Çocuklar için uygun olan oyuncaklar:
İpuçları ve kontrol listesi

Çocuklar oyun oynarken dünyayı keşfederler. Bağlantıları anlarlar, yeteneklerini geliştirirler ve hayalgüçlerini kullanırlar. Bir yandan da ellerine geçen her şeyle oyun oynamak isteyebilirler, hatta kendileri için tehlike oluşturabilirler. Neyse ki ebeveynlerin çocuklar için doğru oyuncakları seçme konusunda endişe duymalarına gerek yok. Bu bölümde bebekler ve küçük çocuklar için kaliteli oyuncak seçeneklerini bulabilirsiniz. Ayrıca oyuncak alırken hangi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.

Bebekler ve küçük çocuklar için hangi oyuncaklar uygundur?

Oyuncak seçimi yaparken çocuğunuzun yaşını dikkate almanız önemlidir. Bebeklerin, küçük çocuklara göre daha farklı öncelikleri vardır. Bu nedenle sorumluluk sahibi oyuncak üreticileri, her ürün için önerilen yaş aralığını mutlaka belirtirler.

Bebekler için oyuncaklar: Zararlı madde içermez ve güvenlidir

Bebekler ilk haftalarında sadece parmakları, ayakları ve ağızlarıyla oynarlar; bu onlar için yeterlidir. Kendilerini keşfettikten sonra sıkılabilirler ve daha fazlasını isterler. Bu dönemde farklı sesler çıkaran, dokulu objeler ilgilerini çeker; fakat bebeklerin bu objelerle risk altında olmasına izin verilmemelidir. Sivri köşeli objelerden ya da ufak parçalardan kesinlikle uzat tutulmalıdır.

Bebek oyuncakları için en önemli kriterlerden biri zehirli madde içermemesidir. Bunun nedeni sadece ufaklıkların her şeyi ağızlarına sokmak istemeleri değildir.

Bebek oyuncakları için kontrol listesi:

  • Zararsız
  • Antibakteriyel
  • Yıkanabilir
  • Dayanıklı
  • Köşeli ve kenarlı olmayan
  • Küçük parçalı olmayan
  • Görsel, işitsel ve dokunsal olarak çekici

Bebeklerin bağışıklık sistemleri tamamen gelişmediğinden zararlı madde içeren oyuncaklarla temas etmeleri, cilt rahatsızlıklarına ve uzun süren alerjilere neden olabilir. Oyuncağın ambalajında yer alan "fitalat içermez" gibi ifadelere dikkat ederek nikel ya da formaldehit gibi zarar maddeleri içermediğine emin olabilirsiniz.

Ek olarak oyuncağın kokusu da önemlidir. Eğer oyuncak hoş olmayan bir kokuya sahipse kesinlikle dokunmamalısınız. Pelüş oyuncakların tüylerini elinizle çekerek kontrol edebilirsiniz. Eğer tüyleri çekince kopuyorsa bebeğiniz için uygun değil demektir. Son olarak hijyen de son derece önemlidir. Oyuncağın ıslak bez gibi bir malzemeyle kolayca temizlenebilmesi gerekir. Kumaş oyuncaklar çamaşır makinesinde yüksek derecede yıkanabilmelidir, ancak bu şekilde bakteri ve mikroplardan arındırılabilir

Küçük çocuklar için oyuncaklar: dayanıklı ve yaşa uygun

Emeklemek, tırmanmak, yakalamak, fırlatmak… Küçük çocuklar her şeyi denemek ister. Her gün yeni şeyler keşfederler, dünyalarını genişleterek yeni şeyler öğrenirler; ama bazen de kendilerine zarar verecek hareketler yapabilirler. Bu nedenle küçük çocukların sakatlanma riski daha fazladır. Bir iki şişliği ya da morluğu engelleyemeyebilirsiniz; ama çocuğunuzun yaşına uygun oyuncaklar seçerek tehlikeyi en aza indirgeyebilirsiniz.

Bebekler için olduğu gibi küçük çocuklar için de oyuncakların küçük parça ve zararlı madde içermemesi gerekir. Öte yandan dayanıklılık da oldukça önemlidir.

Küçük çocuk oyuncakları için kontrol listesi

  • Zararsız
  • Yıkanabilir
  • Çok sağlam ve dayanıklı
  • Köşeli ve kenarlı olmayan
  • Küçük parçalı olmayan
  • Yaşına uygun
  • Çok yönlü

Küçük çocuklar oyuncaklarını yere atmaya ya da çekiştirmeye bayılırlar. Öncelikle hassas objelere dikkatli davranmayı öğrenmeleri gerekir. Ne kadar güç uygulanırsa uygulansın, oyuncak asla kırılmamalıdır; çünkü bu sadece onların üzülmelerine ve ağlamalarına neden olmayacaktır. Aynı zamanda kırılan sivri köşeler ve uçlar ya da plastik parçaları, kopmuş düğmeler ve pelüş oyuncak dolguları son derece zararlı olabilir.

