunuz hareket kabiliyetine alışmak ve gerekli becerileri geliştirmek için bir scooter veya tekerlek kullanabilir.

Bisiklet sonrası ağrılar mı?
Bu tipik problemi azaltabilirsiniz.

Her tür sporda olduğu gibi olumsuz ya da aşırı baskı da olumsuz etkilere neden olabilir.
Bununla birlikte, bunlar genellikle küçük ayarlamalarla engellenebilir.

El bileklerine aşırı yüklenme

Uzun süren turlardan sonra ağrılı eller veya bilekler fark ederseniz, gidonunuz muhtemelen en iyi şekilde ayarlanmamıştır. Aracın ön kolunuzun ve elinizin tek çizgide olup olmadığını ve sürüş esnasında hafifçe açılı bir kol pozisyonuna sahip olduğunuzu kontrol edin. Ayrıca üst gövde yaklaşık 15-20 derece eğilmelidir. Yeni ayarlama sorunu çözmezse daha kavisli bir bisiklet gidonu seçin. Çok yönlü gidonlar da iyi bir çözümdür: Uzun yolculuklar sırasında el konumunu tekrar tekrar değiştirebilirsiniz.

Kalça ağrısı

Araba sürerken bile oturmak rahat hissetmiyor ve sonra kalçanız acıyor mu? Sele ayarlarınızı kontrol edin. Bu da yardımcı olmazsa sele, bisiklet türünüz için uygun olmayabilir. Örneğin bir Hollanda bisikletinde ağırlığınızın büyük kısmı kalçadadır. Özellikle yastıklı modellerde bir jel dolgusu mevcuttur. Bunun dışında sürüşe de değiştirebilirsin: Seleden kalkın ve biraz da ayakta sürün.

Diz ağrısı

Uzun bisiklet sonrası en sık görülen sıkışma semptonu diz ağrısıdır. Çoğu durumda hatalı ayarlanmış bir sele sorun çıkarır. Dizlerin hiçbir zaman tamamen uzatılmadığı doğru bir oturma pozisyonuna özellikle dikkat edin. Seleyi yeniden ayarlarsanız, bir kerede çok fazla değiştirmeyin. Örneğin yalnızca 5 mm daha yüksek bir değere ayarlayın ve bu sorunu çözerse bir gün süreyle test edin. Ayrıca pedal çevirirken ayağın pedalının aksına doğru şekilde konumlandığından emin olun.
Daha çok spor

Daha çok spor

Kadın ve erkek için spor kıyafetlerimizi burada bulabilirsiniz

Spor kategorisine
Bisikletle ilgili her şey

Bisikletle ilgili her şey

Diğer bisiklet donanımlarını burada bulabilirsiniz

Spor & spor aletleri kategorisine

Bisiklet eğlencelidir. İdeal donanımı burada bulabilirsiniz.

Rahat selelerden güvenli bisiklet kasklarına kadar… Mükemmel bisiklet aksesuarlarını şimdi Tchibo.com.tr'de bulabilirsiniz!
Outdoor Ceket
2.199,00TL
 
Seçenekler:
 
Softshell Fonksiyonel Şort
699,00TL
 
Seçenekler:
 
Uzun Kollu Fonksiyonel Tişört, mavi
Uzun Kollu Fonksiyonel Tişört, gri
549,00TL
549,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Yağmur Parkası, Yeşil
1.499,00TL
 
Seçenekler:
 
Kum Tutmayan Plaj Örtüsü
379,00TL
Üst Değiştirme Minderi ve Islak Eşya Torbası
479,00TL
Uzun Kollu Fonksiyonel Tişört, mavi
Uzun Kollu Fonksiyonel Tişört, gri
549,00TL
549,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Örgü Polar Ceket, antrasit
Örgü Polar Ceket, kırmızı
1.199,00TL
1.199,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Çok Amaçlı Anahtarlık
399,00TL
Yalıtımlı Akıllı Telefon Çantası, Koyu Mavi
Yalıtımlı Akıllı Telefon Çantası, Koyu Yeşil
409,00TL
409,00TL
Akıllı Telefon Koşu Kemeri
399,00TL
Yalıtımlı Akıllı Telefon Çantası
529,00TL
Outdoor Sırt Çantası
1.349,00TL
Örgü Polar Ceket, antrasit
Örgü Polar Ceket, kırmızı
1.199,00TL
1.199,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Spor Çantası, yeşil
Spor Çantası, siyah
1.099,00TL
1.099,00TL
Spor Çantası, yeşil
Spor Çantası, siyah
1.099,00TL
1.099,00TL
Rüzgar Korumalı Fonksiyonel Ceket
1.349,00TL
 
Seçenekler:
 
Fonksiyonel Ceket, Antrasit
Fonksiyonel Ceket, Koyu Turuncu
899,00TL
899,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
İzolasyonlu Çok Fonksiyonel Çanta, Mavi
İzolasyonlu Çok Fonksiyonel Çanta, Turuncu
409,00TL
409,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Spor Kemeri, Antrasit
Spor Kemeri, Leylak
399,00TL
399,00TL
Maalesef tüm stoklar tükenmiştir
Softshell Fonksiyonel Şort, Lacivert
Softshell Fonksiyonel Şort, Bej
699,00TL
699,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Softshell Fonksiyonel Şort, Lacivert
Softshell Fonksiyonel Şort, Bej
699,00TL
699,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Fonksiyonel Ceket, Antrasit
Fonksiyonel Ceket, Koyu Turuncu
899,00TL
899,00TL
 
Seçenekler:
 
 
Seçenekler:
 
Çift Yönlü Mini Pompa
309,00TL
Bisiklet Bardaklığı
179,00TL
Rüzgar Korumalı Eldiven
249,00TL
 
Seçenekler:
 
LED Zırhlı Kablo Kilit
459,00TL
1