Ayrıca çocuğunuzun hayal gücünü sınırlandıran oyuncaklar almamalısınız, çok yönlü ve farklı şekillerde kullanılabilen oyuncaklar tercih etmelisiniz. Örneğin kendi kendine hareket edebilen ve ses çıkaran elektronik oyuncaklar daha az oyun alanı bırakır. Bloklar ve basit oyun figürleri, çocuğunuzun kendi hayalgücünü kullanmasını ve çevresinde gördüklerini özgürce taklit etmesini sağlar.

Güzel bir trend: Eski güzel ahşap oyuncaklara dönüş

Uzun zaman önce unutulmuş olan bir şey, yeniden çok popüler hâle geldi: Büyükannelerimizin zamanında varolan doğal ahşap oyuncaklar. Üst üste dizilen bloklardan ahşap minyatür çiftliğe kadar her çocuğun isteyeceği oyuncaklar vardır. Ahşap oyuncaklar sadece retro bir trend olmakla kalmaz, aynı zamanda doğal bir malzeme olması sayesinde pek çok avantajı da sahiptirler.

Ahşap oyuncakların en güzel özelliği doğanın bir parçasının çocuğunuzun odasına taşınmasıdır. Bu özelliğin yanı sıra oyuncaklar, çocukların estetik algı olarak şekilleri, renkleri ve tasarımları keşfetmeleri için çok önemlidir. Ahşabın doğal kokusu, sıcaklığı, yumuşak ve pürüzlü yüzeyleri ile doğal görünümlü yapısı pek çok duyuyu olumlu anlamda harekete geçirir. Ek olarak, yenilenebilir ham malzemeler genellikle zehirli maddeler içermezler. Oyuncağın doğal maden tuzu ile cilalanması en doğrusudur. Çocukların bu oyuncakları ağızlarına almaları herhangi bir sorun oluşturmaz.

Kaliteli ahşap oyuncaklar pahalı olsalar da son derece sağlam ve dayanıklıdır. Birkaç nesil boyunca sağlam kalabilirler, hatta çocuğunuzun torununa bile oynayabilir.
Spielzeug aus Holz
Spielen in der Natur

Haydi herkes dışarıya! Doğada oyun oynamaya!

Çocuklar için dışarıda oynamak, yeni bir şey görmek, duymak, koklama ve denemek gibi her şey eğlenceli olabilir. Mesela sonbahar yaprakları, sopa ve taş, kum kazmak, su birikintisinde zıplamak, kırlarda yarışmak… Küçükler için açık havada vakit geçirmek özellikle önemlidir. Açık havada hareket etmek bağışıklık sistemini harekete geçirir. Güneşin yaydığı mor ötesi ışınlar, güçlü kemikler için ihtiyaç duyulan D vitamininin salgılanmasını sağlar.

Tabii ki çocuklar en güzel oyunları doğada oynarlar. Hayal dünyalarında su birikintisinde yüzen bir ağaç parçası, derin sularda yüzen bir gemiye dönüşebilir. Bir dal parçası maden arama çubuğu, Kızılderili oku ya da kale direği olabilir. Bir çocuğun tek başına veya arkadaşlarıyla beraber nasıl fikirler bulabileceğine şaşırırsınız. Kum oyuncakları, tebeşir, araba, top ve benzeri oyuncaklarla farklı ve eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz; ama her yürüyüşe çıktığınızda bir eğlence programı hazırlamak zorunda değilsiniz.

Neden kendi oyuncaklarımızı kendimiz yapmıyoruz?

Her zaman oyuncak dükkânındaki en yeni oyuncağa sahip olmak gerekmez. Ufaklıklar kendi yaptıkları oyuncaklarla da eğlenebilirler. Çocuğunuzla beraber harika ve çok basit fikirler üzerine çalışabilirsiniz. Bu sayede hem motor becerileri gelişir hem de birlikte harika bir deneyim yaşamış olursunuz.

Evdeki malzemelerle hamur yapabilirsiniz. Bunun için 400 gram un, 200 gram tuz, 3 yemek kaşığı yağ ve 2 yemek kaşığı limon tuzu ile basit tuzlu bir hamur hazırlamanız yeterlidir. İsterseniz gıda boyaları ile renklendirebilirsiniz. Birlikte hamurlarla eğlenceli ve renkli figürler yapabilirsiniz. Pipetleri ya da dondurma çubuklarını yapıştırarak küçük bebekler yapabilir, ayakkabı kutusunda hazırlayacağınız kukla tiyatrosunda oynatabilirsiniz. Kendi topladığınız taşları boyayarak desen ve numara çizerek domino oyunu hazırlayabilirsiniz.
Spielzeug einfach selber machen

Tchibo.com.tr'de

Bebekler & küçük çocuklar için oyuncaklar

Büyük ve küçük çocuklar için oyuncak kategorisini keşfedin

Oyuncaklar

Bebekler & küçük çocuklar için harika oyuncaklar

Işıldayan Bilyeler, Gece Işıldar
279,00TL
Pelüş Tavşan Yastık
499,00TL
Pelüş Tavşan Yastık
499,00TL
Topaç Seti »Noel Baba«
379,00TL
6 Adet Banyo ve Kumsal Oyun Bardağı
189,00TL
Pelüş Oyuncak »Köpek«
349,00TL
Parmak Twist, 2'li Set
199,00TL
Pijama Cepli Pelüş Yastık »Koyun«
499,00TL
İskambil Kart Seti "Skat"
239,00TL